Ka shpresë për impiantin e trajtimit të ujërave të zeza në Shkup, ministrja Shukova optimiste

Ministrja e re e Mjedisit Jetësor dhe Planifikimit Hapësinor (MMJPH), Kaja Shukova, tha sot se ngërçi aktual me zgjedhjen e kontraktuesit për tenderin për ndërtimin e impiantit të trajtimit të ujërave të zeza në Shkup është në drejtim të tejkalimit, ndërsa në interes të të gjithë qytetarëve, transmeton Portalb.mk nga Meta.mk.

“Unë mendoj se projekti më në fund po lëviz në drejtimin e duhur, janë nënshkruar disa dokumente që duhej të nënshkruheshin nga Ujësjellësi dhe Qyteti i Shkupit, unë mendoj se së shpejti mund të presim fillimin e këtij projekti”, tha Shukova.

Ajo shtoi se në muajt e ardhshëm realizimi i projektit do të duhet të fillojë, me të cilin kryeqyteti më në fund do të marrë një strukturë infrastrukture që do të pastrojë ujërat e zeza para se të shkarkohen në lumin Vardar.

Shukova njoftoi se një nga kontratat për sigurimin e fondeve të granteve për këtë projekt përmes fondeve të Bashkimit Evropian do të nënshkruhej në ditët e ardhshme, gjë që do të lehtësonte kredinë nga dy bankat e nënshkruara tashmë.

“Kjo marrëveshje e grantit do të nënshkruhet deri në fund të këtij muaji,” tha ministrja.

Përndryshe, Meta.mk dhjetë ditët e fundit ka dërguar tre kërkesa te NP “Ujësjellës dhe Kanalizme” për t’iu përgjigjur pyetjes së procedurës së tenderit për zgjedhjen e kompanisë që do të ndërtojë impiantin e trajtimit të ujërave të zeza në Shkup, kur do të shpallet kontraktori i ndërtimit dhe kur do të fillojë ndërtimi i impiantit të trajtimit. Mirëpo pa përgjigje nga atje.

Me objektin kapital për mbrojtjen e mbrojtjes së ujit të lumit Vardar është planifikuar të pastrohen ujërat e zeza për rreth 500,000 banorë të kryeqytetit, dhe do të ndërtohet afër fshatit Trubarevë. Banka Evropiane e Investimeve dhe Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim tashmë kanë siguruar kredi në shumë prej 137 milion euro për ndërtimin e impiantit të trajtimit në Shkup. Sidoqoftë, pas aplikimit pozitiv të qeverisë, BE njoftoi se ata do të ndajnë fonde jo të rikthyeshme prej 72 milion euro, të cilat do të zvogëlonin huazimin e kredisë së Maqedonisë së Veriut për këtë projekt.

Ish ministri i Mjedisit Nasser Nuredini paralajmëroi në nëntor të vitit të kaluar se nëse tenderi dështon, do të nënkuptonte një humbje prej tre vjetësh për tender të ri, dhe kështu impianti i trajtimit të ujërave të zeza në Shkup nuk do të përfundonte deri në fund të vitit 2030.

Përndryshe, zgjedhja e ofertuesit më të favorshëm për ndërtimin e objektit të infrastrukturës kapitale është vonuar për dy vjet dhe nëntë muaj, pasi procedura e tenderit për ndërtimin e impiantit të trajtimit të ujërave të zeza fillimisht u njoftua në qershor 2020. Ndërtimi në terren do të fillonte vitin e kaluar, dhe afati origjinal për përfundimin e tij ishte 2026.

Vëmendje më e madhe e publikut në lidhje me tenderin për impiantin e trajtimit shkaktoi sherri publik mes kryetares Danella Arsovska dhe ish-aleatit të saj VMRO-DPMNE, të cilët në fillim të vjeshtës së kaluar ankoheshin rreth realizimit të procedurës së tenderit për këtë projekt në fillim të vjeshtës së kaluar.

Danella Arsovska në Shtator 2022 e shkarkoi nga posti i drejtorit të atëhershëm të NP “Ujësjellës dhe Kanalizime” Zllatko Perinskin, kuadro i VMRO-DPMNE, duke thënë se ajo kishte dyshime se ai po manipulonte tenderin. Perinski mohoi pretendimet e Arsovskës, duke theksuar se Arsovska mund të rrezikonte tenderin për realizimin e impiantit të trajtimit të ujërave në Shkup. Që nga vjeshta e vitit 2022, Qyteti i Shkupit ka ndryshuar drejtorët e kësaj ndërmarrjeje në dy raste.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button