Putini përdor “vlerat tradicionale dhe familjare” si justifikim për luftën në Ukrainë

Rusia dëshiron të afirmohet dhe të prezantohet si mbrojtësi kryesor në botë i traditës dhe fesë, dhe kjo mund të shihet në fjalimin e fundit të Putinit, i cili theksoi edhe një herë se kjo është një “luftë për të mbrojtur fëmijët tanë nga degradimi dhe degjenerimi”. Narrativa e “vlerave të rrezikuara” përdoret zakonisht për të sfiduar qëndrimet perëndimore në lidhje me të drejtat e grave, pakicave etnike dhe fetare dhe grupeve LGBT. Ekspertët pro-Kremlinit shpesh tallin me pretendimin e “prishjes morale” ose “qëndrimit të shthurur” të Perëndimit, ndërsa Rusia dhe Krishterimi Ortodoks shquhen si mbrojtës të vërtetë të vlerave tradicionale, shkruan Vërtetëmatësi.

Fjalimi i presidentit rus Vladimir Putin, vetëm dy ditë para përvjetorit të agresionit rus kundër Ukrainës, është ende objekt analize nga media të shumta botërore. Vërtetmatësi tashmë ka shkruar për dezinformatat kryesore në fjalimin e tij ndaj publikut rus dhe atij botëror. Këtë herë do t’i referohemi propagandës ruse se lufta në Ukrainë është një luftë “për të mbrojtur vlerat tradicionale dhe familjare” që “Perëndimi dëshiron t’i shkatërrojë”, domethënë një luftë qytetërimesh, siç duan ta quajnë shumë mbështetës të Putinit.

Rusia dëshiron të afirmohet dhe të paraqitet si mbrojtësi kryesor në botë i traditave dhe fesë dhe kjo mund të shihet në fjalimin e Putinit, i cili edhe një herë theksoi se kjo është një “luftë për të mbrojtur fëmijët tanë nga degradimi dhe degjenerimi”.

Ata nuk reshtin kurrë duke gënjeshtrau dhe shtrembëruar faktet historike duke sulmuar kulturën tonë, Kishën Ortodokse Ruse dhe organizatat e tjera fetare tradicionale në vendin tonë. Shikoni se çfarë po u bëjnë njerëzve të tyre. Bëhet fjalë për shkatërrimin e familjes, identitetit kulturor e kombëtar, perversionin dhe keqpërdorimin e fëmijëve, përfshirë edhe pedofilinë, të gjitha këto të deklaruara normale në jetën e tyre. Ata i detyrojnë priftërinjtë të bekojnë martesat e të njëjtit seks. Bekoni zemrat e tyre, le të bëjnë çfarë të duan…

...Por ja çfarë dua t’u them atyre: shikoni shkrimet e shenjta dhe librat kryesorë të feve të tjera botërore. Ata thonë gjithçka, përfshirë edhe atë që familja është bashkimi i një burri dhe një gruaje, por këto tekste të shenjta tani janë në pikëpyetje. Kisha e Anglisë thuhet se po planifikon të eksplorojë idenë e një perëndie neutrale ndaj gjinisë. Çfarë ka për të thënë? Atë (baba), fali ata, sepse ata nuk dinë çfarë bëjnë. Miliona njerëz në Perëndim po e kuptojnë se po shkojnë drejt katastrofës shpirtërore. Sinqerisht, elita duket se është çmendur dhe duket se nuk ka shërim për të. Por siç thashë, këto janë problemet e tyre, ndërsa ne duhet t’i mbrojmë fëmijët tanë dhe do ta bëjmë. Ne do t’i mbrojmë fëmijët tanë nga degradimi dhe degjenerimi”, tha ndër të tjera Putin.

Narrativat e dezinformatave të bazuara në vlera zakonisht fokusohen në koncepte të rrezikuara si “tradita”, “mirësia” dhe “arsyeja e shëndoshë” – terma që kanë konotacione pozitive, por rrallëherë përcaktohen qartë.

Ndryshe nga koncepti perëndimor i vlerave, i cili favorizon të drejtat individuale për integritetin personal, sigurinë dhe lirinë e shprehjes, sistemi rus i vlerave përfshin një sërë normash kolektive me të cilat çdo individ pritet t’i përshtatet.

Është një mit që Perëndimi dëshiron të shkatërrojë “vlerat tradicionale”, domethënë se “Rusia po bën një luftë të shenjtë kundër satanistëve të pabesë në Ukrainë për të mbrojtur krishterimin dhe vlerat tradicionale”, vlerëson Euvsdisinfo në analizën e tij për luftën ruse në Ukrainë. .

Shpesh, ekspertët e dezinformimit pro-Kremlinit, veçanërisht Vladimir Solovyov, e përdorin këtë narrativë dezinformuese në lidhje me akuzat e pabaza kundër Ukrainës për një përpjekje të supozuar për të shkatërruar Kishën Ortodokse. Kjo taktikë manipuluese u intensifikua në vitin 2019 kur Kishës Ortodokse të Ukrainës iu dha statusi i kishës së pavarur dhe përsëri në nëntor 2022 kur qeveria ukrainase njoftoi se do të hartonte një ligj për ndalimin e kishave të lidhura me Rusinë, transmeton Euvsdisinfo.

Demonizimi i Ukrainës dhe mbështetësve të saj perëndimorë si të pabesë, shkon paralelisht me dezinformimin pro-Kremlinit se Perëndimi dëshiron të shkatërrojë “vlerat tradicionale”.

Së bashku, ata e portretizojnë Rusinë si mbrojtëse të këtyre vlerave. Kjo narrativë dezinformuese për të mbrojtur vlerat e rrezikuara është e mbushur me homofobi që shpesh kthehet në gjuhë të hapur urrejtjeje, përfundon Euvsdisinfo.

Nuk është për t’u habitur, pra, që media shtetërore ruse harxhon kohë duke u tallur, për shembull, me të drejtat e pakicave seksuale, siç ilustrohet në këta shembuj.

Edhe Departamenti i Shtetit, në analizën e “Pesë Narrativave më të Përhershme të Dezinformimit të Rusisë”, shkruan se Rusia po shtyn pretendimin e rremë se “qytetërimi perëndimor është në kolaps dhe është larguar nga ‘vlerat tradicionale’ ndërsa punon për të garantuar sigurinë dhe barazinë e personave LGBT dhe promovon koncepte të tilla si barazia e grave dhe multikulturalizmi.”

Rënia e qytetërimit perëndimor është një nga dezinformatat më të vjetra të Rusisë, me pretendimet se “Perëndimi po kalbet” të dokumentuara që në shekullin e 19-të. Kjo narrativë dezinformuese e bazuar në “vlera” ngjall koncepte të keqpërcaktuara duke përfshirë “traditën”, “vlerat familjare” dhe “shpirtërore”. Rusia pretendon të jetë një bastion i të ashtuquajturave “vlera tradicionale” dhe role gjinore dhe shërben si një kundërpeshë morale ndaj “dekadencës” së Shteteve të Bashkuara dhe vendeve perëndimore. Për shembull, Presidenti Putin pretendon se Perëndimi praktikisht ka braktisur konceptet e “nënës” dhe “babait” dhe në vend të tyre i ka zëvendësuar ato me “prindin 1 dhe 2”, ndërsa Ministri i Jashtëm Lavrov shkroi se studentët perëndimorë “mësojnë në shkollë se Jezu Krishti ishte biseksual”, shkruan Departamenti i Shtetit.

Narrativa e “vlerave në rrezik” përdoret zakonisht për të sfiduar qëndrimet perëndimore në lidhje me të drejtat e grave, pakicave etnike dhe fetare dhe grupeve LGBT+. Ekspertët pro-Kremlinit shpesh tallen me “prishjen morale” ose “qëndrimin e shthurur” të supozuar të Perëndimit, dhe në të kundërt, Rusia dhe Krishterimi Ortodoks shquhen si mbrojtësit e vërtetë të vlerave tradicionale.

Ideja e shpërbërjes së Perëndimit, e vendosur kundër Rusisë, e cila është “ruajtësi” i mirësjelljes dhe moralit, buron nga maja e Kremlinit. Sipas një analize të vitit 2015 nga Këshilli Evropian për marrëdhëniet e jashtme, Putin tashmë e mori këtë pozicion në vitin 2013, duke dënuar vendet “euro-atlantike” për dekadencën dhe imoralitetin e tyre.

Një dredhi e zgjuar propagandistike ishte rritja e imazhit të Perëndimit të lig, duke përzier qëndrimet konservatore sociale dhe antiperëndimore. Në këtë mënyrë, Perëndimi dhe perëndimorët, homoseksualët, liberalët, artistët bashkëkohorë dhe admiruesit e tyre, ata që nuk e trajtuan Kishën Ortodokse Ruse me respektin e duhur dhe ata që guxuan të vinin në dyshim historinë e Rusisë u portretizuan të gjithë si një “e keqe e pandashme”, kërcënim për Rusinë, kulturën e saj, vlerat dhe identitetin e saj kombëtar, thuhet në analizën e Këshillit Evropian të Punëve të Jashtme.

Në nëntor 2022, Presidenti i Rusisë, Putin, nxori një dekret për mbrojtjen e “vlerave tradicionale ruse”, duke e shpallur misionin rus si një bastion të “vlerave tradicionale” dhe një shpëtimtar të njerëzimit.

Këto vlera, thuhet në dekret, duhet të mbrohen si një imperativ i sigurisë kombëtare nga shërbimet ruse të sigurisë. Ndër masat e tjera, kjo nënkupton goditjen e “marrëdhënieve seksuale jotradicionale” dhe promovimin e familjeve patriotike, fetare me më shumë fëmijë, nën drejtimin e Kishës Ortodokse.

Ky rol i ri për Rusinë, shtohet në dekretin e Putinit, është i nevojshëm për shkak të “krizës globale të qytetërimit dhe vlerave që çojnë në humbjen e pikave tradicionale shpirtërore dhe etike njerëzore dhe parimeve morale”.

Duke e futur Rusinë në përçarjet ideologjike të SHBA-së dhe shoqërive të tjera perëndimore, Putini kërkon të dobësojë këtë vendosmëri perëndimore dhe të minojë unitetin perëndimor. Ajo që ai dëshiron të bëjë është të ndezë sa më shumë luftërat kulturore, tha Fiona Hill, një eksperte për Rusinë në Institutin Brookings, e cila ishte drejtore e lartë e Shtëpisë së Bardhë për çështjet evropiane dhe ruse nga 2017-2019.

Kur presidenti rus njoftoi aneksimin e katër rajoneve të Ukrainës në një fjalim të shtatorit, ai e përshkroi grabitjen si një lëvizje të detyruar ndaj Rusisë nga nevoja për të mbrojtur shoqërinë e saj kundër rreziqeve të paraqitura nga imoraliteti perëndimor.

A duam këtu, në vendin tonë, në Rusi, të kemi prindin numër një dhe prindin numër dy dhe ndoshta prindin numër tre në vend të mamit dhe babit? A duam që fëmijët tanë që nga shkolla fillore të detyrohen të pranojnë perversitete që do të çojnë në degradim dhe zhdukje? Për t’i mësuar se ka gjini të tjera përveç mashkullit dhe femrës dhe për t’u sugjeruar që të ndryshojnë gjininë?, thoshte ai.

Vetëm lufta kundër një shthurjeje të tillë perëndimore, shtoi Putin, mund t’i lejojë Rusisë të rivendosë marrëdhëniet me “Perëndimin e vërtetë, tradicional”, si dhe me pjesën tjetër të botës, e cila siç tha ai, tashmë i ndan këto vlera tradicionale me Rusinë, shkruan në tekstin e publikuar në webull.com

Për vite me radhë, Putini ka luajtur kartën kulturore në Francë, Hungari dhe vende të tjera evropiane me një lidhje të fortë me të ashtuquajturat vlera tradicionale. Duke vepruar kështu, ai preku një përçarje më të madhe mbi politikën e identitetit të Perëndimit, të cilën Putini ka kërkuar ta thellojë që nga marrja e pushtetit, tha Foreign Policy.

Në këto beteja, presidenti rus e portretizoi veten si mbrojtës i një kulture autentike evropiane, të pushtuar nga e majta radikale kulturore. Ligji i Rusisë i vitit 2013 për “propagandën e homoseksualëve” – ​​i cili ndalon “promovimin e marrëdhënieve seksuale jotradicionale tek të miturit” – ka nxitur më tej homofobinë në Rusi. (Vetë Putin e krahasoi një “propagandë homoseksuale” të tillë me pornografinë.) Veprimet e Putinit nxitën projektligje të ngjashme për të kriminalizuar homoseksualitetin në Hungari, Poloni dhe Rumani.

Me pak fjalë, Rusia e Putinit dëshiron të eksportojë versionin e saj të vlerave tradicionale në të gjithë rajonin që dominonte dikur, shkruan Foreign Policy.

Nuk është hera e parë që Putin e portretizon veten si një mbrojtës i madh i vlerave tradicionale familjare dhe fetare, duke i vendosur ato në kontekstin e justifikimeve të tij për luftën në Ukrainë.

Ata janë përpjekur të shkatërrojnë vlerat tona tradicionale dhe të na imponojnë vlerat e tyre të rreme, të cilat do të na gërryejnë nga brenda neve, popullit tonë, qëndrimet që ata po imponojnë në mënyrë agresive ndaj vendeve të tyre, qëndrime që çojnë drejtpërdrejtë në degradim dhe degjenerim, sepse ata janë në kundërshtim me natyrën njerëzore. Kjo nuk do të ndodhë, tha Putin në fjalimin e tij të zjarrtë duke i shpallur luftë Ukrainës.

Gjatë shumë viteve, Rusia ka sajuar një sërë narrativash të rreme që ekosistemi i saj i dezinformimit dhe propagandës i injekton vazhdimisht në mjedisin global të informacionit. Këto tregime veprojnë si një shabllon që i lejon Kremlinit t’i përshtatë këto narrativa, me një konsistencë – një shpërfillje e plotë për të vërtetën pasi ajo formëson mjedisin e informacionit për të mbështetur qëllimet e tij politike.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button