RMV, nëse çmimi i bukës ngrihet, do të ndalojmë prodhimin, alarmuan nga industria e furrës

Industria e furrës kërcënon se nuk do të prodhojë bukë nëse Qeveria miraton masën për ngrirjen e çmimit në 33 denarë, raporton MIA.

“Nëse Qeveria miraton masën për kufizimin e çmimit të bukës, nga dita e nesërme nuk do të ketë bukë në treg”, deklaroi sot Goran Malishiq, kryetar i Grupacionit për industrinë e mullinjve dhe furrës, pas takimit në Odën e Ekonomike të Maqedonisë së Veriut.

Prodhuesit njëzëri miratuan konkluzion se masa ka efekt pozitiv. Tridhjetë e dy furrtarë industrialë nga i gjithë shteti dhe shoqatat e vogla të furrtarëve vlerësuan në takimin e sotëm se është respektuar në tërësi masa për subvencionimin e energjisë elektrike dhe çmimet e bukës në treg janë ulur më shumë se vlera e subvencionit që kanë marrë furrtarët.

“Me miratimin e kësaj mase fillimisht ndërpritet kufizimi i çmimit jo vetëm në industrinë e furrës, por edhe në industri të tjera, e më vonë lejoi që çmimi të ulet në përputhje me rrethanat dhe të krijohen kushte për menaxhim normal të tregut, për të krijuar konkurrencë. Me këtë konkurrencë, çmimet filluan të ulen në dy muajt e fundit, në treg kemi çmime në variacione të ndryshme të llojeve të ndryshme të bukës së thjeshtë të peshave të ndryshme. Tashmë kemi çmime ekzistuese prej 33, 35 denarë, kështu që buka varion në varësi nëse është e prerë apo jo, deri në 50 denarë. Çmimet kanë filluar të bien ndjeshëm në 30 ditët e fundit”, tha Malishiqi.

Masa, siç theksoi ai, do t’u sjellë furrtarëve dëm dhe do të çojë në mbylljen e tyre, ndërsa dëmi do të jetë nga tre deri në 15 mijë euro në ditë.

“Ekziston një model se si qeveria duhet të vendosë çmim social për bukën sociale, siç është bërë në Serbi. Është thënë qartë dhe me zë të lartë tashmë dy vjet më parë – për të bërë një çmim social të bukës dhe për të kënaqur popullatën, duhet të kapësh për xhepi, siç thotë populli. Në Serbi, shteti subvencionon 30 për qind të çmimit të miellit për furrat e bukës për të pasur një çmim të caktuar, të cilin Qeveria serbe e ngriti tre ditë më parë. Ka modele, po, ky është shpenzimi, por nëse duam të kemi një çmim social me një çmim në treg, Qeveria duhet ta subvencionojë, ne nuk mund të jemi kompani me përgjegjësi shoqërore që do të jenë në humbje”, theksoi Malishiqi.

Pronari i firmës së furrës dhe ëmbëlsirave “Special” Goran Gjorgjievski sqaroi se në çmimin e përgjithshëm të bukës 40 deri në 45 për qind është shpenzim material, sepse, siç bëri të ditur ai, nuk është vetëm drith, por maja, kripa… nga 30 deri në 35 për qind fuqi punëtore, 10 për qind energji dhe rreth 15 për qind shpenzime të tjera – kredi, ambalazhim, qira, etj.

“Nuk është vetëm drithi në çmim, por një pjesë e madhe fuqia punëtore. Në këtë moment ka një dalje masive të popullsisë që shkon për të punuar në vendet perëndimore, kjo mungesë krijon çmim të lartë të fuqisë punëtore në treg”, tha Gjorgjievski.

Të shtunën, ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi ka paralajmëruar se nga 1 marsi do të ngrihet çmimi i bukës në 33 denarë.

Masa, siç theksoi ai, do t’u sjellë furrtarëve dëm dhe do të çojë në mbylljen e tyre, ndërsa dëmi do të jetë nga tre deri në 15 mijë euro në ditë.

“Ekziston një model se si qeveria duhet të vendosë çmim social për bukën sociale, siç është bërë në Serbi. Është thënë qartë dhe me zë të lartë tashmë dy vjet më parë – për të bërë një çmim social të bukës dhe për të kënaqur popullatën, duhet të kapësh për xhepi, siç thotë populli. Në Serbi, shteti subvencionon 30 për qind të çmimit të miellit për furrat e bukës për të pasur një çmim të caktuar, të cilin Qeveria serbe e ngriti tre ditë më parë. Ka modele, po, ky është shpenzimi, por nëse duam të kemi një çmim social me një çmim në treg, Qeveria duhet ta subvencionojë, ne nuk mund të jemi kompani me përgjegjësi shoqërore që do të jenë në humbje”, theksoi Malishiqi.

Pronari i firmës së furrës dhe ëmbëlsirave “Special” Goran Gjorgjievski sqaroi se në çmimin e përgjithshëm të bukës 40 deri në 45 për qind është shpenzim material, sepse, siç bëri të ditur ai, nuk është vetëm drith, por maja, kripa… nga 30 deri në 35 për qind fuqi punëtore, 10 për qind energji dhe rreth 15 për qind shpenzime të tjera – kredi, ambalazhim, qira, etj.

“Nuk është vetëm drithi në çmim, por një pjesë e madhe fuqia punëtore. Në këtë moment ka një dalje masive të popullsisë që shkon për të punuar në vendet perëndimore, kjo mungesë krijon çmim të lartë të fuqisë punëtore në treg”, tha Gjorgjievski.

Të shtunën, ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi ka paralajmëruar se nga 1 marsi do të ngrihet çmimi i bukës në 33 denarë.

Masa është propozuar nga Ministria e Ekonomisë pasi nga analizat rezultoi se një pjesë e madhe e kompanive të produkteve ushqimore që kanë marrë energji të subvencionuar elektrike nuk i kanë ulur çmimet e produkteve edhe pas tre muajsh.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button