Simptomat e demencës mund të shfaqen vite përpara diagnozës, e rëndësishme është t’i njihni ato në kohë

Probleme delikate por të qarta mund të zbulohen më herët tek njerëzit që janë në rrezik të shtuar të zhvillimit të demencës, gjë që mund të çojë në ndërhyrje të hershme, thonë ekspertët nga Universiteti i Kembrixhit në një punim të titulluar: Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, shkruan Panacea.

“Kur shikojmë historinë e pacientit, bëhet e qartë se ka pasur shenja të problemeve konjitive disa vite përpara se simptomat të bëheshin të dukshme dhe të kërkonin një diagnozë mjekësore”, thotë autori i studimit, Dr. Noel Swadivudipong. “Problemet janë delikate, por është një hap që mund të çojë në shqyrtimin e hershëm të njerëzve që janë në rrezik të shtuar, për shembull njerëzit mbi 50 vjeç ose ata që kanë tension të lartë të gjakut ose janë joaktivë – kështu që ne mund të zvogëlojmë rrezikun në fazat e hershme. të sëmundjes”, shton ai.

Nëse ju vetë jeni të shqetësuar për fillimin e mundshëm të demencës, ja simptomat që nuk duhet të injoroni.

SIMPTOMAT E HERSHME TË DEMENCËS

Shkencëtarët kanë identifikuar ndryshime vite përpara se mjeku të caktojë diagnozën, duke përfshirë vështirësi në zgjidhjen e problemeve dhe kujtimin e listave të numrave. Njerëzit që zhvilluan sëmundjen e Alzheimerit gjithashtu performuan më keq në krahasim me njerëzit e shëndetshëm kur bëhej fjalë për shpejtësinë e reagimit dhe kujtesën. Ata gjithashtu kishin më shumë gjasa të bien në 12 muajt e fundit, tha studimi, së bashku me një lidhje midis demencës dhe rezultateve të testeve të marra nëntë vjet përpara diagnozës.

LAJM I MIRË PËR TË MOSHUARIT

Këto rezultate mund të jenë lajm i mirë për njerëzit që mendojnë se po përjetojnë simptoma të demencës. “Edhe disa njerëz të shëndetshëm mund të shënojnë rezultate të mira ose të dobëta në teste, jo të gjithë duhet të shqetësohen nëse nuk i mbajnë mend mirë numrat. Por, ne inkurajojmë këdo që ka ndonjë pyetje apo shqetësim, të flasë me mjekun”; – thonë mjekët.

Fatkeqësisht, ka pak mënyra për të trajtuar demencën, veçanërisht pasi ajo diagnostikohet vonë, por ekspertët thonë se problemi me studimet klinike është se ata mbledhin pacientët me diagnozën, por më pas përparimi i sëmundjes shpesh nuk mund të ngadalësohet. “Është absolutisht e qartë se mënyra më e mirë për të ngadalësuar zhvillimin e sëmundjes është ndërhyrja e hershme”, tha Dr. David Thomas, kreu i Kërkimeve për Alzheimer në Angli.

ÇFARË MUND TË BËNI PËR TË PARANDALUAR DEMENCËN

Të gjithë ekspertët pajtohen se nuk ka asnjë mënyrë për të parandaluar sëmundje si Alzheimer dhe lloje të tjera të demencës, por ka mënyra për të zvogëluar rrezikun. Sigurisht, është parësore të bësh një jetë të shëndetshme, që nënkupton kontrollin e presionit të gjakut, sheqerit në gjak, mbajtjen e një peshe të shëndetshme trupore, aktivitet mendor, trajtimin e problemeve me dëgjimin, gjumë të mirë, më pak alkool dhe jo më pak e rëndësishme është të qëndroni të lidhur me miqtë dhe familjen. Deri tani të gjithë kemi mësuar se qelizat në tru do të humbasin funksionin e tyre nëse nuk i përdorim ato.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button