Hulumtimi tregoi se shtresa e akullit në Antarktik arrin nivele të reja të ulëta rekorde

Sipas një hulumtimi të fundit, niveli i akullit të detit që përshkon kontinentin Antarktik ka rënë në nivelin më të ulët që nga viti 1979, transmeton Anadolu.

Sipas BBC-së, duke shikuar të dhënat gati 40-vjeçare, shtresa e akullit mbi det ka rënë në nivelin më të ulët, ndërsa për këtë ka ndikuar era, ajri i ngrohtë dhe uji.

Sipas të dhënave të Qendrës Kombëtare për Borë dhe Akull, era dhe ajri i ngrohtë kanë reduktuar mbulesën e akullt mbi det në 1.91 milion kilometra katrorë.

Më tej, thuhet se në nivelin e këtij viti me gjasë kanë ndikuar temperaturat e larta të pazakonta në Antarktikun perëndimor dhe lindor.

Ndërsa shkencëtarët vërejnë se këto ndryshime të nivelit të akullit në Antarktik nuk mund t’i përshkruhen vetëm ndryshimeve klimatike, ata presin që shkrirja të vazhdojë.

Niveli më i ulët i shtresës së akullit në Antarktik u regjistrua në vitin 2022, kur ajo mbulonte 1.92 milion kilometra katror.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button