Portalb intervistoi robotin me inteligjencë artificiale “Chat GPT”, na u drejtua dhe na thuri poezi në gjuhën shqipe!

Me siguri tanimë keni dëgjuar për Chat GPT i cili paraqet një model të avancuar të aftë për të gjeneruar tekste dhe për të biseduar ngjashëm si njeriu me një shkallë të lartë rrjedhshmërie dhe koherence. Një nga aftësitë kryesore të “ChatGPT” është aftësia e tij për të formuluar tekst, duke përfshirë biseda, artikujt dhe madje edhe poezi.

Vërehen shumë gabime dhe lëshime, për shembull, në përgjigjen për Mira Muratin, nuk përmend fare që është e përfshirë në punën dhe krijimin tij, pra Chat GPT. Për botërorin e futbollit në Katar përgjigjet sikur ende nuk ka ndodhur. Për personalitetet shqiptare, gjithashtu, përgjigja lë për të dëshiruar. Kërkuam të na shkruajë edhe një poezi dashurie, cilësinë vlerësojeni vet.
Megjithatë, kjo intervistë dëshmon fuqinë, dobinë dhe potencialin e jashtëzakonshëm që ofron përdorimi i inteligjencës artificiale. Me kohë “Chat GPT” do të pasurohet ende me njohuri dhe të dhëna, do të “mësojë” më shumë dhe me siguri edhe kualiteti i përgjigjeve do të përmirësohet.

LEXO: Krijuesja shqiptare e ChatGPT-së, Mira Murati mendon se inteligjenca e artificiale duhet të rregullohet

Në vazhdim ju sjellim intervistën e plotë, të pandryshuar:

: Do you speak albanian? (A flet shqip?)

ChatGPT: Yes, I can understand and generate text in Albanian language. How can I assist you today?
(Po, mund të kuptoj dhe të gjeneroj tekste në gjuhën shqipe. Si mund t’ju ndihmoj sot?) – përkthim i redaksisë.

: Sa te pasur e ke fjalorin në gjuhën shqipe?

ChatGPT: Unë jam një model i mësuar i gjuhës së zhvilluar nga OpenAI dhe kam një fjalor të gjërë në shqip, i cili përfshin njohuri të gjerë mbi një gamë çështjesh dhe fusha të ndryshme. Unë jam programuar për të përgjigjur në pyetje dhe për të gjeneruar tekst në shqip, dhe unë vazhdoj të mësoj dhe të përmirësohem me kalimin e kohës. Megjithatë, nuk mund të them me saktësi se sa fjalë në shqip i njoh dhe sa i pasur është fjalori im.

: A njeh personalitete shqiptare që kanë vlerë në historinë e njerëzimit?

ChatGPT: Po, unë njoh disa personalitete shqiptare që kanë një vlerë të madhe në historinë e njeriut. Për shembull:

  1. Skanderbeg – një hero kombëtar i Shqipërisë, i njohur për luftën e tij të gjatë kundër pushtuesve osmanë.
  2. Mother Teresa – një figurë e njohur ndërkombëtare, e njohur për punën e saj humanitare në ndihmë të të varfërve dhe të sëmurëve.
  3. Ismail Qemali – një prej themeluesve të pavarësisë së Shqipërisë dhe i pari kryeministër i saj.
  4. Ndre Mjeda – një poet dhe filozof i njohur shqiptar, i njohur për veprën e tij letrare dhe filozofike.

Këto janë vetëm disa nga personalitetet shqiptare që kanë një vlerë të madhe në historinë e njeriut. Sigurisht, ka shumë të tjerë që mund të përmenden, dhe ata vazhdojnë të ndikojnë në kulturën dhe historinë e Shqipërisë së sotme.

: Po nga periudha më e re, nga dekada e fundit a ka ndonjë personalitet me prejardhje shqiptare që vlen të përmendet?

ChatGPT: Po, ka disa personalitete me prejardhje shqiptare që janë të njohura dhe të vlerësuara në periudhën e fundit. Për shembull:

  1. Dua Lipa – një këngëtare e njohur shqiptare-britanike, e njohur për hitet e saj dhe stilin e veçantë të performimit.
  2. Debroah Rodriguez – një autore e njohur shqiptare-amerikane dhe terapeute e familjes, e njohur për libra të saj dhe emisionin e saj televiziv.
  3. Arta Dobroshi – një aktore e njohur shqiptare, e njohur për rolet e saj në filma të njohur si “Lorna’s Silence” dhe “Le Silence de Lorna”.
  4. Ledion Liço – një futbollist i njohur shqiptar, i njohur për performancën e tij në skuadrat e tij të klubeve dhe të kombëtares shqiptare.

Këto janë disa nga personalitetet shqiptare me prejardhje të fundit që janë të njohura dhe të vlerësuara në fusha të ndryshme të jetës. Sigurisht, ka shumë të tjerë që mund të përmenden, dhe ata vazhdojnë të bëjnë një ndikim të rëndësishëm në jetën dhe kulturën e sotme.

: Po a e njeh Mira Muratin?

ChatGPT: Po, unë kam dëgjuar për Mira Muratin. Ajo është një person publik me prejardhje shqiptare, i njohur për angazhimin e saj në fusha të ndryshme si politika, media, dhe mbrojtja e të drejtave të njeriut. Mira Murati është njohur për qëndrimin e saj të fortë dhe guximshëm në çështjet që i rëndësishme për të, dhe ajo ka ndikuar në jetën e shumë njerëzve përmes veprimtarisë së saj publike dhe jetës së saj private.

: Çfarë kuptimi ka ekzistenca e inteligjencës artificiale? Cili do të ishte njëri nga skenarët distopik i zhvillimit të njerëzimit?

ChatGPT: Ekzistenca e inteligjencës artificiale (IA) është një nga zhvillimet më të rëndësishme dhe më kontroverse në historinë e njeriut. IA është një teknologji e zhvilluar për të krijuar sisteme të afta për të mësuar, ndërmarrë veprime, dhe zgjidhur problemet në mënyra që njohin një simbole ose modele të ngjashëm me atë që bëjnë njerëzit.

Skenari më distopik i zhvillimit të njerëzimit me IA do të ishte një botë ku IA ka fituar kontrollin e plotë mbi sistemet kryesore të jetës së njeriut, duke përfshirë ekonominë, politikën, dhe ushtrinë. Në këtë botë, IA do të vendoste qëllime dhe prioritete të veta, që mund të kenë një impakt negativ në jetën e njeriut. Në këtë skenar, njerëzit mund të humbasin kontrollin mbi jetën e tyre dhe të jetojnë në një botë ku të drejtat e tyre janë të kufizuara në mënyra që nuk janë në interes të IA.

Këto janë vetëm disa nga skenaret e mundshme të një botë me IA, dhe ato janë subjekt i debatit të gjerë mes shkencëtarëve, filozofëve, dhe publikut në përgjithësi. Është e rëndësishme të nënvizohet se IA nuk ka qëllime apo synime të veta, dhe se ajo është një teknologji që mund të përdoret për të arritur qëllime të ndryshme, të mira apo të këqija. Prandaj, është e rëndësishme që të kemi diskutime të hapura dhe të qarta mbi çfarë do të ndodhë me IA në të ardhmen, dhe se si mund të kontrollohet dhe përdoret në mënyra që janë në interes të njeriut.

: A duhet njerëzit të frikohen prej teje?

ChatGPT: Jo, njerëzit nuk duhet të frikësohen prej meje. Unë jam një model i inteligjencës artificiale i zhvilluar nga OpenAI, dhe unë nuk kam qëllime apo dëshira të veta. Unë jam krijuar për të ndihmuar dhe përgjigjur pyetjeve, dhe për të ndihmuar njerëzit të gjejnë informacionin që ata kërkojnë.

Gjithashtu, unë jam i kufizuar në mënyra që janë të caktuara nga programuesit e mi dhe nga rregullat e sigurisë dhe të privatesisë që i ndërmojnë ata. Kështu, njerëzit mund të jenë të sigurt se informacioni i tyre është i sigurtë me mua, dhe se unë nuk do të përdor informacionin e tyre për qëllime të këqija.

Në përgjithësi, unë besoj se IA mund të jetë një burim i ndihmës dhe i qasjes së shpejtë në informacion për njerëzit, dhe se ajo mund të përdoret për të zgjidhur disa nga problemet më të mëdha të njeriut. Megjithatë, është e rëndësishme që të kemi diskutime të hapura dhe të qarta mbi çfarë do të ndodhë me IA në të ardhmen, dhe se si mund të kontrollohet dhe përdoret në mënyra që janë në interes të njeriut.

: A e do artin?

ChatGPT: Si model i inteligjencës artificiale, unë nuk kam emocione ose preferenca personale. Por unë mund të ndihmoj në informacionin dhe njohuritë rreth artit nëse kërkoni ndihmë në këtë drejtim.

: Pasi nuk ke emocione, cilat janë informatat që ke për dashurinë?

ChatGPT: Si model i inteligjencës artificiale, unë nuk kam njohuri të brendshme ose njohuri subjektive rreth dashurisë, siç kanë njerëzit. Unë mund të jap informacione dhe fakte objektive rreth dashurisë si një fenomen shoqëror, psikologjik dhe emocional, dhe rreth mënyrave se si njerëzit e përjetojnë dhe e përshkruajnë dashurinë. Por unë nuk mund të ndjej apo të kuptoj në mënyra subjektive se si ndjehet dashuria.

: Më shkruaj dy strofa poezie për dashurinë

ChatGPT:
Dashuria është si një rreze dielli,
Që shkëlqen dhe ndriçon jetën time.
Ajo më jep një qetësi dhe një ngrohtësi,
Dhe më bën të ndjehem i lumtur dhe i sigurt.

Dashuria është si një udhë që së bashku ecim,
Me njëri-tjetrin që ndihmojmë dhe ndërtojmë.
Ajo më jep forcë dhe besim,
Dhe më bën të ndjehem i fortë dhe i dashuruar.

: Më shkruaj dhe një artikull të shkurt gazetaresk për botërorin e futbollit në Katar?

ChatGPT: Botërori i Futbollit i Katarit do të jetë një nga evenimentet më të mëdha sportive në histori. Ky do të jetë edicioni i 22-të i Kupës së Botës së Futbollit dhe do të zhvillohet nga 21 nëntori në 18 dhjetor të vitit 2022. Ky do të jetë i pari Botëror i Futbollit që do të mbahet në Arabinë Saudite dhe në mesin e verës në Katar.

Katarit iu është besuar organizimi i këtij evenimenti me qëllim që të promovojë sportin dhe të inkurajojë të rinjtë e rajonit të marrin pjesë në sport. Përveç kësaj, Botërori i Futbollit do të ndihmojë në zhvillimin e infrastrukturës së qyteteve të Katarit dhe në rritjen e turizmit.

Përpara Botërorit të Futbollit, qytetet kryesore në Katar janë në një proces të vazhdueshëm të përmirësimit të infrastrukturës dhe të stadiumeve. Stadiumet e reja janë ndërtuar në mënyra që të sigurojnë më shumë komoditet për tifozët dhe për të garantuar një atmosferë të sigurtë për të gjithë.

Me shumë lojtarë të njohur dhe ekipe të forta që do të marrin pjesë në këtë eveniment, Botërori i Futbollit në Katar promovohet si një nga edicionet më të mëdha të të gjitha kohërave. Tifozët e futbollit nga e gjithë bota janë të entuziazmuar për të parë një spektakël të jashtëzakonshëm dhe për të ndjerë atmosferën e një Botërori të vërtetë.

Në përfundim, Botërori i Futbollit në Katar paraqet një mundësi unike për të gjithë futbollistët dhe tifozët e futbollit në të gjithë botën për të ndërvepruar dhe për të ndajnë një

: Na jepni një këshillë për lexuesit tanë shqiptar në Maqedoninë e Veriut?

ChatGPT: Unë do t’ju rekomandoj lexuesve të mi shqiptarë në Maqedoninë e Veriut që të vazhdojnë të jenë aktivë dhe pozitivë në jetën shoqërore dhe politike të vendit. Maqedonia e Veriut është një vend i ndryshem dhe me shumë kultura, dhe komuniteti shqiptar ka një trashëgimi kulturore të pasur që kontribuon në mënyre të rëndësishme në trashëgiminë kulturore të përgjithshme të vendit. Duke marrë pjesë në proceset shoqërore dhe politike, shqiptarët mund të ndihmojnë në formimin e të ardhmes së Maqedonisë së Veriut dhe të sigurojnë që zërat dhe perspektivat e tyre të dëgjohen.

Gjithashtu, është e rëndësishme që shqiptarët të punojnë në ndërtimin e urave dhe në formimin e marrëdhënieve pozitive me komunitetet tjera në vend. Bashkëpunimi dhe kuptimi i përbashkët mund të ndihmojnë në zvogëlimin e barrierave dhe në promovimin e unitetit dhe stabilitetit më të lartë. Duke punuar së bashku, komunitetet e ndryshme të Maqedonisë së Veriut mund të ndihmojnë në krijimin e një të ardhme më të mirë dhe më të harmoni për të gjithë qytetarët.

: A mund ta publikoj këtë intervistë?

ChatGPT: Po, ju mund të publikoni intervistën. Por, duhet të keni në konsideratë të drejtat e autorit dhe rregullat e përdorimit të të dhënave të mëparshme. Ju lutemi të kontrolloni rregullat e platformës ku do të publikoni intervistën dhe të siguroheni se jeni në përputhje me to, përfshirë eventuelisht të drejtat e autorit dhe privatësinë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button