RMV do të paguajë një milion euro gaz më të shtrenjtë për muajin janar

Vlerësim i keq apo strategji afatgjatë? Shteti do të paguajë një milion euro më shumë për blerjen e gazit natyror për muajin janar, pasi para vitit të ri ka lidhur një kontratë me çmim fiks me Bullgar Balkan Utilities, ndërsa në fillim të vitit, çmimi i gazit në bursat botërore rënë në mënyrë drastike, shkruan TV24, transmeton Portalb.mk.

Nga elektranat shtetërore justifikohen, kërkuam çmim fiks të gazit, për të siguruar buxhet dhe për të llogaritur pagesën dhe shitjet. Kjo vjen pas tenderit para vitit të ri, si ofertues më i favorshëm u zgjodh kompania bullgare Balkan Utilities, e cila mundi Makpetrolin. Furnizuesi vendas ofroi çmim më të lartë prej 0.23 euro, i cili nuk ishte fiks dhe i nënshtrohej korrigjimeve, nëse çmimi i bursës ulet ose rritet.

Momentalisht çmimi i gazit natyror është në nivelin që nga fillimi i luftës në Ukrainë dhe ekspertët komentojnë se nëse EMV do ta pranonte ofertën e Makpetrol, do të kishte kursyer një milion euro në janar. Nga ana tjetër, ata që e mbrojnë vendimin e EMV-së komentojnë, po sikur të rritej çmimi? Nga elektranat shtetërore thonë se gjatë përzgjedhjes janë udhëhequr nga kriteret e tenderit.

“Nëse Makpetrol në dhjetor kishte informacion se çmimi për muajin janar do të kishte tendencë të ulet, duhet t’i ridrejtonte në ofertë dhe të jepte një ofertë me çmim fiks më të ulët, të cilin EMV Prodzaba mund ta merrte parasysh për shqyrtim së bashku me ofertuesit e tjerë që kanë dorëzuar çmim fiks”.

Kjo vjen vetëm dy muaj pasi EMV njoftoi se do të blejë gaz për periudha më të shkurtra kohore, pasi vërehet rënie në çmimet e bursave dhe siguroi se me prokurime të njëpasnjëshme për periudha më të shkurtra, do të sigurojnë kushte më të favorshme financiare. Kjo u kritikua nga disa ekspertë të cilët kërkuan blerje afatgjata, por Qeveria vazhdimisht theksoi se nëse do t’i dëgjonin ekspertë të tillë, shteti do të kishte humbur para. Megjithatë, në tenderin e fundit para vitit të ri, EMV e braktisi papritur këtë praktikë dhe u kërkoi ofertuesve çmime fikse për një periudhë më të gjatë.

Kjo bëri që kontrata për furnizimin me gaz natyror për muajin janar të ketë një deficit prej një milion eurosh, sepse çmimet e gazit ranë në mënyrë drastike. Burime të TV24 pranë autoriteteve energjetike thonë se ndryshimi i vendimit ka ardhur për shkak të presionit të biznesit, i cili kërkonte çmime të parashikueshme të gazit natyror. EMV shpalli tender të ri për muajin shkurt, në të cilin u bëri thirrje të gjithë tregtarëve, përfshirë Makpetrolin, që të dërgojnë oferta me çmimin më të ulët të mundshëm fiks.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button