RMV, nuk ka shumicë për votimin e ndryshimeve kushtetuese

Për momentin nuk ka shumicë për votimin e ndryshimeve kushtetuese, tha kreu i Parlamentit Talat Xhaferi, i cili në një takim me gazetarët, shtoi se ai si kryetar i Komisionit për çështje kushtetuese është i gatshëm për fillimin e kësaj procedure sapo të merr propozim. Për zgjedhje të mundshme të parakohshme në pranverë në favor të ndryshimeve kushtetuese, Xhaferi konsideron se duhet parë interesi i procesit, transmeton Portalb.mk.

Sipas tij, nuk ka nevojë për një takim të drejtpërdrejtë mes kryetarit të Kuvendit dhe kryeministrit për të diskutuar një çështje për të cilën kryeministri dhe palët e tjera të interesit kanë komentuar publikisht. Për momentin nuk ka shumicë adekuate për ndryshimet kushtetuese dhe të gjithë po diskutohen, theksoi kryeparlamentari.

“Në momentin kur do të konsiderojnë se i kanë kushtet për të nisur një iniciativë, unë jam i gatshëm si kryetar i Komisionit dhe i Kuvendit të veproj sipas procedurës, pasi të merret iniciativa më tutje”, tha Xhaferi.

Ai tha se nuk mund të thotë se deri ku kanë shkuar negociatat me deputetët për këtë çështje pasi nuk i udhëheq të njëjtat.

“Nuk është përgjegjësia ime t’i bëj ato biseda me deputetët”, tha Xhaferi.

Lidhur me çështjen e zgjedhjeve të parakohshme për votat e ndryshimeve kushtetuese, kryetari i Kuvendit thekson se vlerësimi i parë i kësaj duhet bërë nga këndvështrimi se a është në favor të procesit të shtetit drejt BE-së dhe nëse është në favor të interesave të qytetarëve.

“Nga konteksti im, ajo që shtë në interes të procesit. Interesi i procesit është që ndryshimet të ndodhin, të hapet rruga dhe të punohet brenda një afati të caktuar kohor për të përmbushur sa më shpejt atë që duhet të përmbushim për t’u bërë anëtare e plotë e BE-së. Nuk na duhet shembull tjetër, mjafton shembulli ynë me anëtarësimin në NATO. Të gjithë i dimë perceptimet para dhe pas anëtarësimit në NATO në kontekstin e zhvillimeve gjeopolitike. Në atë kontekst duhet të kemi parasysh që ai proces të përfundojë sa më shpejt, e kam fjalën të gjithë neve dhe shtetit dhe qytetarëve”, thotë Xhaferi.

Nga VMRO-DPMNE theksuan dje se mbeten të qëndrimit se nuk i përkrahin ndryshimet kushtetuese. Ata në një konferencë për media theksuan se si parti mbështesin anëtarësimin në Bashkimin Evropian dhe se nëse do të ketë zgjedhje, në programin e tyre parazgjedhor do të deklarojnë në mënyrë të detajuar se si do të vazhdojë vendi në atë rrugë, i cili do t’i prezantohet në mënyrë transparente me votuesit të cilët nëse do të ketë zgjedhje do të vendosin nëse do ta mbështesin politikën e ofruar nga kjo parti.

Kryeministri Dimitar Kovaçevski para pak kohësh deklaroi se për të është e qartë se vendimi i deputetëve në Kuvend për ndryshimet kushtetuese nuk do të jetë i lehtë, por nga ta pret që të tregojnë sjellje burrshtetasish. Ajo që është e qartë, theksoi kryeministri, është se deputetët kanë zgjedhjen ta lënë vendin në stagnim ose të marrin një vendim për një të ardhme më të mirë.

Kreu i Besës, Bilal Kasami, i ka dhënë ultimatum kryeministrit këtë javë, nëse dëshiron ndryshime kushtetuese, të shpallë zgjedhje të parakohshme parlamentare. Sipas tij, përfshirja e bullgarëve në Kushtetutë është në korrelacion të drejtpërdrejtë me mbajtjen e zgjedhjeve të parakohshme.

Kovaçevski e hodhi poshtë menjëherë një ultimatum të tillë, duke theksuar se ai nuk funksionon nën shantazh.

“Do ta përsëris edhe një herë se nuk funksionoj nën shantazh dhe presion. Zgjedhjet do të jenë në vitin 2024 dhe kjo tashmë është një përfundim i paramenduar. Çështja e ndryshimeve kushtetuese është serioze, është çështje shtetërore sepse nënkupton përfundimin e procesit për hapjen e klasterave në procesin e nisur të negociatave me BE-në. Kemi filluar negociatat me Bashkimin Evropian, procesi i skriningut është duke u zhvilluar dhe tani gjithçka varet nga ne. Prandaj, kjo çështje është  parimore, nëse dikush e mbështet apo jo rrugën evropiane. Kushtet për një çështje ,,të tillë janë vërtet të papranueshme”, i është përgjigjur Kovaçevski Kasamit.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button