Gjykata e Lartë britanike hedh poshtë kërkesën e Skocisë për referendum për pavarësinë

Qeveria skoceze nuk mund të mbajë një referendum të dytë për pavarësinë pa miratimin e parlamentit britanik, vendosi të mërkurën gjykata e lartë e Mbretërisë së Bashkuar, duke i dhënë një goditje shpresave të nacionalistëve për të mbajtur një votim vitin e ardhshëm, raporton VOA.

Ministrja e Parë skoceze Nicola Sturgeon, udhëheqëse e Partisë Kombëtare Skoceze (SNP) pro-pavarësisë, kishte njoftuar në fillim të këtij viti se synonte të mbante një votim për shkëputjen nga Britania tetorin e ardhshëm, por se ai duhej të ishte i ligjshëm dhe i njohur ndërkombëtarisht.

Pas vendimit të Gjykatës së Lartë të Mbretërisë së Bashkuar se Skocia nuk mund ta bënte një gjë të tillë pa miratimin e parlamentit të Mbretërisë së Bashkuar, zonja Sturgeon përsëriti zotimin për të bërë fushatë në zgjedhjet e ardhshme në Mbretërinë e Bashkuar, në vitin 2024, me një platformë të vetme për pavarësinë e Skocisë, duke e kthyer votimin në një referendum “de fakto”.

“Megjithëse padyshim që jam shumë i zhgënjyer nga kjo, unë e respektoj dhe e pranoj gjykimin e gjykatës,” u tha zonja Sturgeon gazetarëve.

“Ne duhet dhe do të gjejmë një mjet tjetër demokratik, ligjor dhe kushtetues përmes së cilit populli skocez mund të shprehë vullnetin e tij. Sipas mendimit tim, kjo mund të realizohet vetëm përmes zgjedhjeve,” tha ajo.

Në një referendum në 2014, skocezët kundërshtuan shkëputjen nga bashkimi mbi 300-vjeçar me Anglinë me një rezultat 55% me 45%, por nacionalistët argumentojnë se vota për Brexit-in dy vjet më vonë, gjë që shumica e votuesve skocezë e kundërshtuan, ndryshoi gjithçka.

Megjithatë, qeveria britanike në Londër ka thënë në mënyrë të përsëritur se nuk do të lejojë një tjetër referendum.

Zyrtari më i lartë ligjor i qeverisë skoceze i kishte dërguar një kërkesë Gjykatës së Lartë për të përcaktuar nëse qeveria skoceze mund të miratonte legjislacionin që i hapte rrugën një referendumi të dytë këshillues pa miratimin e parlamentit të Mbretërisë së Bashkuar.

Vendimi unanim i pesë gjyqtarëve në gjykatë ishte se Skocia nuk mundej ta bënte një gjë të tillë.

“Parlamenti skocez nuk ka kompetenca të nxjerrë ligje për një referendum mbi pavarësinë skoceze,” tha Robert Reed, kreu i gjykatës.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button