Ka diçka që mund të dyfishojë rrezikun e vdekjes nga kanceri, ndërsa shpesh është e pashmangshme

Nuk është sekret që stresi i tepërt mund të ndikojë negativisht në disponimin, gjumin dhe nivelet tona të energjisë, por ndikimi nuk ndalet me kaq. Sipas rezultateve të një studimi të ri të botuar në revistën SSM-population health, stresi kronik do ta rraskapit trupin në mënyrë që të rrisë shanset që një person të vdesë nga kanceri, shkruan Panacea. Çfarë duhet të dini për këto të dhëna?

NDIKIMI I STRESIT KRONIK NË SHENDET

Për qëllimet e studimit, shkencëtarët u morën me ndikimin e ngarkesës alostatike në trup. Ngarkesa alostatike është “konsumimi i trupit” që grumbullohet kur një individ është i ekspozuar ndaj stresit të përsëritur ose kronik. Ata kërkuan një lidhje midis ngarkesës alostatike dhe rritjes së rrezikut të vdekjes nga kanceri. Për ta bërë këtë, ekipi analizoi të dhënat e mbledhura nga rreth 41 000 të anketuar që morën pjesë në Studimin kombëtar të ekzaminimit të shëndetit dhe ushqyerjes nga viti 1988 deri në 2019, ndërsa mblodhi të dhëna për presionin e gjakut, shënuesit inflamatorë dhe masat e tjera shëndetësore që shërbejnë si tregues të ngarkesës alostatike. Ata gjithashtu kontrolluan Indeksin kombëtar të vdekjeve për të identifikuar ata që vdiqën nga kanceri gjatë studimit.

Pas shqyrtimit të të gjitha të dhënave, si dhe statusit social, racës dhe moshës, shkencëtarët zbuluan se ngarkesa e lartë alostatike ndikonte në rrezikun e vdekjes së një personi nga kanceri, ose më saktë rreziku rritej me 2.4 për qind.

Por ata zbuluan edhe diçka tjetër interesante: Kjo ngarkesë duket se rritet me kalimin e moshës, por sipas hulumtimit, njerëzit mbi moshën 40 vjeç kanë një rrezik 100 për qind më të lartë të ngarkesës së lartë alostatike, krahasuar me ata në të 30-at e tyre.

“Për shembull, nëse kemi dy njerëz të së njëjtës moshë, por njëri prej tyre ka një ngarkesë të lartë alostatike, ai ka gjasa prej 28 për qind më të larta për të vdekur nga kanceri”, shpjegon autori i studimit Dr. Justin Xavier Moore. Faktorë të tjerë si raca dhe statusi socio-ekonomik mund të jenë të rëndësishëm, ndërsa Dr. Moore thekson se asnjëri prej tyre nuk ka ndikim të drejtpërdrejtë në efektet e stresit tek një person.

“Edhe pse gara nuk do të ndikojë në sasinë e stresit në jetë, mjedisi në të cilin punojmë, jetojmë dhe pushojmë, në të cilin shpërblehemi për performancën e mirë ose në të cilin konsiderohet dobësi të mendosh vetë, kontribuon në stres të lartë. gjë që mund të çojë në zhvillimin e kancerit dhe rritje të numrit të vdekjeve”.
Nëse mund të konkludohet një gjë, është se stresi që na rrethon duhet marrë seriozisht. Ne duhet të largohemi nga presioni i mjedisit dhe të gjejmë kohë për veten tonë, të pushojmë dhe të shërohemi. Është gjithashtu e rëndësishme të përdorim disa teknika për të na ndihmuar të qetësohemi, veçanërisht kur po kalojmë një kohë të vështirë. Bisedoni me një profesionist, mësoni se si të praktikoni joga, meditoni. Shëndeti juaj do të përfitojë shumë nëse i përfshini këto hapa në jetën tuaj, si në afat të shkurtër ashtu edhe në atë afatgjatë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button