Është dhënë dënimi i parë me burg për përhapjen e lajmeve të rreme në Spanjë

Një anëtar i Gardës Civile të Spanjës, Agjencia e sigurisë publike, është dënuar me 15 muaj burg për postimin e një lajmi të rremë në Twitter tre vjet më parë në lidhje me një sulm të dyshuar nga një emigrant i mitur ndaj një gruaje. Lajmi i rremë pasohet nga një video e një përdhunimi nga Kina dhe nuk ka të bëjë me Barcelonën, ku gardiani tashmë i dënuar pretendon se ka ndodhur ngjarja, shkruan Vërtetëmatësi.

Aktakuza saktëson se ai publikoi një video të një sulmi brutal ndaj një gruaje të re më 1 korrik 2019, pasuar nga lajmet se ishin pamjet e një përdhunimi që kishte ndodhur së fundmi në Can de Mar të Barcelonës.

Videoja, e cila është parë 21,900 herë, në më pak se një minutë tregon një burrë duke sulmuar brutalisht një grua, duke e shkelmuar dhe goditur me grusht, më pas duke u përpjekur t’i rrëzojë pantallonat e saj përpara se më në fund ta kapte nga flokët dhe ta tërhiqte zvarrë në tokë. Në tweet-in bashkëngjitur videos, roja tregon me fjalë përçmuese se përdhunimi është vepër e “të çmendurve dhe tufave marokenësh”. Ai u dënua për veprën penale kundër të drejtave themelore të njeriut – “lëndimi i dinjitetit të njerëzve për arsye diskriminuese”.

Ky është dënimi i parë për publikimin e lajmeve të rreme në Spanjë. Prokurorët thanë se i pandehuri ishte i motivuar nga armiqësia e tij ndaj emigrantëve të huaj me origjinë marokene. I dënuari ka pranuar krimin, pasi më parë me vendim gjykate ka zgjedhur dy nga profilet e tij në Twitter dhe Facebook dhe një në Instagram, gardiani i përdorën këto profile gjatë vitit 2019 për të përhapur postime ksenofobike dhe informacione të shtrembëruara ose të rreme për emigrantët. Tani i dënuari e ka pranuar veprën penale, pas së cilës gjykata i ka shqiptuar dënimin me burgim me kusht. Gjykata e dënoi atë me dy vjet ndalim në rrjetet sociale, 1620 euro gjobë, të ndjek kursin e (mos)diskriminimit dhe përveç kësaj, gardianit nuk i lejohet të kryejë aktivitete edukative dhe sportive për pesë vjet.

Vëmendja e shtuar ndaj dezinformatave dhe lajmeve të rreme u ngrit gjatë pandemisë, pasi Prokuroria e Shtetit, përmes Sekretariatit Teknik të saj, përgatiti një raport që klasifikonte lajmet e rreme ose mashtrimin në kuadrin e emergjencës shëndetësore si vepra penale. Dokumenti, i njohur si El Confidencial, analizon të paktën një duzinë krimesh të përfshira në Kodin Penal, të cilat mund të lindin nga përdorimi i pahijshëm i internetit dhe rrjeteve sociale. Për këto vepra, ligjet parashikojnë gjoba dhe dënime që përfshijnë burgim

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button