Movember 2022: Rritja e ndërgjegjësimit dhe fondeve për shëndetin e burrave

Në nëntor, disa djem rritin mustaqet dhe mjekrën. Por prej vitesh, kjo përdoret për të rritur ndërgjegjësimin për shëndetin e meshkujve. Quhet “Movember”, transmeton Portalb.mk nga WTKR.

“Çdo gjë që mund të sjellë ndërgjegjësim për shëndetin e burrave është një gjë e mirë”, tha Josh Langston, shefi mjekësor për Urologjinë në Virxhinia.

Për vite me radhë, fokusi i Dr. Langston ka qenë në shëndetin e burrave.

“Ka shumë gjëra që fluturojnë nën radar,” tha Dr. Langston. “Djemtë nuk janë më të mirët për t’u kujdesur për veten e tyre, dhe ne si shoqëri nuk jemi gjithmonë më të mirët për të menduar për burrat dhe çështjet që dalin.”

Ky Nëntor është gati të bëhet pak më i me shumë qime për të dhe mjekët e tjerë.

“Është e gjitha në lidhje me bisedën, me të vërtetë,” tha Langston.

Movember filloi në Australi në 2003.

Që atëherë, grupi është përhapur në 20 vende në mbarë botën, ka mbledhur më shumë se 1 miliard dollarë dhe ka financuar më shumë se 1250 programe shëndetësore për burrat.

Fokusi i tyre është në rritjen e ndërgjegjësimit për shëndetin mendor dhe parandalimin e vetëvrasjeve, kancerit të prostatës dhe kancerit të testikujve.

“Ka pasur një krizë të shëndetit publik në shëndetin e burrave për më shumë se 20 vjet,” tha Hedstrom.

“Ne duam të ulim shkallën e vetëvrasjeve së bashku me partnerët e tjerë në SHBA,” shtoi Hedstrom.

“Ne po e bëjmë këtë për të qenë sa më të informuar kur bëhet fjalë për kancerin e prostatës dhe testikujve, kur bëhet fjalë për rritjen e ndërgjegjësimit dhe gjetjen e trajtimeve që ndihmojnë burrat dhe për t’i lundruar në një vend më të mirë.”

Për Dr. Langston, ka të bëjë gjithashtu me burimet lokale si qendra e tyre shëndetësore për burrat.

“Thjesht futja e tyre brenda, duke u përpjekur për të thyer ato barriera, për ta bërë atë një vend ku burrat mund të ndihen rehat për të shkuar dhe për t’u parë për çdo gjë që po ndodh me ta,” tha ai.

“Ndikimi i kancerit të prostatës, kanceri i testikujve, dhe nga ana e shëndetit mendor – madje edhe shkalla e vetëvrasjeve rritet në qiell te burrat amerikanë – kjo është diçka shumë serioze.

Pavarësisht nëse është shëndeti mendor, kanceri i prostatës apo kanceri i testikujve, nëntori do të nënkuptojë rritjen e mustaqeve për fonde dhe krijimin e më shumë “Movember-ave” për më shumë biseda.

“Është në rregull të mos jesh mirë,” shtoi Hedstrom.

“Është në rregull të dish se diçka po të ndodh dhe të kontaktosh dhe të bisedosh me dikë. Nëse ky është një mik, një anëtar i familjes, potencialisht një mjek.”

Movember shënohet çdo nëntor nëpër të gjithë botën me kampanja të ndryshme ndërgjegjësuese për kancerin e prostatës, testikujve si dhe shëndetin mendor të burrave.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button