Vazhdon skriningu shpjegues në Luksemburg, Mariçiq: Të dhënat statistikore do të jenë pjesë e rëndësishme e procesit të negociatave

Pasi dje në Bruksel filloi procesi i skriningut për harmonizimin e legjislacionit të Maqedonisë së Veriut me atë të BE-së, sot vazhdon, por në Luksemburg. Zëvendëskryeministri i ngarkuar për çështje evropiane dhe kryenegociatori me Bashkimin Evropian, Bojan Mariçiq, në skriningun e sotëm shpjegues për kapitullin e Statistikave, tha se të dhënat statistikore do të jenë pjesë e rëndësishme e procesit të negociatave sepse do të duhet të tregojmë se si legjislacioni i harmonizuar zbatohet në praktikë, transmeton Portalb.mk.

“Është në avantazhin tonë që nuk po e nisim nga fillimi, pasi tashmë kishim një takim shpjegues në shkurt 2019, përpara miratimit të Metodologjisë së re të zgjerimit. Kësaj si avantazh do t’i shtoja edhe faktin që pas më shumë se 25 vitesh kemi transpozuar legjislacionin përkatës statistikor në legjislacionin tonë kombëtar, duke punuar së bashku me Komisionin dhe Eurostatin”, theksoi Mariçiq.

Zëvendëskryeministri Mariçiq theksoi se Maqedonia e Veriut ka arritur një nivel të caktuar të përputhshmërisë, gjë që konfirmohet edhe në Raporte, duke shtuar se gjatë kohës së tij si Ministër i Drejtësisë, Maqedonia e Veriut pas 2 dekadash arriti të kryejë regjistrim të suksesshëmt të popullsisë, sipas Metodologjisë dhe standardeve të Eurostat-it.

“Përfundimi i regjistrimit të vonuar ka qenë një nga kërkesat kryesore të Brukselit për Maqedoninë e Veriut dhe është mirëpritur nga Komisioni Evropian, pas shpalljes së rezultateve”, theksoi zëvendëskryeministri Mariçiq, duke bërë të ditur se pas regjistrimit pilot të bujqësisë, i cili është kryer në qershor 2022, në përputhje me metodologjinë në përputhje të plotë me Rregulloren IFS nr. 2018/1091, Regjistrimi i Bujqësisë është planifikuar për tetor 2023.

“Enti ynë Shtetëror i Statistikave po punon vazhdimisht për zbatimin e parimeve të Kodit të praktikës së statistikave evropiane, duke kontrolluar periodikisht statusin e përputhshmërisë nëpërmjet vetëvlerësimit. Një arritje shtesë e rëndësishme për të cilën Enti Shtetëror i Statistikave ka punuar në mënyrë aktive gjatë vitit 2022 është Programi i kërkimeve statistikore 2023-2027, për të forcuar sistemin statistikor në vend duke përfshirë më shumë institucione që mbajnë të dhënat përkatëse statistikore, është në fazën përfundimtare”, theksoi Mariçiq, para përfaqësuesve të Eurostat-it.

Zëvendëskryeministri dhe kryenegociatori me Unionin, Mariçiq, para fillimit të skriningut shpjegues, së bashku me drejtorin Apostol Simovski dhe sekretaren shtetërore të SÇE-së, Abdiu-Halili, zhvilluan takim me zëvendësdrejtorin e përgjithshëm të Eurostat-it, Galo Gije, ku u diskutua për gatishmërinë dhe aktivitetet që po ndërmerr Enti Shtetëror i Statistikave, për t’iu përgjigjur më lehtë sfidave të ardhshme me të cilat do të përballet, gjatë transferimit të të dhënave në Sistemin Statistikor Evropian, në kuadër të procesit të anëtarësimit në Bashkimin Evropian.

Në këtë fazë të skriningut, nga data 15 deri më 27 shtator, mbahen takime për fushat dhe kapitujt e grupit të të Drejtave themelore, ku Komisioni Evropian prezanton legjislacionin e tij për këto fusha. Të gjitha këto takime janë planifikuar të zhvillohen në Bruksel, përveç takimit të sotëm që është për kapitullin e Statistikat në Luksemburg.

Pas përfundimit të pjesës shpjeguese të skriningut për grupin e parë të negociatave me BE-në deri më 27 të këtij muaji, në periudhën nga 11 nëntori deri më 9 dhjetor të këtij viti, do të bëhet skriningu bilateral, gjegjësisht proces në të cilin Maqedonia e Veriut do të paraqesë shkallën e përputhshmërisë me legjislacionin e BE-së, strukturën institucionale të zbatimit të ligjit. Në atë periudhë, ekipi maqedonas do t’i prezantojë para përfaqësuesve të KE-së planet për harmonizim të mëtejmë dhe për ngritjen e kapaciteteve institucionale dhe administrative, si dhe resurset e nevojshme njerëzore, financiare dhe IT për zbatimin e standardeve evropiane.

Pas kësaj, Komisioni Evropian do të duhet të përgatisë një raport që do të përmbajë gjetjet dhe një vlerësim të KE-së për shkallën e përputhshmërisë, kapacitetet dhe konkluzionet dhe rekomandimet.

Në prag të shfaqjes që filloi dje, KE vlerësoi se ky është një hap i rëndësishëm në negociata dhe se do të ketë një “program intensiv pune” për të gjitha palët në muajt në vijim.

“Ky është hapi i parë dhe i rëndësishëm në procesin e negociatave, i mbështetur plotësisht nga qeveritë dhe parlamentet e të dyja vendeve”, tha për MIA-n zëdhënësja Ana Pisonero.

Zëvendëskryeministri për Çështje Evropiane, Bojan Mariçiq, i cili është edhe negociatori kryesor për Maqedoninë e Veriut, në fjalimin e tij hapës në fillimin e djeshëm të shfaqjes, theksoi se skriningu do të thotë se vendi po hyn në një proces më të thellë të reformave që do të kontribuojnë drejt evropianizimit të shoqërisë.

Siç vlerësoi Mariçiq në fjalimin e hapjes, Maqedonia e Veriut ka bazën për të ecur përpara me ritëm të mirë dhe në këtë moment të gjithë janë të fokusuar maksimalisht në secilin kapitull, me përkushtim dhe optimizëm maksimal për të përmbushur qëllimin strategjik për anëtarësim të plotë në BE.

“Ekipi i Maqedonisë, këtu në Bruksel, dhe kolegët që na ndjekin nga Shkupi janë të gatshëm të dëgjojnë përvojat dhe këshillat tuaja se si të përmbushen sa më mirë kërkesat e legjislacionit të BE-së në fushën e prokurimit publik, një kapitull që është pjesë e ‘klasterit “Themelet”, theksoi zv.kryeministri.

Nga Shkupi, nga ana tjetër, foli kryeministri Dimitar Kovaçevski, i cili vlerësoi se dita e djeshme e fillimit të skriningut ishte e madhe dhe e rëndësishme për të ardhmen e të gjithë qytetarëve dhe ekipit të Maqedonisë i uroi punë të suksesshme.

Pas 17 vitesh Maqedonia e Veriut më 19 korrik të këtij viti filloi negociatat me BE-në me mbajtjen e konferencës ndërqeveritare.

Propozimi francez për zgjidhjen e ngërçit Bullgari-Maqedoni e Veriut dhe hapjen e negociatave eurointegruese, në vend mbërriti më 30 qershor.

Menjëherë pas miratimit të propozimit francez në Parlamentin e Maqedonisë së Veriut, më 19 korrik u zhvillua konferenca e parë ndërqeveritare midis Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë me Bashkimin Evropian. Negociatat nuk do të fillojnë derisa të bëhen ndryshimet kushtetuese nga pala e Maqedonisë, të cilat për votim në Kuvend kërkojnë dy të tretat e deputetëve, të cilat shumica nuk i ka, prandaj duhet mbështetje nga opozita maqedonase, e cila ka paralajmëruar se nuk do të votojmë për ndryshimin e Kushtetutës, madje duke e kundërshtuar atë me protesta.

Kujtojmë se para heqjes së vetos, hapja e negociatave me Bashkimin Evropian për Maqedoninë e Veriut bllokohej vazhdimisht nga BullgariaSofja zyrtare kërkonte që Shkupi t’i pranojë kërkesat bullgare se gjuha maqedonase është normë e asaj bullgare dhe se kombi maqedonas është krijuar nga Josip Broz TitoKy kontest bllokoi për dy vite procesin eurointegrues të vendit, me çka Bullgaria gjatë vitit 2021 i vendosi dy herë veto Maqedonisë së Veriut, njëherë në qershor, kurse më pas, më 14 dhjetor të vitit 2021, edhe një herë e bllokoi fillimin e negociatave RMV-BE.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button