Polonia paralajmëroi për pasoja nëse Brukseli vazhdon të bllokojë fondet

Polonia mund të reagojë ndaj Bashkimit Evropian nëse Varshava nuk merr pjesën e saj të fondeve të rimëkëmbjes së pandemisë, thanë politikanët e partisë në pushtet, pasi Brukseli sinjalizoi se nuk ishte i kënaqur me reformat e fundit gjyqësore të vendit, raporton Euractiv.

Më shumë se 35 miliardë euro grante dhe kredi për rikuperim nga kovid-19 u pezulluan për shkak të një mosmarrëveshjeje mbi reformat në gjyqësorin në Poloni, për të cilat ekzekutivi i BE thotë se përmbysin standardet demokratike.

Në qershor, Komisioni Evropian (KE) miratoi fondet për Poloninë, por kryetarja e tij Ursula von der Leyen, gjatë një vizite me kryeministrin polak Mateusz Morawiecki, tha se duhet bërë më shumë punë për sundimin e ligjit.

Partia në pushtet Ligj dhe drejtësi (PiS) tha megjithatë se reformat e saj kryesore synonin ta bënin sistemin më efikas dhe mohuan ndërhyrjen në gjykata për përfitime politike.

“Nëse ka përpjekje për të bllokuar pagesën … dhe Komisioni Evropian përpiqet të na bëjë presion, atëherë ne nuk kemi zgjidhje tjetër veçse të tërheqim të gjitha topat në arsenalin tonë dhe të përgjigjemi me zjarr breshërie”, tha për radion publike polake sekretari i përgjithshëm i PiS Krzysztof Sobolewski.

PiS nuk ka thënë se çfarë veprimesh mund të marrë në konsideratë, por ministri i kabinetit Michal Wojcik, anëtar i partisë konservatore të Polonisë së bashkuar – partner i vogël në qeveri – sinjalizoi se Polonia mund të vërë veton ndaj disa vendimeve të BE-së.

“Meqenëse kemi të bëjmë me njerëz që nuk respektojnë kushtet e kontratës… Unë mendoj se ju duhet të luani fort,” tha ai për TV Polsat News.

Polonia miratoi një ligj në maj që zëvendësoi një dhomë të diskutueshme disiplinore për gjyqtarët me një organ të ri dhe të martën Gjykata e lartë tërhoqi kandidatët në dhomën e re nga radhët e gjyqtarëve të saj.

Por von der Leyen në një intervistë në fund të korrikut  tha se ligji i ri nuk u jep gjyqtarëve të drejtën të marrin në pyetje emërimet gjyqësore pa u përballur me procedura disiplinore, një çështje që duhet zgjidhur për të marrë fondet e BE-së.

Zëdhënësja e Komisionit Arianna Podesta tha se ligji i ri ishte një hap i rëndësishëm, por vlerësimi paraprak i BE-së ishte se ai nuk i lejonte gjyqtarët të vënë në dyshim statusin e një gjyqtari tjetër pa rrezikuar procedurat disiplinore.

“Kjo çështje duhet të adresohet që të përmbushen angazhimet e planit të rimëkëmbjes dhe elasticitetit … Nuk është bërë asnjë vlerësim zyrtar, sepse nuk ka asnjë kërkesë pagese të bërë nga Polonia deri më tani,” tha Podesta gjatë një konference.

Refuzimi i Varshavës për të përmbushur kërkesat e BE-së për sundimin e ligjit ka nxitur kritika midis politikanëve të opozitës se PiS mund të kërkojë përfundimisht të nxjerrë Poloninë nga blloku, diçka që qeveria e mohon.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button