RMV, Samiti Evropian për dixhitalizimin e gjyqësorit: Gjyqësori i dixhitalizuar është më efikas dhe më transparent

Sot në Ohër u hap Konferenca Ndërkombëtare për Dixhitalizimin e Gjyqësorit me temën “Përfitimet e Revolucionit të IV-të Industrial si mekanizëm për rivendosjen e besimit në gjyqësor”, e cila do të mbahet në tre ditët e ardhshme nën kujdesin e Presidentit të shteti, Stevo Pendarovski, transmeton Meta.mk.

Qëllimi i konferencës, sqarojnë organizatorët, është që përmes prezantimeve dhe diskutimeve të theksohen nevojat dhe gatishmëria e gjyqësorit dhe prokurorisë publike për të pranuar qasjen digjitale dhe për të punuar për drejtësi më efektive.

Në fjalën e tij në hapje të konferencës, presidenti Pendarovski theksoi se transformimi digjital i shoqërive prej kohësh nuk është vetëm vizion teknologjik i individëve apo temë e diskutimeve akademike dhe profesionale për të ardhmen, por është realiteti ynë.

“Për vite me radhë, dixhitalizimi është trajtuar si një lodër teknologjike e rëndësishme vetëm për ata që janë të përfshirë drejtpërdrejt në teknologjinë e informacionit. Dëshmi e drejtpërdrejtë e këtij pretendimi është mosnjohja e digjitalizimit nga shumica e sistemeve juridike, së pari, duke mos i njohur përparësitë e tij dhe, së dyti, duke mos i njohur sfidat dhe rreziqet e digjitalizimit të shpejtë apo të pakontrolluar”, tha Pendarovski.

Pendarovski shtoi se ndryshimin kyç e solli kriza e madhe shëndetësore në vitin 2020, si pasojë e pandemisë së Covid-it dhe se të gjitha të dhënat relevante nga dy vitet e fundit konfirmojnë se pandemia nuk ishte vetëm sfidë e madhe për sistemet shëndetësore, por edhe për administratën shtetërore dhe gjyqësorin në tërësi.

“Një problem shumë më i madh ishte mbyllja e gjyqësorit, veçanërisht kur u bë e qartë se hetimet dhe seancat nuk mund të shtyheshin për periudha të gjata dhe nuk ishte e qartë se sa do të zgjaste kriza. Në një situatë të tillë u ngrit pyetja se si do të mund të përdoret teknologjia digjitale që autoritetet gjyqësore të vazhdojnë të kryejnë funksionin e tyre në një periudhë krize të zgjatur me një fund të caktuar”, tha Pendarovski.

Presidenti shtoi se Samiti i Ohrit është një mundësi e mirë për të diskutuar hapat e ardhshëm drejt pranimit të tranzicionit dixhital të gjyqësorit, por si domosdoshmëri,e  jo si e keqe e domosdoshme vetëm në kohë krize.

Ministri i Drejtësisë Nikolla Tupançeski tha se nuk duhet të kemi dyshim se shteti duhet të bëjë gjithçka që këto teknologji të funksionojnë.

“Drejtësia e vonuar shpesh perceptohet nga qytetari si padrejtësia më e madhe dhe dixhitalizimi në gjyqësor do të përshpejtojë procedurat në të gjitha nivelet, do të lehtësojë dorëzimin e provave dhe dokumenteve, komunikimin ndërmjet palëve të interesuara dhe institucioneve dhe do të rrisë sigurinë juridike dhe besimin e qytetarëve në gjyqësorin. Periudha në të cilën jetojmë, e sidomos dy vitet e fundit të pandemisë, izolimit dhe shërbimeve të reduktuara për qytetarët në të gjitha sferat, edhe një herë e kanë konfirmuar se progresi digjital duhet të vendoset maksimalisht për të përmirësuar jetën e qytetarëve”, tha Tupançeski.

Ai shtoi se një gjyqësor i dixhitalizuar është një gjyqësor më efikas dhe transparent, që mundëson drejtësi më të shpejtë dhe redukton korrupsionin.

“Presim që dixhitalizimi i plotë të realizohet në mbi 186 salla në 34 gjykata. Kjo do të ndikojë shumë në përmirësimin e integritetit të gjyqësorit, përgjegjshmërinë, forcimin e besimit të publikut, por edhe mbrojtjen e sistemit. Provat në distancë tashmë po bëhen realitet. Por ato janë vetëm një aspekt i dixhitalizimit që përfshin një sërë mundësish të tjera elektronike, si dërgimi elektronik, regjistrimi dixhital i dëgjimit dhe krijimi i procesverbaleve në formë elektronike, shkëmbimi i informacionit dixhital, provave dhe të ngjashme, disa prej të cilave janë ndërveprueshmëri”, tha Tupançeski.

Në konferencën gjatë tre ditëve të ardhshme do të diskutohet për përfitimet e dixhitalizimit në gjyqësor, përdorimin e zgjidhjeve moderne të zhvillimit teknologjik për qasje të barabartë në drejtësi, ndërveprueshmërinë ndërmjet gjyqësorit dhe organeve dhe institucioneve shtetërore dhe përvojat rajonale me transformimin dixhital në gjyqësor.

 

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button