OKB: Rreth gjysma e të gjitha shtatzënive të padëshiruara

Pothuajse gjysma e të gjitha shtatzënive, që arrijnë në 121 milionë çdo vit në mbarë botën, janë të paqëllimshme, thuhet në raportin vjetor të Fondit të Kombeve të Bashkuara për Popullsinë (UNFPA) të publikuar sot, transmeton Anadolu Agency (AA).

“Raporti i gjendjes së popullsisë së botës për vitin 2022 tregon se sot në vendet ku disponohen të dhëna, gati një e katërta e të gjitha grave nuk janë në gjendje t’i thonë jo marrëdhënieve intime”, deklaroi në një konferencë për media të OKB-së, Monica Ferro, drejtoresha e zyrës së UNFPA-së në Gjenevë.

UNFPA tha se rreth 257 milionë gra që duan të shmangin shtatzëninë nuk përdorin metoda të sigurta dhe moderne të kontracepsionit globalisht.

“Pabarazia gjinore dhe ngecja e zhvillimit çojnë në shkallë të lartë të shtatzënive të padëshiruara”, shtoi ajo.

Ferro tha se gati një e katërta e grave nuk mund të marrin vendime për kujdesin e tyre shëndetësor dhe pothuajse 10 për qind nuk ​​janë në gjendje të marrin vendime për kontracepsionin.

“A është çudi që nga të gjitha shtatzënitë në botë, gati gjysma janë të padëshiruara për gratë dhe vajzat e prekura?”, tha ajo.

“Zgjedhja e riprodhimit më që ndryshon jetën, nëse do të mbeteni apo jo shtatzënë, nuk është fare zgjedhje”, tha Ferro.

Ajo tha se kjo është një çështje e të drejtave të njeriut dhe një shkak dhe pasojë e diskriminimit gjinor.

– Çështja e zhvillimit

“Është një çështje zhvillimi”, shtoi Ferro.

“Aty ku çdo vend vazhdon të ketë norma të papranueshme të larta të shtatzënisë, ne shohim korrelacione të forta midis normave të shtatzënisë së padëshiruar dhe gjasave për të arritur qëllimet e zhvillimit të qëndrueshëm”.

Zyrtarja e OKB-së tha se asnjë vend nuk kursehet pasi shtatzënitë e padëshiruara ndodhin “në shifra alarmante” në të gjithë botën.

Pothuajse të gjithë njohin dikë që ka përjetuar një shtatzëni të padëshiruar, tha ajo.

“121 milionë shtatzëni marramendëse në vit ndodhin në trupin e grave që nuk kanë vendosur të mbeten shtatzënë, nënë ose nuk kanë planifikuar të kenë fëmijë në atë kohë me atë partner në këto rrethana”, tha Ferro.

Zëdhënësja e UNFPA-së tha se kjo çështje është një krizë e paparë, por shumë njerëz do të thonë se nuk është një emergjencë.

“Ata do të thonë se kështu ka qenë gjithmonë”.

Megjithatë, ajo tha se shtatzënia e padëshiruar është “një çështje personale; një çështje që u rrëmben grave dhe vajzave zgjedhjen e tyre më të rëndësishme riprodhuese, nëse do të mbeten apo jo shtatzënë”.

Ferro tha se është një çështje shëndetësore dhe shtatzënitë e padëshiruara i kushtojnë miliarda dollarë sistemit shëndetësor.

Lindjet e paqëllimta ka të ngjarë të kenë pasoja të pafavorshme shëndetësore sociale, mendore dhe fizike dhe janë të lidhura me rritjen e ndjeshmërisë ndaj varfërisë.

Mbi 60 për qind e shtatzënive të padëshiruara përfundojnë me abort, tha Ferro, kurse 45 për qind e të gjitha aborteve të kryera në nivel global janë të pasigurta.

Abortet e pasigurta shtrojnë në spital rreth 7 milionë gra në vit në mbarë botën dhe shkaktojnë 5 deri në 13 për qind të të gjitha vdekjeve të nënave, një nga shkaqet kryesore të saj, thuhet në raportin e UNFPA.

Në vendet në zhvillim, abortet e pasigurta kushtojnë rreth 553 milionë dollarë në vit si kosto trajtimi.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button