Adoleshentët nuk flejnë mjaftueshëm, kjo ndikon në shtimin e peshës së tyre dhe në të ushqyerit e shëndetshëm

Gjumi është jetik për të gjithë njerëzit, por është veçanërisht i rëndësishëm për adoleshentët pasi trupi i tyre i nënshtrohet një zhvillimi të rëndësishëm gjatë viteve të formimit. Fatkeqësisht, shumica e adoleshentëve nuk po flejnë mjaftueshëm. Të dhënat nga Akademia Amerikane e Pediatrisë zbuluan se 73% e nxënësve të shkollave të mesme bëjnë më pak se tetë deri në dhjetë orë gjumë të rekomanduar çdo natë, shkruan BYU, transmeton Portalb.mk.

Hulumtimet e mëparshme kanë lidhur mungesën e gjumit me rritjen e rrezikut për shëndetin e dobët mendor, performancën e dobët akademike dhe problemet e sjelljes. Por, një studim i ri nga BYU i kryer në Qendrën Mjekësore të Spitalit të Fëmijëve në Cincinnati thotë se gjumi i pamjaftueshëm rrit gjithashtu rrezikun e shtimit në peshë dhe sëmundjeve të tjera kardiometabolike tek adoleshentët, sepse adoleshentët kanë zakone më të këqija dietike kur flenë më pak.

“Gjumi i shkurtuar rrit rrezikun që adoleshentët të hanë më shumë karbohidrate dhe sheqerna të shtuara dhe të pinë më shumë pije të ëmbla me sheqer”, tha Dr. Kara Duraccio, profesoreshë e psikologjisë klinike dhe zhvillimore në BYU dhe autore kryesore e studimit.

Ky hulumtim, i cili u botua së fundmi në revistën mjekësore SLEEP, analizoi modelet e gjumit dhe të të ngrënit të 93 adoleshentëve gjatë dy kushteve të gjumit: duke kaluar gjashtë orë e gjysmë çdo natë në shtrat për një javë (gjumë i shkurtër) dhe duke kaluar nëntë e gjysmë orë çdo natë në shtrat për një javë tjetër (gjumë i shëndetshëm). Studiuesit matën marrjen e kalorive, përmbajtjen e makronutrientëve, llojet e ushqimeve dhe ngarkesën glicemike të ushqimeve të konsumuara nga adoleshentët.

Rezultatet zbuluan se adoleshentët që bënin gjumë të shkurtër konsumonin më shumë ushqime që kishin gjasa të rrisnin shpejt sheqerin në gjak – gjëra të tilla si ushqime të pasura me karbohidrate dhe sheqer të shtuar, ose pije me sheqer, krahasuar me kohën kur ishin në gjumë të shëndetshëm. Këto ndryshime kryesisht ndodhën në orët e vona të mbrëmjes (pas orës 21:00). Adoleshentët që bënin gjumë të shkurtër konsumojnë gjithashtu më pak fruta dhe perime gjatë gjithë ditës, krahasuar me gjumin e shëndetshëm.

“Ajo që është interesante është se kur flenin më pak orë gjumë nuk i bëri adoleshentët të hanin më shumë sesa bashkëmoshatarët e tyre që bënin gjumë të shëndetshëm; të dy grupet konsumuan afërsisht të njëjtat sasi të kalorive të ushqimit. Por, kur flenin më pak bënte që adoleshentët të hanin më shumë ushqime të pashëndetshme. Ne dyshojmë se adoleshentët e lodhur janë në kërkim të shpërthimeve të shpejta të energjisë për t’i mbajtur ata deri sa të shkojnë në shtrat, kështu që ata po kërkojnë ushqime që përmbajnë karbohidrate dhe sheqerna të shtuara.” tha Duraccio.

Pagjumësi, foto: Gregory Pappas, Unsplash

Hulumtimi zbuloi se adoleshentët me më pak orë gjumë konsumonin 12 gram sheqer shtesë çdo ditë. Një shtesë prej 12 gramë sheqer të shtuar çdo ditë mund të rezultojë në mbi 4,5 kilogramë sheqer shtesë çdo vit.

“Ne e dimë se obeziteti pediatrik është një epidemi dhe jemi fokusuar në shumë ndërhyrje për ta trajtuar atë, por gjumi nuk është një nga gjërat në të cilat studiuesit priren të fokusohen. Nëse vërtet po përpiqemi të zbulojmë strategji parandaluese ose ndërhyrje për të rritur peshën optimale tek adoleshentët, gjumë i mjaftueshëm duhet të jetë në krye të përpjekjeve tona”. tha Duraccio.

Duraccio pranon se është e vështirë për adoleshentët të mbajnë një orar të shëndetshëm gjumi; adoleshentët janë të zënë me orare rigoroze akademike dhe një mori aktivitetesh jashtëshkollore.

“Është natyra njerëzore të mendosh se kur kemi një listë të gjatë të detyrave, gjumi duhet të jetë gjëja e parë që duhet bërë ose gjëja më e lehtë për t’u ndërprerë. Ne nuk e kuptojmë se gjumi i mjaftueshëm ju ndihmon të përmbushni më mirë listën tuaj të detyrave. Shëndeti i gjumit duhet të përfshihet në të gjitha modulet e parandalimit dhe ndërhyrjes për obezitetin e fëmijëve.” tha ajo.

Hulumtimi u mbështet nga Instituti Kombëtar i Shëndetit i Shteteve të Bashkuara.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button