U lansua teleskopi më i madh hapsinor, pritet t’i zbulojë yjet e para të universit

Teleskopi James Webb prej 10 miliardë dollarësh e ka lënë Tokën në misionin e tij për të zbuluar yjet e para që ndriçojnë Universin, transmeton Sdk.mk.

Fluturimi i tij në orbitë pritej të zgjaste më pak se gjysmë ore, me një sinjal që konfirmonte një rezultat të suksesshëm që do të kapej në Kenia.

Webb, i emëruar sipas një prej arkitektëve të uljes së Apollo-s në Hënë, dhe është pasardhësi i teleskopit Hubble.

Inxhinierët që punojnë me agjencitë hapësinore të SHBA-së, Evropës dhe Kanadasë kanë ndërtuar megjithatë observatorin e ri për të qenë 100 herë më i fuqishëm.

Ngritja pritej me padurim, por u shoqërua edhe nga një pjesë e madhe e ankthit. Mijëra njerëz në mbarë botën kanë punuar në projekt gjatë 30 viteve të fundit. Edhe është Ariane është shumë i besueshëm, nuk ka garanci kur bëhet fjalë për raketat.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button