U formalizua koalicioni LSDM-Alternativa (VIDEO)

Kryeministri Zoran Zaev dhe kryetari i Alternativës, Afrim Gashi nënshkruan marrëveshjen zyrtare për hyrjen e Alternativës në Qeveri. Ndër të tjera kryeministri Zaev tha se kjo marrëveshje nënshkruhet për të pasur  një qëndrueshmëri politike për të hapur negociatat me BE-në, bisedimet me Bullgarinë dhe për të vazhduar luftën kundër Kovid-19, transmeton Portalb.mk.

Në marrëveshje, Alternativa zgjeron shumicën parlamentare me katër deputetë. Me hyrjen në Qeveri kjo parti merr dy poste ministrore në Ministrinë e Shëndetësisë, Ministrinë e Teknologjisë Informative dhe Administratës, merr një ministër pa portofol i anagzhuar për diasporën. Alternativandër të tjera do të menaxhojë MEPSO-n, Fondin e Sigurimeve Pensionale, Klinikën e Tetovës. Gjithashtu kjo parti do të kenë dy-tre zëvendësministra.

“Vlera e kësaj marrëveshjeje është përballja me sfidat. Gjëja më e rëndësishme është funksionimi i institucioneve dhe përgjegjësia e përcaktuar qartë ndaj qytetarëve. Kjo është e rëndësishme në kohë sfidash në vend dhe globalisht. Marrëveshja e arritur është që ne kemi një shumicë që do të punojë për zgjidhjen e sfidave, siç është sigurimi i vazhdimësisë si fillimi i negociatave me BE-në. Përballja me pandeminë Covid 19. Për partnerët e koalicionit, jemi të gjithë njëzëri se Maqedonia e Veriut ka nevojë për një qeveri që jep rezultate në interes të qytetarëve, veçanërisht në kohën kur nevojitet një kurs veprimi euroatlantik”, tha Zaev.

Bekim Sali është propozuar për pozicionin e ministrit të Shëndetësisë. Zaev nuk ka vërejtje, por thotë Alternativa duhet ta konfirmojë emrin përmes hierarkisë partiake dhe do të bisedojë me partnerët e koalicionit.

Shumica në valutë numëron 64 deputetë me mundësi që të rritet në 66, tha Zaev.

Lideri i Alternativës Afrim Gashi duke folur për 9 pikat e dakorduara me LSDM-në dhe BDI-në si bazë të programit të ri të qeverisë, përfshirë pikën që rryma të mos rritet më shumë se 20 për qind. konfirmoi zyrtarisht se opozita, hyn në Qeveri me 4 deputetët e saj.

Zaev tha se një zgjidhje e mundshme me Bullgarinë për problemin që kanë me ne, është nga 15 dhjetori e tutje, deri në janar.

Në pyetjen e një gazetari, Zaev tha se më 12 dhjetor LSDM do të ketë kryetar të ri dhe rrjedhimisht kryetari i ri do të jetë kryeministër, gjegjësisht kryeministër i mandatuar. Ai tha se do të dorëzojë dorëheqjen në fund të vitit.

Duke u përgjigjur në mënyrë alternative, Gashi tha se ishte veçanërisht krenar për marrëveshjen e arritur për Strategjinë Kombëtare të Arsimit, pasi është detyrë e politikanëve aktualë që ta bëjnë atë reformën më të rëndësishme arsimore.

Alternativa do të ketë  tre zëvendësministra: në arsim, kulturë dhe me shumë gjasa në Ministrinë e Bujqësisë. Alternativa do të menaxhojë edhe Fondin e Shëndetësisë, Transportin Hekurudhor, Agjencinë e Investimeve të Huaja e të tjera.

Zaev tha se askush nuk do t’i anulojë apo kundërshtojë aktgjykimet e formës së prerë, për shembull për Monstrën, Lagjen e trimave, por edhe hetime të mbyllura si ai për vdekjen e gazetarit Nikola Mladenov, por se do të punësojmë ekspertë juridikë evropianë për t’i parë rastet dhe për të komentuar.

“Ekspertët gjermanë kanë marrë mostra, dëshmi nga vendi i spitalit modular të djegur në Tetovë, por kjo nuk do të thotë se ai udhëheq hetimet, por jep mendim tek institucionet tona”, tha Zaev.

Këto janë 9 pikat e programit të Alternativës që ka firmosur me kryeministrin Zaev:

  1. Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut do të mobilizojë të gjitha kapacitetet e shtetit dhe shoqërisë me qëllim hapjen e negociatave me BE-në, përfundimin me sukses të të gjithë kapitujve dhe anëtarësim të plotë në BE si qëllim strategjik, në afat kohor sa më të shkurtër.
  2. Qeveria do t’i dërgojë kërkesë zyrtare Komisionit Evropian në të cilën do të kërkojë ekip ekspertësh të pavarur, të cilët do të kryejnë hetim ndërkombëtar në proceset e dyshuara për ndikim politik, siç janë: Monstra, Alfa, Lagjja e Trimave, Almiri i vogël.
  3. Qeveria do të miratojë Ligj të ri për zhvillim rajonal të barabartë dhe do të punojë në mënjanimin e të gjitha pengesave që të mundësojë zhvillimin e rajonit të Likovës, në mënyrë që ky rajon të bëhet i barabartë me të gjitha rajonet e tjera në vend në aspektin e komponentëve zhvillimorë.
  4. Qeveria do të zhvillojë dhe zbatojë politika për promovimin e të drejtave dhe interesave të të gjithë individëve dhe komuniteteve në vend, ndërsa në veçanti do të japë mbështetje për familjen si një nga komponentët thelbësorë të jetës shoqërore.
  5. Qeveria do t’i analizojë ligjet dhe politikat e përgjithshme të cilat kanë të bëjnë me luftën kundër krimit dhe korrupsionit dhe ato do t’i përmirësojë në drejtim të zbatimit më efikas të tyre.
  6. Qeveria do ta ridefinojë Ligjin për përmbarues, duke u udhëhequr para së gjithash nga kërkesat e qytetarëve, në mënyrë që ai të jetë në funksion të interesave të tyre tyre, e më pas edhe në interes të institucioneve.
  7. Qeveria do të iniciojë procesin e ndërtimit të Strategjisë Nacionale për zhvillimin dhe ngritjen e cilësisë së arsimit, në të cilën do të insistohet të marrin pjesë të gjitha palët e  procesit arsimor, si dhe partitë politike, organizatat e shoqërisë civile dhe institucionet ndërkombëtare. Ndërkohë Qeveria do t’u dërgojë edhe thirrje zyrtare institucioneve ndërkombëtare për vlerësimin e institucioneve të arsimit të lartë në vend.
  8. Qeveria do të mbetet në qëndrimin për mbrojtjen ekonomike të popullatës dhe nuk do të lejojë ngritje të çmimit të energjisë elektrike më shumë se 20% gjatë vitit 2022, duke subvencionuar qytetarët dhe kompanitë dhe duke miratuar masa të tjera ekonomike.
  9. Qeveria do të punojë për të rritur cilësinë, efikasitetin dhe përshpejtimin e ofrimit të shërbimeve ndaj qytetarëve dhe zbatimin e projekteve në të gjitha nivelet, përmes rritjes së nivelit të përgjegjësisë, të cilën bartësit e funksioneve publike dhe nëpunësit shtetërorë e marrin para qytetarëve.

 

LAJMI PËRDITËSOHET

Zaev dhe Gashi pritet të thonë se cilat departamente do të marrë Alternativa.

Vendimi që Alternativa t’i bashkohet koalicionit qeveritar është marrë mbrëmë në Tetovë në seancën e Këshillit Qendror, organit më të lartë të partisë.

Kryetari i partisë Afrim Gashi në seancë ka informuar për rrjedhën e deritanishme të negociatave me Zaevin dhe pikat programore që janë dakorduar, si dhe për obligimet e marra.

Kujtojmë se, pas paralajmërimit për dorëheqje të Zaevit, vendi u fut në krizë politike, pasi Pas kësaj, opozita maqedonase dorëzoi iniciativë për votim të mosbesimit të Qeverisë, ndërsa në listën e kësaj iniciative ishin nënshkruar edhe deputetët e koalicionit Aleanca për Shqiptarët dhe Alternativa, Lëvizjes Besa dhe “Të majtës”, me çka ishin siguruar 61 deputetë për rrëzim të Qeverisë. Megjithatë, deptueti i Lëvizjes Besa, Kastriot Rexhepi nuk u paraqit në seancën ku duhej të diskutohej dhe të votohej për mosbesimin e Qeverisë, me çka opozita nuk arriti të sigurojë kuorum as për të filluar seancën dhe me këtë, mocioni dështoi.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button