Rolls-Royce prezantoi avionin elektrik më të shpejtë në botë (VIDEO)

Kompania Rolls-Royce beson se avioni i tij “Spirit of Innovation” mund të jetë avioni më i shpejtë elektrik në botë. Ata thonë që gjatë testimit të avionit, shpejtësia arriti 623 kilometra në orë. Mendohet se me këtë shpejtësi ky avion ka thyer tre rekorde të reja në distanca të ndryshme. Shifrat i janë dërguar për verifikim Federatës Botërore të Sporteve Ajrore, shkruan BBC, transmeton Portalb.

Fluturimet testuese u zhvilluan në Boscombe Down në Amesbury, Wiltshire, më 16 nëntor.
Shpejtësia maksimale u arrit nga piloti testues dhe drejtori i operacioneve të fluturimit Phill O’Dell.

“Kjo është pika kryesore e karrierës sime dhe është një arritje e jashtëzakonshme për të gjithë ekipin”, tha piloti.

Rolls-Royce tha se Spirit of Innovation ishte më i shpejtë se rekordi i mëparshëm i vendosur nga avioni Extra 330 LE Aerobatic i Siemens eAircraft në 2017. Ai arriti një shpejtësi maksimale prej 555.9 km/h mbi 3 km dhe 532.1 km/h mbi 15 km.

Gjithashtu mendohet se ka thyer rekord për kohën më të shpejtë për t’u ngjitur, ku arriti të ngjitet 3,000 metra me një kohë prej 202 sekondash. Avioni përdor një sistem elektrik 400 kW – ekuivalenti i një supermakine 535 BHP.

Roll-Royce tha se kishte gjithashtu paketën e baterive shtytëse me fuqi më të dendur të montuar ndonjëherë në hapësirën ajrore me fuqi të mjaftueshme për të karikuar 7500 telefona.

“Duke ndjekur fokusin e botës në nevojën për veprim të COP26, ky është një tjetër moment historik që do të ndihmojë në bërjen e ‘jet zero’ në realitet. Ai mbështet ambiciet tona për të ofruar përparime teknologjike që i nevojiten shoqërisë për të dekarbonizuar transportin përmes ajrit, tokës dhe detit.” tha Warren East, shefi ekzekutiv i Rolls-Royce.

Rolls-Royce shpreson që Fédération Aéronautique Internationale (FAI) do të certifikojë dhe konfirmojë zyrtarisht rezultatet për Rekordet e reja Botërore.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button