Metodologjia funksionale për pastrimin në gjyqësor po jep rezultate – u shkarkuan edhe 3 gjyqtarë të tjerë

Këshilli Gjyqësor vazhdoi të “filtrojë” gjyqësorin, gjegjësisht të shkarkojë gjyqtarët. Sot, tre gjyqtarë të tjerë u shkarkuan nga puna për shkak të kryerjes joprofesionale dhe neglizhencë të funksionit gjykatës dhe u mor vendim për ndërprerje të mandatit të dy gjyqtarëve porotë nga Gjykata themelore penale Shkup për shkak të moshës 60 vjeç, transmeton Portalb.mk.

Gjyqtarët e shkarkuar janë larguar përkohësisht nga kryerja e funksionit gjyqtar, informojnë nga Këshilli gjyqësor.

Këshilli gjyqësor, thuhet në komunikatë, pas seancës së 378, mori vendime për përfundimin e mandatit të gjyqtarëve porotë: në Gjykatën themelore Sveti Nikollë: Stojka Peshevska, Momçillo Nacevski, Suzana Dermenxhieva dhe Vlladimir Toshev, për shkak të skadimit të mandatit; Gjykata themelore Radovish: Ubavka Petkova, me kërkesën e saj dhe Aleksandra Todorova, për shkak të skadimit të mandatit dhe në Gjykatën themelore penale Shkup: Mitko Sandev dhe Zenel Elezi, për shkak të moshës 60 vjeç, por përfundimi nuk është pjesë e i ashtuquajturi veting në gjyqësor.

Deri më tani, Këshilli Gjyqësor ka shkarkuar 16 gjyqtarë dhe procesi vazhdon me një ritëm të përshpejtuar. Ky në fakt është një angazhim por edhe pjesë e premtimeve të Qeverisë se i ndershmi do të ndahet nga gjyqtarët e pandershëm, pra profesionisti nga joprofesionisti. Me veprimet e Këshillit Gjyqësor për të ajrosur radhët e atyre që kontribuojnë në imazhin e keq të gjyqësorit ndër vite, në mënyrë indirekte realizohen premtimet e Qeverisë se do të krijojë kushte që vetë profesioni të “heqë qafe” ata që veprojnë në kundërshtim me postulatet themelore të drejtësisë dhe drejtësinë, si një kategori e garantuar për të gjithë në mënyrë të barabartë, e bëjnë të paarritshme.

Pas përpjekjeve disavjeçare për të konceptuar një metodologji funksionale, duket se versioni aktual është ai që mungonte, thonë burimet e Nova TV nga kjo fushë, kurse kjo u ndihmon anëtarëve të Këshillit Gjyqësor të kontrollojnë gjyqësorin dhe të shkarkojnë gjyqtarët për të cilët konstatohet se kanë bërë gabime në punën e tyre ose qëllimisht kanë vjetruar lëndë.

Përshtypja e shumë instancave vendore dhe ndërkombëtare është se përpjekjet për të zgjidhur këtë zonë njihen si nga vetë gjyqtarët, ashtu edhe nga hapat e qeverisë drejt forcimit të shtetit ligjor.

Gjykatësi Goran Boshevski nga Shkupi I është shembull klasik vjetrim të lëndëve. Sipas burimeve tona për gjyqtarin Stojançe Ribarev, nga Gjykata Supreme, u raportua gjerësisht në media se në kohën kur ka qenë në pozitën e ushtruesit të detyrës Kryetar i Gjykatës themelore 1, shkoi në pushim mjekësor pikërisht kur Këshilli penal i departamentit për krim të organizuar duhej të përfundojë sa më shpejt lëndët lidhur me çështjet “Fortesa” dhe “Target” që kishin të bëjnë me përgjimin dhe në të cilat të pandehurit kryesorë janë dy të arratisurit nga drejtësia, ish-punonjësit e drejtorisë së pestë të MPB-së, Goran Grujevski dhe Nikolla Boshkoski. Pushimi mjekësor ka ndodhur pas marrjes në pyetje të Pançevskit për AKMIS-in, kujton artikujt e mediave bashkëbiseduesi ynë.

Në mesin e të shkarkuarve është edhe ish-kryetari i Gjykatës së Apelit në Shtip Zoranço Micevski si dhe gjyqtarja nga e njëjta gjykatë Suzana Zdraveva, sepse ajo nuk ishte përjashtuar për një rast në Qendrën Klinike në Shtip, pasi që zyra e avokatisë ku ka punuar djali i saj, e ka përfaqësuar njërën nga palët në proces.

Nga 16 gjyqtarët e shkarkuar deri më tani, nga Këshilli Gjyqësor, Gjykata Supreme i ka mbështetur të gjitha vendimet.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button