ANALIZË: 2021 Viti i “rimëkëmbjes” ekonomike – pandemia po e humb “frymën”!

Banka Botërore parashikon rritje ekonomike prej 3.5% këtë vit, pritshmëritë e ekspertëve në fushën e biznesit janë që rritja të jetë rreth 4%, kurse Qeveria ka  parashikuar rritje pak më të lartë se 4%. Pandemia po e humbet frymën – ekonomia do të fillojë të rimëkëmbet, por rreziqet janë ende të pranishme. Disa sektorë të biznesit ende po luftojnë për likuiditet dhe alarmohen se nevojitet ndihmë shtetërore shtesë, shkruan analiza javore ekonomike e Portalb.mk.

Ekonomia do të dalë nga “negativi” – ​​a ka ndonjë plan për periudhën pas kovidit…

Në periudhën pas kovidit, ekonomia do të përballet me pasojat reale të pandemisë – masat qeveritare për të mbështetur sektorin privat dhe qytetarët kanë ndihmuar në zbutjen e efekteve të krizës, por do të ketë një periudhë në të cilën do të duhet të bëhen plan dhe parashikime të sakta për të mbushur arkën e shtetit dhe si do të shpenzohen paratë për të stabilizuar situatën e përgjithshme – thonë ekonomistët. Projeksioni i rritjes ekonomike prej rreth 4% është i arritshëm duke pasur parasysh që BPV tashmë ishte thellë në minus. Do të pasojë një periudhë në të cilën financat publike do të duhet të konsolidohen.

“2021 do të jetë vit i rimëkëmbjes. Megjithëse nuk do të arrihet niveli i prodhimit të brendshëm bruto para pandemisë, parashikimet për rritjen ekonomike janë pozitive. Sipas Finance Think, parashikimi për rritjen ekonomike në vitin 2021 është 4.1%, por sërish me rreziqe të theksuara, sepse vaksinimi është shtyrë dhe vala e tretë morri hov, për çka edhe u intensifikoi masat kufizuese. Në të njëjtën kohë, paqëndrueshmëria politike dhe vonesa në miratimin e paketës së pestë të masave për të ndihmuar bizneset dhe qytetarët e kanë rritur më tej pasigurinë. Përveç kapaciteteve të brendshme të menaxhimit të krizave, rimëkëmbja e ekonomisë do të drejtohet ndjeshëm nga rimëkëmbja globale, e cila do të ndikojë në kërkesë,” thotë ekonomistja Bllagica Petreski.

Qeveria ka njoftuar tashmë “paketën e gjashtë të masave anti-krizë” që synon sektorë të caktuar të biznesit. Sipas qeverisë, masat e ndërmarra deri më tani kanë ndihmuar që “minusi” i BPV-së të jetë “më i butë”, pra ekonomia të marrë një infuzion për të qëndruar gjallë.

“Sipas zhvillimeve më të fundit makroekonomike dhe fiskale dhe pritjeve në lidhje me mjedisin ekonomik ndërkombëtar, ekonomia e brendshme parashikohet të kthehet në rrugën e rritjes ekonomike në 2021 dhe të kapërcejë goditjet e shkaktuara nga pandemia”, tha para pak kohe kryeministri Zoran Zaev.

Banka Botërore vuri në dukje në një nga raportet e saj më të fundit se masat qeveritare që mbështeten nga huat e reja i kanë ndihmuar sektorit privat. Këtë vit, Banka Botërore parashikon rritje ekonomike prej 3.5% për Maqedoninë. Analistët ekonomikë gjithashtu presin që të dalim nga “humnera ekonomike”, por me një “dozë” më të vogël optimizmi.

“Zgjatja e krizës dhe rivendosja e masave kufizuese për përballje me virusin, e me këtë edhe rritja e pasigurisë dhe ngadalësimi i rimëkëmbjes së ekonomisë së brendshme, si dhe çmimet e ulëta të importit mund të çojnë në nivele më të ulëta të inflacionit. Sa i përket aktivitetit ekonomik, pritjet e të anketuarve flasin për rritje më të ulët në vitin 2021 dh do të jetë rreth 2.0% (krahasuar me rritjen prej 3.0% në studimin e mëparshëm), për vitin 2022 pritjet janë në kryesisht të ngjashme, me një normë rritjeje prej 3.1 % (3.3% në studimin e mëparshëm), ndërsa për vitin 2023 të anketuarit presin një normë rritjeje prej 3.3% “- thuhet në Anketën e fundit të botuar të Bankës Popullore të kryer realizuar me analistë ekonomikë.

Faktorët dhe rreziqet kryesore që ende qëndrojnë janë efektet e vazhdueshme negative të pandemisë kovid-19, aplikimi i mëtejshëm i masave më të rrepta kufizuese, ulja e kërkesës së brendshme për shkak të pasigurisë nga pandemia, përmbajtja e investitorëve vendas dhe të huaj dhe ulur kërkesën e huaj për produktet vendase. Nga ana tjetër, analistët presin që fillimi i vaksinimit brenda dhe jashtë vendit, si dhe kontrolli global më i shpejtë i mundshëm i koronavirusit, masat monetare dhe fiskale që janë ndërmarrë, fillimi i negociatave të integrimit në BE dhe kthimi i optimizmit në ekonomi. Një nga pozicionet kryesore për rimëkëmbjen më të shpejtë do të jetë realizimi i investimeve kapitale.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button