Monitorimi i mbulimit mediatik i Regjistrimit të popullsisë 2021: Politizimi i shprehur në artikujt e botuar

Politizimi i shprehur i regjistrimit në raportet e publikuara mediatike për të, është një nga gjetjet kryesore të raportimit nga monitorimi mediatik rreth kësaj teme që e ka realizuar OJQ Infocentar, në periudhën nga 1 mars deri më 2 prill 2021, gjatë ditëve të punës nga e hëna deri të premten, raporton Meta, përcjell Portalb.mk.

“Në raportimin mbi regjistrimin kanë dominuar reagimet e partive politike me përqindje të lartë prej 60.5% të botimeve, ndërsa artikujt kushtuar aktiviteteve specifike të regjistrimit u përfaqësuan nga vetëm 22.2 %”, është një nga gjetjet kryesore të monitorimit, i cili përfshinte nëntë media nga vendi.

Burimi i ilustrimit: OJQ Infocentar
Burimi i ilustrimit: OJQ Infocentar

Këto shifra e konfirmojnë politizimin e theksuar të regjistrimit në media, i cili përshkallëzohej nga java në javë, për të arritur kulminacionin gjatë ditëve pas takimit të liderëve (29 mars – 2 prill), kur pritej që Kuvendi të kalonte ndryshimet e ligjit për ta shtyrë regjistrimin për në shtatorin e këtij viti.

Enti shtetërore e statistikave (ESHS), një institucion ligjërisht përgjegjës për përgatitjen dhe kryerjen e regjistrimit, si një burim informacioni përfaqësohej në vetëm 22% të numrit të përgjithshëm të përmbajtjes së medias së analizuar.

“Përqindja e ulët e përdorimit të SSO si një burim informacioni është një tregues i qartë i qasjes së redaktorëve e cila nga njëra anë i margjinalizon informacionin zyrtar të regjistrimit dhe, ndërsa nga ana tjetër, vë më shumë theks në ndikimet politike / partiake dhe implikimet mbi procesin i regjistrimit”, thonë nga OJQ Infocentar në lidhje me monitorimin e realizuar.

Monitorimi përfshiu 4 portale informacioni (Plusinfo, Frontline, Kurir dhe 360 ​​Gradë) dhe lajmet qendrore në 5 televizione kombëtare, përfshirë servisin radiodifuziv publik – MRT 1, Telma, Sitel, Alfa dhe Alsat M (lajmet në Maqedonisht). Qëllimi kryesor i monitorimit ishte të vëzhgohet mënyra e raportimit të mediave mbi regjistrimin dhe si ndikon ai në informimin e qytetarëve dhe pjesëmarrjen e tyre në procesin e regjistrimit.

Lidhur me temat dhe aspektet dominuese në lidhje me regjistrimin që u gjetën në raportet e medias, OJQ Infocentar thotë se rritja e numrit të rasteve pozitive të koronavirusit në vend, në periudhën e përgatitjes së regjistrimit, ngriti pyetjen kryesore – nëse dhe sa fushë Regjistrimi do të jetë i sigurt nga pikëpamja shëndetësore, si për qytetarët ashtu edhe për regjistruesit.

“Dy vija kryesore të narracionit, por kundërthënëse mes veti u zhvillua gradualisht: (a) Regjistrimi është i sigurt për regjistruesit dhe qytetarët që përfaqësohej nga qeveria dhe institucionet e përfshira në kryerjen e regjistrimit, dhe (b) Regjistrimi është rrezik serioz shëndetësor, ishte pozicioni i subjekteve politike opozitare dhe e disa iniciativave civile për bojkot të regjistrimin”, thuhet në komunikatën e OJQ Infocentar.

Tema e dytë kryesore në media ishte regjistrimi i diasporës, i cili filloi në 1 Mars. Në disa prej mediave të monitoruara pro-opozitare, narracioni u zhvillua se “politikanët shqiptarë janë duke motivuar shumë më tepër shqiptarë etnikë nga diaspora për t’u përfshirë në regjistrimin onlajn, në krahasim me Maqedonasit etnikë në pushtet,” thanë nga OJQ Infocentar.

“Për sa i përket mbështetjes mediatike për regjistrimin, kishte një prani të dukshme të narracionit se “regjistrimi është operacion statistikor me interes publik që nuk duhet të politizohet”, thuhet në komunikatën për monitorimin e raportimit mediatik.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button