Tetova dhe Gostivari do të furnizohen me gaz vitin e ardhshëm

Ndërtimi i rrjetit të gazsjellësit po vazhdon me një ritëm të lartë dhe rrjetet kryesore pritet të përfundojnë deri në vitin 2020, kështu deklaruan ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi dhe ministri i Transportit dhe Lidhjeve Goran Sugareski gjatë inspektimit të sotëm të gazsjellësit Shkup-Tetovë.

Ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi deklaroi se rrjeti distributiv do të ndërtohet përmes  partneritetit publik-privat, për të cilin Qeveria tashmë ka krijuar komision.

“Duke marrë parasysh kapacitetet e komunave dhe praktikat e qyteteve më të zhvilluara, është planifikuar shpërndarja e gazit të bëhet përmes Partneritetit Publik Privat. Tashmë është miratuar vendimi nga Qeveria dhe është formuar Komision i përbërë nga anëtarët e institucioneve në fjalë dhe institucione që kanë lidhje drejtpërdrejtë me procesin e gazifikimit në vendin tonë, ndërsa përgatitja e dokumentacionit të tenderit është në fazën e fundit dhe së shpejti do të shpallet thirrja publike. Dua të theksoj gjithashtu se ne po punojmë edhe për një ndërlidhës të ri me Greqinë, i cili do të lidh vendin tonë me TANAP dhe TAP në pjesën jugore, gjë që është veçanërisht e rëndësishme nga pikëpamja gjeopolitike, duke pasur parasysh që aktualisht kemi vetëm një burim përmes të cilit ne furnizohemi me gaz, me këtë do të ulen çmimet e gazit, nga çka do të përfitojnë edhe shteti dhe të gjithë qytetarët “, tha ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi.

Gazsjellësi Shkup-Tetovë-Gostivar ka një gjatësi totale prej 86 kilometrave dhe vlera e investimit është 29 milionë euro. Pjesë integrale e ndërtimit të këtij gazsjellësi janë edhe 6 stacione bllok dhe kryesisht stacione matëse për “Tetovë” dhe “Gostivar”.

“Gazifikimi i vendit është përparësia jonë kryesore dhe ne jemi plotësisht të angazhuar për ndërtimin e tubacionit kryesor të gazit. Kemi rreth 90% realizim për këtë vit me situatën e fundit të realizuar, pra janë investuar mbi 1 miliardë e 300 milion denarë. Vitin e ardhshëm fillojmë me projekte të reja. Do ta vazhdojmë ndërtimin e rrjetit të tubacionit të gazit nga Gostivari në Kërçovë dhe po fillojmë të ndërtojmë një tubacion gazi nga Velesi në Sveti Nikollë për të cilin tashmë janë duke u zhvilluar negociatat e financimit. Gazifikimi është element thelbësor për ekonominë dhe është në dobi të qytetarëve dhe kompanive, mjedisit dhe shoqërisë në përgjithësi “, deklaroi Ministri i Transportit dhe Lidhjeve, Goran Sugareski.

Gazsjellësi Shkup - Tetovë
Gazsjellësi Shkup – Tetovë

Sipas Drejtorit të Resurseve Energjetike të Maqedonisë, Bajram Rexhepi, tubacioni kryesor i gazit Shkup-Tetovë-Gostivar do të përfundojë në gjysmën e parë të vitit të ardhshëm, i ndjekur nga një seri provash, pas së cilës gazi do të vihet në veprim deri në fund të vitit 2020.

“Tubacioni kombëtar i gazit Shkup-Tetovë-Gostivar është 78 km plus një pjesë 10 km në Tetovë dhe deri më tani kemi përfunduar rreth 70% të ndërtimeve. Ndërtimi i stacionit të rregullimit të matjes në afërsi të Tetovës është duke vazhduar, me një kapacitet prej 22,000. m3 / orë ose në nivel vjetor 192,000,000 m3, të mjaftueshme për të furnizuar plotësisht Rajonin e Pollogut “, tha Drejtori Kombëtar i Burimeve të Energjisë Bajram Rexhepi.

Kryetarët e rajonit Tetovë-Pollog theksuan se gazifikimi është i një rëndësie të veçantë për ekonominë lokale, si dhe për uljen e ndotjes në qytete.

“Ritmi i shpejtë i ndërtimit të gazsjellësit na obligon neve si komunë të punojmë sa më shpejtë. Komuna e Tetovës ka përfunduar modelin ideor për rrjetin shpërndarës 20 km dhe aktualisht jemi duke përfunduar projektin teknik për rrjetin shpërndarës prej 10 kilometrave në objektet publike”- theksoi kryetarja e Komunës së Tetovës, Teuta Arifi.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button