Si të lini një përshtypje të mirë te dikush? Disa rregulla të arta që vlejnë për këdo

Në ditët e sotme shumë njerëz e konsiderojnë etiketën si të panevojshme dhe të vjetëruara. Por pikëpamja e sjelljes së mirë nuk ka të bëjë me ndjekjen e qindra rregullave dhe formaliteteve të vogla verbërisht, por së pari dhe më kryesorja ka të bëjë me respektimin e njerëzve të tjerë pa marrë parasysh se kush janë ata. Siç tha Jean de La Bruyère, një filozof francez, “Puna për të qenë e sjellshme është aftësia për të folur dhe vepruar në mënyrë që njerëzit e tjerë të mos ndihen në siklet nga ne”, shkruan Bordo.al. 

Bright Side ka mbledhur disa rregulla të thjeshta të rregullave të etikës për t’u ndjekur gjatë takimeve me miqtë. Nëse i ndiqni ato, do të ndiheni të sigurt në çdo rast dhe njerëzit me të cilët janë me ju do të mendoni si një person i këndshëm dhe i sjellshëm.

Rregullat e mirësjelljes në pritjet zyrtare dhe bankete

  • Vendet për mysafirët. Mysafirët duhet të presin duke qëndruar në këmbë derisa organizatorët t’u tregojnë vendet e tyre. Në darkë tradicionale, organizatori ose pritësi ulet në krye të tryezës, vendet që janë pranë tij  janë për mysafirët më të nderuar dhe të rinjtë me fëmijë ulen në anën tjetër.
  • Zonja ulet fillimisht në tavolinë dhe burrat qëndrojnë në këmbë derisa ato të zënë vendin e tyre.
  • Ata që janë të vonuar nuk duhet të lënë pezull fillimin e darkës më shumë se 20 minuta. Nëse jeni vonë, kërkoni falje dhe bashkohuni me bisedën (pa hyrë në detaje përse jeni vonë).
  • Nëse nuk mund të pini pije të caktuara ose hani ushqime të caktuara për shkak të dietës suaj apo gjendjes shëndetësore, mos i tregoni të gjithëve, thjesht mos i hani këto ushqime.
  • Kjo mund të tingëllojë befasuese, por stikadentët duhet të jenë në banjo dhe jo në tavolinë.

Rregullat në tavolinë

  • Nëse vëreni rastësisht një pirun ose një lugë, mos u ulni nën tavolinë duke e kërkuar. Pyetni një kamerier t’ju sjellë një të re
  • Mos e prini gjithë vaktin tuaj në copa të vogla. Mendohet se në këtë mënyrë ushqimi shkon shumë më shpejt dhe humbet shijen e saj. Është më mirë të pritet një copë në një kohë dhe të hahet menjëherë.

Si të përdorësh thikën dhe pirunin në mënyrën e duhur në tryezë

  • Një pirun duhet të mbahet me “kokë” poshtë në mënyrë që ju të mund të merrni pjesë të ushqimit me ta (në vend që ta përdorni atë si një lugë përveç në rastet kur ushqimi nëse është i butë si patate pure). Gishti juaj tregues duhet të vendoset përgjatë dorës së pirunit dhe gishtat e tjerë duhet të jenë rreth dorezave.
  • Sipas rregullave të mirësjelljes, ka dy mënyra për të përdorur prirunin – mënyra klasike evropiane dhe mënyra amerikane. Në traditën e parë, thikat dhe pirunët duhet të mbahen gjatë gjithë kohëzgjatjes së vaktit. Mënyra amerikane thotë se ju mund ta vendosni prini ushqimin me thikën në dorën e djathë dhe pirunin në dorën e majtë, dhe më pas mund ta lini thikën dhe të kaloni pirunin nga dora e djathtë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button