5 ushqimet që përmirësojnë shikimin
Këto 5 ushqime mbajnë sytë të shëndetshëm dhe përmirësojnë shikimin, shkruan shendeti.com.al.
Karotat
Me siguri keni dëgjuar se karotat dhe fruta e perime të tjera në ngjyrë portokalli mbrojnë sytë dhe përmirësojnë shikimin. Kjo është shumë e vërtetë: beta-karotene, një lloj i vitaminës A që u jep ushqimeve ngjyrën portokalli, ndihmon retinën dhe pjesë të tjera të syve për të funksionuar siç duhet.
Përveç beta-karotenes, këto ushqime janë të pasura edhe me vitamina dhe minerale të tjera, të cilat janë të rëndësishme për shëndetin e syve.
Perimet me gjethe jeshile
Ato janë të pasur me luteinë dhe zeaxanthin, antioksidues që ulin rrezikun e zhvillimit të degjenerimit makular dhe kataraktit.
Vezë
E verdha e vezës është burimi kryesor i luteinës dhe zeaxanthinës plus zink, që ndihmojnë në uljen e rrezikut të zhvillimit të degjenerimit makular.
Qitro dhe luleshtrydhe
Këto fruta janë të pasura me vitaminë C, e cila, sipas ekspertëve, ul rrezikun e zhvillimit të degjenerimit makular dhe kataraktit.
Bajame
Ato janë të pasura me vitaminë E, e cila ngadalëson degjenerimin makular. Një grusht me bajame siguron gati gjysmë dozë të vitaminës E.