Ndërpreja e menjëhershme, mënyra më e mirë për të lënë duhanin

 Njerëzit që duan të lënë cigaren arrijnë kenë më shumë rezultate nëse e bëjnë atë menjëherë, tregon një studim në “Internal Medicine”.

Ata që kanë provuar këtë teknikë, kanë rezultuar 25% me sukses duke mos pirë për mbi 6 muaj cigare, në krahasim me ata që kanë provuar ta lënë gradualisht.

E rëndësishme është zgjedhja e një date në të cilën vendoset të lihet, të bësh një premtim dhe t’i qëndrosh besnik.

Sa herë që ta gjeni veten në vështirësi duhet t’i thoni vetes, “Nuk do të pi asnjë cigare dhe të rezistoni deri në momentin që periudha e krizës të kalojë.”

Sipas studimit, në “British Heart Foundation”, rreth 7000 vullnetarë britanik janë regjistruar në dy grupe, në atë që të mundohen ta lënë cigaren gradualisht dhe ata që duan të ndërpresin menjëherë.

Pas 6 muaj, vetëm 15.5% e grupit që merrte pjesë në lënien graduale, ia kishin dalë me sukses në krahasim me 22% të atyre që kishin synuar lënien e menjëhershme.

Drejtuesi i kërkimit Dr. Nicola Lindson-Hawley, nga universiteti i Oxford-it tha se: “Ndryshimi qëndron në arsyetimit se grupi që punon për lënien graduale, ka si synim që ta ulë dozën e duhanpirjes, ndërsa pjesa tjetër është e determinuar për ta ndërprerë”.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button