Fox News do të paguajë 787.5 milionë dollarë për përhapje të gënjeshtrave zgjedhore

Kanali televiziv konservator amerikan Fox News ka rënë dakord të paguajë 787.5 milionë dollarë për të zgjidhur një padi për shpifje të ngritur nga kompania e makinerive të votimit Dominion. Kompania pretendon se biznesi i saj u dëmtua nga Fox News duke përhapur pretendime të rreme se votimi i zgjedhjeve presidenciale të 2020 në SHBA ishte manipuluar kundër Donald Trump.

Kompania që prodhon makineritë e votimit e akuzoi atë për shpifje duke përhapur teoritë konspirative të Donald Trump rreth mashtrimit pas zgjedhjeve presidenciale të vitit 2020, transmeton Albanianpost.com.

Por në fund, Fox e Rupert Murdoch, e cila kishte refuzuar të binte dakord gjatë një hetimi të gjatë të karakterizuar nga zbulime të vazhdueshme, shkatërruese rreth pretendimeve të rreme me vetëdije të bëra nga gazetarët e saj, është gati për t’i dhënë besim teorisë së konspiracionit të zgjedhjeve të vitit 2020 të manipuluara nga Dominion, prodhuesi i shumë nga makineritë e përdorura për numërimin e votave u dorëzua.

Pikërisht kur seanca e parë ishte gati të fillonte me publikun tashmë të ulur për orë të tëra në sallën e gjyqit në Delaware dhe 12 juristët e zgjedhur në vendet e tyre të premten, gjyqtari Eric Davis njoftoi marrëveshjen in extremis ndërmjet palëve.

“Fox pranon se ka bërë deklarata të rreme dhe i paguan një dëmshpërblim prej 787.5 milionë dollarë Dominios për ta kompensuar atë për imazhin dhe dëmin tregtar që i ka shkaktuar me shpifjet e tij”.

Kompania kishte kërkuar dyfishin (1.6 miliardë), por gjithsesi deklaron veten të kënaqur.

“Kemi treguar se e vërteta vazhdon të ketë vlerë dhe se gënjeshtrat kanë pasoja, ato nuk mbeten pa u ndëshkuar”, tha kreu i avokatëve të Dominion në mënyrë triumfuese, Justin Nelson, ndërsa CEO i kompanisë, John Pulos argumentoi se rrjeti televiziv konservator “pranon se ka thënë gënjeshtra dhe ka kërkuar falje”.

Në realitet, deri më tani njoftimet për shtyp nga kompania Murdoch janë kufizuar në pranimin se kanë shpërndarë disa informacione të rreme, por pa kërkuar falje.

Nuk është e qartë nëse ka pasur ndonjë falje personale nga Rupert Murdoch, i cili në dëshminë e dhënë gjatë hetimit pranoi se nuk besonte kurrë në tezën e “zgjedhjeve të vjedhura”, por gjithashtu pranoi se nuk kishte bërë asgjë për të ndaluar drejtuesit e transmetimeve të rrjetit të tij që vazhdoi të përhapte teza të rreme.

Ata thonë se nuk donin të irritonin shikuesit e tyre Trumpianë dhe të shmangnin një eksod drejt transmetuesve të një të djathte edhe më radikale.

Edhe pa pranim faji eksplicit, në fund të fundit, njoftimi për shtyp i Fox-it, megafoni më i fuqishëm i Donald Trump-it, tingëllon jo vetëm si një pranim faji, por edhe si një mohim i linjës së ish-presidentit që vazhdon të këmbëngulë në tezën e zgjedhjeve të vjedhura nga, Joe Biden.

“Shpresojmë që kjo zgjidhje miqësore që shmang një proces përçarës do ta ndihmojë vendin të ecë përpara, duke i lënë pas vetes këto çështje”, thotë Trump.

Ka të ngjarë që avokatët e Fox-it të pranojnë një marrëveshje të mohuar prej kohësh pikërisht për të shmangur ekspozimin e vetë Rupertit, djalit të tij Lachlan dhe yjeve më të njohur të rrjetit, nga Tucker Carlson tek Sean Hannity e deri te Maria Bartiromo, në dalje publike në sallën e gjyqit.

Gjyqtari ka qenë shumë i prerë, sidomos pasi mësoi se avokatët e Fox-it kishin gënjyer për të mohuar se patriarku i vjetër i dinastisë Murdoch kishte pozicione në network.

”Vetëm poste nderi”, thanë ata.

Por në fakt Rupert është presidenti ekzekutiv i Fox News. Një zbulim që kishte shtyrë presidentin e  gjykatës të thërriste Murdoch dhe Lachlan për marrjen në pyetje.

Lëvizje që do kishte jo vetëm pasoja gjyqësore edhe për këta avokatë.

Marrëveshja e pranimit të fajësisë mbyll këtë çështje juridike konvulsive, por nuk i jep fund halleve ligjore të Fox-it, e cila tani do të duhet të përballet me një padi të ngjashme me atë të Dominion të ngritur nga Simantec, një kompani tjetër që prodhon makineri elektorale preh e shpufjeve nga eksponentët Trumpianë dhe nga rrjeti televiziv.

Ndoshta do të bëhet fjalë për një tjetër marrëveshje për pranimin e fajësisë.

Por edhe për avokatët e Dominion, ka ende rrugë të gjatë për të bërë.

Të përforcuar nga pranimet e Fox-it, ata tani do të jenë në gjendje të çojnë më lehtë subjektet e tjera të thirrura për të dhënë llogari për shpifjet e tyre: bashkëpunëtorët dhe avokatët e Trump si Rudy Giuliani, Sidney Powell dhe sipërmarrësi Mike Lindell dhe rrjetet e tjera televizive ultra të djathtë që kanë gjerësisht shpërndarë teoritë e konspiracionit të zgjedhjeve të vjedhura: Newsmax dhe One America News.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button