Dita Botërore e Shëndetit, OBSH shënon 75 vjetorin e saj

Më 7 Prill 2023-Dita Botërore e Shëndetit – Organizata Botërore e Shëndetësisë do të shënojë 75 vjetorin e saj, transmeton Panacea.

Në vitin 1948, vendet e botës u bashkuan dhe themeluan OBSH-në për të promovuar shëndetin, për të mbajtur botën të sigurt dhe për t’i shërbyer të pambrojturve – në mënyrë që të gjithë, kudo, të mund të arrijnë nivelet më të larta të shëndetit dhe mirëqenies.

75-vjetori i OBSH-së është një mundësi për të parë sukseset në shëndetin publik që kanë përmirësuar cilësinë e jetës gjatë shtatë dekadave të fundit. Është gjithashtu një mundësi për të motivuar veprime për të adresuar sfidat shëndetësore të së ditëve të sotme dhe të së nesërmes.

Dita Botërore e Shëndetit (WHD), e mbajtur çdo vit më 7 prill, shënon përvjetorin e themelimit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) në 1948 dhe fokusohet çdo vit në shëndetit publik.

Kjo ditë synon të ndërgjegjësojë problemet shëndetësore të të varfërve anembanë botës, si dhe të na kujtojë që të jemi mirënjohës për shëndetin tonë dhe të kujdesemi më mirë për veten.

Ne angazhohemi për shëndetin dhe një të ardhme më të mirë për të gjithë. Konsumimi i ushqimit të ekuilibruar dhe të shëndetshme të pasur me lëndë ushqyese. Sigurimi i pushimit të mjaftueshëm gjatë natës, me 7 – 9 orë gjumë çdo ditë. Ushtroni të paktën 30 minuta në ditë, që konsiston në ecje, vrap ose stërvitje aktive në palestër.

Tema e sivjetshme është “Ne kemi nevojë për ushqim, jo duhan”. Fushata Globale 2023 synon të rrisë ndërgjegjësimin për prodhimin e bimëve alternative dhe mundësitë e marketingut për fermerët e duhanit dhe t’i inkurajojë ata të rrisin kultura të qëndrueshme dhe ushqyese.

Në mes të pandemisë, së planetit të ndotur, sëmundjeve që janë në rritje si kanceri, astma, sëmundjet e zemrës, në Ditën Botërore të Shëndetit, OBSH do të përqendrojë vëmendjen globale në veprimet urgjente të nevojshme për të mbajtur njerëzit dhe planetin më të shëndetshëm, për të nxitur një lëvizje në krijimin e nje shoqërie të fokusuar në mirëqenien.

OBSH vlerëson se më shumë se 13 milionë vdekje në mbarë botën çdo vit janë për shkak të shkaqeve mjedisore të shmangshme. Kjo përfshin krizën klimatike e cila është kërcënimi i vetëm më i madh shëndetësor me të cilin përballet njerëzimi. Kriza klimatike është gjithashtu një krizë shëndetësore.

Në çdo krizë, shpesh duket se punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe artistët janë të parët që vijnë në ndihmë. Kjo erdhi në pah kur pandemisë dhe është gjithnjë e më e vërtetë pasi pasojat e ndryshimeve klimatike bëhen më të dukshme. Ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njerëzit kanë krijuar një kërcënim ekzistencial për jetën në këtë planet dhe kanë ndryshuar në mënyrë dramatike shëndetin dhe mirëqenien tonë, si dhe konceptin tonë për veten dhe vendin tonë në botë. Pikërisht në këtë frymë bëmë thirrje ofruesve të kujdesit dhe artistëve nga gjitha sferat, të cilët e njohin lidhjen midis shëndetit planetar dhe njeriut. Shërbimet shëndetësore përshkruajnë vizita në natyrë për të rritur vitalitetin dhe për të reduktuar stresin dhe ankthin. Artistët përdorin fuqinë transformuese të artit për të promovuar ndërgjegjësimin, dialogun, veprimin imagjinativ dhe ndjenjën e rilidhjes. Kjo bisedë rreth planetit tonë, shëndetit tonë na çon në një zhytje më të plotë, një lidhje reciprociteti midis kujdesit për planetin tonë dhe vetëveten tonë.

Bota jonë është e pabarabartë.

Siç vuri në pah COVID-19, disa njerëz mund të bëjnë jetë më të shëndetshme dhe të kenë qasje më të mirë në shërbimet shëndetësore se të tjerët – tërësisht për shkak të kushteve në të cilat ata kanë lindur, rriten, jetojnë, punojnë dhe moshën.

Në mbarë botën, disa grupe luftojnë për të përballuar jetesën me të ardhura të ulëta ditore, kanë strehim dhe arsim më të varfër, më pak mundësi punësimi, përjetojnë pabarazi më të madhe gjinore dhe kanë pak ose aspak qasje në mjedise të sigurta, ujë dhe ajër të pastër, siguri ushqimore, dhe shërbimet shëndetësore. Kjo çon në vuajtje të panevojshme dhe vdekje të parakohshme. Dhe kjo i dëmton shoqëritë dhe ekonomitë tona.

Kjo jo vetëm që nuk është e padrejtë: është e parandalueshme. Prandaj u bëjmë thirrje udhëheqësve të sigurojnë që të gjithë të kenë kushte jetese dhe pune që janë të favorshme për një shëndet të mirë. Në të njëjtën kohë, ne u bëjmë thirrje udhëheqësve të monitorojnë pabarazitë shëndetësore dhe të sigurojnë që të gjithë njerëzit të kenë qasje në shërbimet shëndetësore cilësore ku dhe kur kanë nevojë për to.

COVID-19 ka goditur rëndë të gjitha vendet, por ndikimi i tij ka qenë më i keq në ato komunitete që ishin tashmë të cenueshme, më të ekspozuara ndaj sëmundjes, konkretisht tek ata që kanë më pak qasje në shërbime shëndetësore cilësore dhe më shumë gjasa të përjetojnë pasoja negative si rezultat i masave të marra për parandalimin e pandemisë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button