Kryeministri polak kundërshton federalizimin e BE-së, kritikon Brukselin

Kryeministri polak Mateusz Morawiecki shpalosi vizionin e tij për të ardhmen e Evropës në një fjalim në Universitetin e Heidelberg, Gjermani, duke theksuar rolin e shteteve-kombe sovrane kundër një federate evropiane, transmeton Euractiv.

Qeveria konservatore polake ka qenë në vijën e parë në mbështetje të Ukrainës kundër Rusisë dhe ka qenë gjithmonë pro NATO-s. Por kur bëhet fjalë për procesin e integrimit të Evropës, ajo ka shprehur dyshime për thellimin e institucioneve të BE-së.

Morawiecki (PiS/ECR) mbajti fjalimin e tij në prani të kryeministrit të Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann (Të Gjelbërit), ku ai theksoi rolin e shteteve-kombe sovrane në “ruajtjen e lirisë së kombeve”.

“Asgjë nuk do ta mbrojë lirinë e kombeve, kulturën e tyre, sigurinë e tyre sociale, ekonomike, politike dhe ushtarake më mirë se shtetet kombëtare,” tha Morawiecki, duke shtuar se “sistemet e tjera janë iluzore ose utopi”, duke paralajmëruar një federalizim të mëtejshëm të BE-së.

Alternativat për një Evropë të shteteve-kombe sovrane do të ishin një “utopi teknokratike, të cilën disa në Bruksel duket se e përfytyrojnë” ose si “neo-imperializëm”, tha kryeministri polak.

Fjalimi i Morawieckit lidhet me fjalimet e tjera rreth të ardhmes së BE-së të mbajtura së fundmi nga liderë të tjerë të BE-së, si kancelari gjerman Olaf Scholz në Pragë në gusht 2022 dhe planet e presidentit francez Emmanuel Macron për BE-në në një fjalim në Sorbonë në fillimin e mandatit të tij të parë në 2017.

Në fjalimin e tij në Pragë, Scholz (SPD/S&D) tha se traktatet e BE-së nuk ishin “të vendosura në gur” dhe se zgjerimi i BE-së duhet të vijë me reforma.

Gjermania shtyhet të heqë dorë nga parimi i votimit të unanimitet në çështjet e punëve të jashtme dhe politikës tatimore – diçka që madje u bë kusht që Berlini të pajtohej me pranimin e vendeve të reja anëtare, por që u ndesh me rezistencë të veçantë nga Polonia.

“Nëse kombet individuale të Bashkimit Evropian kërkojnë të dominojnë të tjerët, Evropa mund të bjerë pre e të njëjtave gabime të së kaluarës,” paralajmëroi Morawiecki në Heidelberg, duke thënë se “pro-evropianizmi” i tij do të shprehej me mbështetjen e tij për zgjerimin e BE-së, jo centralizim të mëtejshëm.

Në fjalimin e tij, Morawiecki kritikoi ashpër gjithashtu Komisionin Evropian, i cili kohët e fundit njoftoi se do të padiste Poloninë për dy vendime të Gjykatës Kushtetuese që Komisioni thotë se sfidon përparësinë e parimit të ligjit të BE-së.

“Të godasësh të tjerët me kamxhikun e ‘vlerave evropiane’ pa rënë dakord për përkufizimin e tyre ose pa kuptuar se çfarë ndryshimesh duhet të bëhen nga vende të veçanta është […] vetëshkatërruese për Bashkimin Evropian,” tha Morawiecki.

“A duam vërtet një elitë kozmopolite pan-evropiane me fuqi të jashtëzakonshme, por pa mandat elektoral?”, pyeti ai.

Në fjalimin e tij, Morawiecki përsëriti kërkesën e Polonisë për reparacionet e Luftës së Dytë Botërore nga Gjermania.

“Nuk dua të ndalem në këtë çështje në fjalimin tim, por nuk mund ta anashkaloj atë”, tha Morawiecki.

“Polonia nuk mori kurrë dëmshpërblim nga Gjermania për krimet e Luftës së Dytë Botërore, për shkatërrimin, pronën e vjedhur dhe thesaret e kulturës kombëtare,” shtoi ai.

“Duhet kompensim për të pajtuar autorët dhe viktimat. Në këtë moment vendimtar në historinë e Evropës, ne kemi nevojë për një pajtim të tillë, sepse përballemi me sfida të mëdha të përbashkëta”, tha ai.

Qeveria gjermane tha në deklaratat paraprake se nuk sheh ndonjë bazë ligjore për pretendimin e reparacioneve të Polonisë dhe e konsideron çështjen të mbyllur.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button