Kolaps në bankën amerikane SVB, autoritetet: paratë e qytetarëve të sigurta

Qytetarët dhe bizneset që kanë para të depozituara në bankën amerikane Silicon Valley Bank (SVB) do të jenë në gjendje të kenë akses në të gjitha paratë e tyre nga e hëna, ka thënë qeveria amerikane.

Në një deklaratë nga Thesari i SHBA-së, Rezerva Federale dhe Korporata Federale e Sigurimit të Depozitave (FDIC) tha se paratë e tyre ishin plotësisht të sigurta, transmeton ABC news.

Ky ishte dështimi më i madh i një banke amerikane që nga kriza financiare në 2008.

Vendimi a erdhi ndërsa firma, një huadhënës kyç i teknologjisë, po përpiqej të mblidhte para për të mbuluar një humbje nga shitja e aseteve të prekura nga norma më të larta interesi.

“Sistemi bankar i SHBA-së mbetet elastik dhe i ndërtuar mbi një themel të fortë, kryesisht për shkak të reformave që u bënë pas krizës financiare që siguruan mbrojtje më të mira për industrinë bankare,” thuhet në deklaratën e përbashkët të autoriteteve.

“Ato reforma të kombinuara me veprimet e sotme tregojnë përkushtimin tonë për të ndërmarrë hapat e nevojshëm për të siguruar që kursimet e depozituesve të mbeten të sigurta.”

Këto veprime zbatohen gjithashtu për Signature Bank of New York, që cilësohet si institucioni më i cenueshëm pas SVB, i cili u vu nën kontrollin rregullator të dielën, raporton abcnews.al.

Si pjesë e lëvizjeve të tyre për të rivendosur besimin, rregullatorët zbuluan gjithashtu një mënyrë të re për t’u dhënë bankave akses në fondet e urgjencës.

Rezerva Federale tha se do të ofrojë ndihmë përmes një Programi të ri të financimit me afat bankar, duke e bërë më të lehtë për bankat të marrin hua në një periudhë krize.

SVB shihej si një huadhënës vendimtar për bizneset e fazës së hershme në sektorin e teknologjisë. Ishte partneri bankar për gati gjysmën e kompanive të teknologjisë dhe kujdesit shëndetësor të mbështetur nga sipërmarrjet amerikane që u listuan në tregjet e aksioneve vitin e kaluar.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button