RMV, seanca e parë parlamentare kushtuar ekskluzivisht avancimit të barazisë gjinore

Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Gruas, 8 Marsit, Kuvendi po mban seancën e parë kushtuar ekskluzivisht promovimit të barazisë gjinore. Në të njëjtën kohë po festohet edhe 20 vjetori i themelimit të Klubit të Deputetëve. Në rend dite është Informata për progresin në çështjet gjinore në dy dekadat e fundit në Republikën e Maqedonisë së Veriut. Lidhur me Informatën do të flasë ministrja e Punës dhe Politikës Sociale, Jovana Trençevska, ndërsa do të flasin edhe disa deputete aktuale, transmeton Portalb.mk.

Në këtë seancë marrin pjesë ministra dhe zëvendësministra në Qeveri, përfaqësues nga kori diplomatik, si dhe nga organizata joqeveritare vendore dhe ndërkombëtare që në vazhdimësi bashkëpunojnë me Klubin e deputetëve që nga themelimi i tij në vitin 2003 e deri më sot.

Kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi, me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Gruas, u ka dërguar mesazh deputetëve që të jenë të zëshëm, të guximshëm, të patrembur, lider në ndërtimin e një shoqërie më humane, më demokratike dhe të barabartë. Ai bëri të ditur se tradicionalisht çdo vit Kuvendi do të mbajë seancë kushtuar avancimit të çështjes gjinore dhe barazisë gjinore në vend.

“Gjatë kësaj periudhe, në këtë legjislaturë dhe me angazhimin të të gjitha organeve parlamentare, kemi miratuar ndryshime jashtëzakonisht domethënëse që kanë shkuar në drejtim të barazimit, përmirësimit, mbrojtjes dhe avancimit dhe vlerësimit të statusit dhe kontributit të gruas si anëtare e barabartë e komunitetit shoqëror. Si rezultat, janë miratuar disa strategji kombëtare që do të mbulojnë të gjitha çështjet sociale. Sigurisht që do të vazhdojnë me risi. Mos u dorëzoni, sado të duket se kjo është bota e burrave, bota nuk është asgjë pa gratë dhe dhurata e vërtetë do të ishte që ti të merrje botën në duart e tua dhe ta drejtosh atë. Jam i bindur se do të jetë një botë shumë më e mirë dhe më e bukur për të gjithë. Lufta duhet të vazhdojë derisa njeriu i fundit në radhët tuaja të bashkohet me ju”, tha Xhaferi.

Pasi periudhës së fundit, sidomos gjatë shtyrjes parlamentare të seancës për rindërtimin e qeverisë, po bëhen gjithnjë e më të shpeshta argumentet dhe ofendimet që deputetët dhe deputetet i drejtonin njëri-tjetrit, deputetët në Kuvend njoftuan se në seancën e 8 marsit do të kërkojnë një ligj që do të ndëshkojë gjuhën e urrejtjes jo vetëm ndaj tyre, por ndaj grave në përgjithësi.

Në fund të seancës plenare është planifikuar të miratohen disa konkluzione.

Ftesa për pjesëmarrje janë dërguar edhe për ish-ministret në Qeveri, si dhe për ish-deputetet në periudhën nga viti 2003, përkatësisht duke filluar me përbërjen e katërt të Kuvendit (2002-2006), duke përfunduar me përbërjen e mëparshme (2016-2020). Ato do të mund të ndjekin seancën në Sallën “Kupolla e Madhe”.

Seanca e parë tematike e kushtuar barazisë gjinore mbahet në 20-vjetorin e formimit të Klubit të Deputeteve. Për nder të këtij jubileu, pas përfundimit të seancës plenare në Sallën e Kristaltë është planifikuar edhe ceremonia e rastit, në të cilën do të ndahen fletëfalënderime për ish-kryetaret e Klubit të Deputeteve, për organizatat që kanë dhënë iniciativa dhe morën pjesë në formimin e Klubit dhe disa organizatave ndërkombëtare.

Në pjesën solemne janë ftuar të gjithë mysafirët. Përveç Kryetarit të Kuvendit, në këtë pjesë do të mbajë fjalim edhe ish-deputetja Eleonora Petrova – Mitevska, kryetarja e parë e Klubit të Deputeteve, ndërsa në emër të të gjithë fituesve të fletëfalënderimeve do të mbajë fjalim Cvetanka Ivanova, ish-kryetare e Klubit të Deputeteve dhe sekretare aktuale e përgjithshme e Kuvendit.

Fletëfalënderimet do t’i ndajë kryetarja aktuale e Klubit të Deputeteve, Lolita Ristova.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button