Kortizoli lartë: Cilat janë simptomat e hiperprodhimit të hormonit të stresit

Kortizoli quhet hormoni i stresit – nëse niveli i tij është i lartë, do të thotë se trupi është në gjendje stresi. Sipas endokrinologes Dr. Elvira Jausheva, kortizoli është hormon steroid që kryen shumë funksione në organizëm. Mund të çlirohet menjëherë në sasi të mëdha gjatë stresit, mendor apo fizik, prodhimi i tij është i nevojshëm që organizmi i njeriut të përballojë situata të tilla, shkruan Panacea.

Kortizoli është kryesisht përgjegjës për sigurimin e trupit me energji të mjaftueshme në rrethana të vështira – ai “fik” konsumin e energjisë nga sistemet që nuk varen nga ruajtja e jetës.

Sidoqoftë, nëse trupi lëshon shumë nga ky hormon, atëherë shfaqen probleme – në këtë rast, mjekët flasin për hiperkortizolizëm, i cili jo vetëm që manifestohet me simptoma të pakëndshme, por edhe përkeqëson shëndetin për një kohë të gjatë.

Simptomat e mëposhtme tregojnë mbiprodhim të kortizolit të hormonit të stresit:

Lodhja. Kortizoli rrit performancën e trupit dhe gjithashtu e tonifikon atë gjatë stresit. Nëse prodhimi i tij aktiv është afatshkurtër, ndihmon, por në afat të gjatë bëhet një barrë e rëndë. Trupi lodhet duke qenë vazhdimisht “në skaj” – shfaqet dobësia e muskujve, një ndjenjë e lodhjes së vazhdueshme fizike

Presioni i lartë i gjakut. Kortizoli i lartë e vë trupin në gatishmëri dhe përshpejton rrahjet e zemrës ose pulsin. Si rezultat, presioni i gjakut rritet.

Gjendje depresive. Bollëku i hormoneve të stresit ndikon në mënyrë të pashmangshme në botën tonë emocionale. Pasojat e hiperkortizolizmit mund të jenë shqetësimi i brendshëm, ndjenjat depresive, ndryshimet e humorit, tensioni, frika.

Shtim në peshë. Njerëzit mund të shtojnë peshë gjatë periudhave stresuese, edhe nëse hanë pak – hormonet e tyre të stresit dërgojnë sinjale që trupi duhet të përgatitet për periudha të këqija. Si rezultat, metabolizmi ngadalësohet – kështu që trupi përpiqet të kursejë energji si rezervë.

Problemet e lëkurës. Kur niveli i kortizolit në trup rritet, enët e gjakut që janë shumë të ndjeshme ndaj këtij hormoni vuajnë. Si rezultat i spazmave të tyre, tensioni dhe dëmtimi i tepruar, shfaqen mavijosje dhe gjithashtu përkeqësohet shërimi i plagëve.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button