Deklaratë e re që Rusia është përfituesja më e madhe nga përkeqësimi i marrëdhënieve midis Shkupit dhe Sofjes

Vesela Cherneva, drejtoreshë e Këshillit Evropian për Politikë të Jashtme në Sofje, është ende një nga aktorët në hapësirën publike bullgare që konfirmoi tezat për përfitimin rus nga marrëdhëniet e këqija mes Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut, shkruan Vërtetmatësi.

Se nga përkeqësimi i marrëdhënieve mes Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë përfitojnë palët e treta, në rastin konkret të Rusisë dhe politikës së saj të jashtme, një tjetër konfirmim ka ardhur dje (16.02) nga një ish-këshilltar i rangut të lartë në Qeverinë bullgare.

Vesela Cherneva, e cila ka qenë këshilltare për politikën e jashtme të ish-kryeministrit bullgar Kiril Petkov dhe tani është drejtoreshë e Zyrës së Këshillit Evropian për Politikë të Jashtme (një organizatë me ndikim e analitikës think-tank), tha në një intervistë për BTV news se tensione të tilla në marrëdhëniet dypalëshe janë në interes të objektivave ruse.

Çdo lëkundje e marrëdhënieve të ndërsjella jo vetëm që e bën të pamundur përfshirjen e bullgarëve në kushtetutë – sepse politikisht është gjithashtu shumë e vështirë sepse shqetëson një grup të tërë të madh në Maqedoninë e Veriut – por ato janë gjithashtu në interes të qëllimeve ruse në Ballkan”, tha Cherneva, duke e lidhur këtë proces me integrimin evropian të RMV-së.

Ajo më herët tha se ka një valë përkeqësimi të marrëdhënieve dhe se “të dyja palët janë fajtore për përshkallëzimin e marrëdhënieve”. E pyetur se ku qëndrojnë gabimet e Bullgarisë, Cherneva tha se fokusi është në klubet kulturore bullgare dhe se klubet me emra që nuk janë të përshtatshëm për publikun në Maqedoni nuk korrespondojnë me politikën e fqinjësisë së mirë dhe se diplomacia është ajo që duhet të krijojë kushte të favorshme për marrëdhënie të mira midis Shkupit dhe Sofjes dhe për përfshirjen e bullgarëve në kushtetutën maqedonase.

Bëhet fjalë për deklaratën e dytë në të njëjtin drejtim (rreth interesave ruse) nga Cherneva, pas të parës që ajo dha në vitin 2020. Cherneva është e fundit në radhën e njerëzve nga skena eksperte, politike apo diplomatike në Bullgari që ka pretendime të tilla për interesat ruse në Ballkan dhe në kontekstin e marrëdhënieve Maqedoni-Bullgari.

Gjatë muajit janar, kur marrëdhëniet mes Shkupit dhe Sofjes ishin më të acaruara për shkak të incidentit me personin Hristijan Pendikov nga qyteti i Ohrid, interesat ruse nga përkeqësimi i marrëdhënieve midis Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut, e konfirmuan edhe ish-ministri bullgar i mbrojtjes Bojko Noev, ish-ambasadorja bullgare në SHBA Elena Poptodorova dhe ish-kryeministri dhe lideri i GERB-it Bojko Borisov. Më shumë për deklaratat e tyre mund të lexoni në informacionin e “Vërtetmatësit” nga janari në linkun KËTU.

Disklejmer i ri, baner, NED

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button