Simptomat e kancerit të gjëndrës tiroide shpesh janë jo specifike: Mos i injoroni këto pesë prej tyre

Shoqata amerikane e kancerit raporton se rreth 43,800 raste të reja të kancerit të tiroides diagnostikohen çdo vit, ndërsa ata besojnë se ky numër po rritet pjesërisht për shkak të metodave më të mira, më të ndjeshme të shqyrtimit që mund të zbulojnë edhe ndryshimet më të vogla që përndryshe do të humbisnin, shkruan Panacea.

Ajo që e bën kancerin e gjëndrës tiroide të ndryshëm nga të tjerët është se nuk është vetëm një sëmundje, por ka disa lloje të kancerit të tiroides dhe secila mund të ketë një rezultat të ndryshëm trajtimi.

“Kanceri i gjëndrës tiroide është neoplazia endokrine më e zakonshme. Prognoza për këtë sëmundje është e shkëlqyer nëse zbulohet dhe trajtohet mjaft herët, gjë që rezulton në vdekshmërinë e saj shumë të ulët. Është e rëndësishme të theksohet se disa lloje të kancerit të tiroides, të cilët për fat të mirë përbëjnë një përqindje shumë të ulët të numrit të përgjithshëm e pacientëve, si kanceri medular, Hürthle cell, kanceri anaplastik i tiroides, kanë një prognozë dukshëm më të keqe se kanceri papilar dhe folikular i tiroides, të cilët përbëjnë shumicën dërrmuese të numrit të përgjithshëm të tumoreve të sapo zbuluar të tiroides”, shpjegon Dr. Josip Stanicic, specialist i mjekësi bërthamore.

ÇFARË DUHET TË DINI PËR KANCERIN E GJËNDRËS TIROIDE

Mjeku Danny Nguyen, onkolog dhe hematolog shprehet se edhe pse sëmundja mund të trajtohet, është e nevojshme t’i kushtohet vëmendje simptomave dhe shenjave që mund ta zbulojnë atë. “Për parandalimin e sëmundjes mund të ndërmerren disa hapa dhe kjo përfshin ushqimin e duhur dhe mbajtjen e një peshe të shëndetshme trupore. Ekspozimi ndaj rrezatimit, veçanërisht në fëmijëri, është faktor rreziku i njohur”, shpjegon doktori.

Kanceri i tiroides shpesh kalon pa u vënë re sepse nuk do të zbulojë simptoma, por mund të shfaqet një gungë në qafë. Lajmi i mirë është se zhvillohet ngadalë dhe prognoza për trajtim është shumë e mirë në shumicën e rasteve.

SIMPTOMAT E KANCERIT TË TIROIDES

Dr. Nguyen thekson: “Siç u përmend, shpesh nuk ka simptoma, por derisa kanceri rritet, mund të shfaqet një gungë në qafë që mund ta ndjeni përmes lëkurës. Ndonjëherë pacientët do të thonë se ata ndjejnë se jaka e këmishës së tyre apo bluza po i shqetëson. ata dhe se i shtrydh, mund të shfaqet edhe ngjirja e zërit, vështirësi në gëlltitje apo dhimbje në qafë dhe fyt. Nëse shfaqet ndonjë nga këto simptoma, është gjithmonë e rëndësishme të shkoni te mjeku”.

Simptomat kryesore që mund të zbulojnë kancerin e tiroides:

  • Një gungë e fortë në qafë ose në fyt që rritet
  • Dhimbje gjatë gëlltitjes që nuk largohet menjëherë
  • Zëri ngjirur ose ndonjë ndryshim në zë që nuk largohet
  • Kollë që nuk largohet
  • Dhimbje në pjesën e përparme të qafës që përhapet në vesh

Këto simptoma mund të shfaqen edhe në sëmundje dhe gjendje të tjera, ndaj është e rëndësishme që ata të informojnë mjekun.

GRATË JANË NË GRUPIN E RREZIKUT

“Të gjithë tumoret e tiroides paraqiten si një nyjë e vogël ose e madhe e tiroides, por është e rëndësishme të theksohet se vetëm rreth 5% e pacientëve me nyje tiroide kanë kancer të tiroides. Për arsye ende të paqarta, kanceri i tiroides zbulohet më shpesh tek femrat, por femrat në një përqindje dukshëm më të madhe të rasteve kanë një prognozë më të mirë krahasuar me meshkujt”, thotë doktor Staniçiq. Dr. Nguyen tregon se tek femrat zbulohet tre herë më shpesh, mund të shfaqet në çdo moshë, por femrat e moshës 40 deri në 50 vjeç janë në grupin e rrezikut, ndërsa tek meshkujt shfaqet më shpesh pas moshës 60-vjeçare.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button