Dezinformatat pro Kremlinit po përforcohen: të gjithë përveç Rusisë janë “nazistë”!

Kremlini po zgjeron me shpejtësi rrethin e “nazistëve”. Fillimisht filloi me autoritetet ukrainase dhe tani ka vazhduar të etiketojë të gjithë popullsinë dhe këdo që e mbështet Ukrainën. Ndërsa Ukraina vazhdon të çlirojë territoret e pushtuara, retorika e palës ruse në kontekstin e nazizmit po forcohet dhe bëhet gjithnjë e më ekstreme, shkruan Vërtetmatësi.

Autor: Meri Jordanovska

Një karakteristikë përcaktuese, siç pretendohet shpesh nga mediat e huaja dhe kontrolluesit e fakteve, të dezinformatave pro-Kremlinit është përsëritja – gënjeshtra dhe dezinformatat përsëriten, të gjitha me qëllim që ato të tingëllojnë më të besueshme në fund, dhe për t’i bërë njerëzit t’i besojnë në to. Dezinformatat pro-Kremlinit e realizojnë këtë duke përdorur një sërë tregimesh të përsëritura që janë vendosur si shabllone, në varësi të nevojës dhe përmbajtjes.

Ajo që ka rënë veçanërisht në sy kohët e fundit është rrëfimi për “nazistët” që po promovon regjimi i Kremlinit.

Siç raporton EuVsDisinfo, për shumë vite mediat ruse të kontrolluara nga shteti kanë pohuar se shtete dhe entitete të ndryshme drejtohen nga nazistët ose udhëhiqen nga ideologjia naziste. Shembujt janë të dokumentuar mirë në bazën e të dhënave EUvsDisinfo 2015. Aty, për shembull, pretendohet se Moldavia drejtohet nga fashistët, si dhe shtetet baltike dhe Polonia. Më tej, se Evropa “mbështet” fashizmin, dhe po ashtu edhe Parlamenti Evropian. Duke folur në Vladivostok gjashtë muaj pas pushtimit rus ndaj Ukrainës, Vladimir Putin madje spekuloi se shefi i politikës së jashtme të BE-së, Përfaqësuesi i Lartë Josep Borrell, “do të kishte qenë në anën e fashistëve nëse do të kishte jetuar në vitet ’30”.

Por Ukraina – një vend ku miliona njerëz vdiqën duke luftuar nazizmin në Luftën e Dytë Botërore, ku ideologjia naziste është e ndaluar, sipas Kremlinit – është nazisti më i madh nga të gjithë. Baza e të dhënave EUvsDisinfo përmban pothuajse 500 shembuj të pretendimeve të dezinformatave pro-Kremlinit për “Ukraina naziste/fashiste”.

Ministri i Jashtëm rus Sergei Lavrov tha më 18 janar të këtij viti se Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë mbledhur një koalicion të vendeve evropiane për të zgjidhur “çështjen ruse” në të njëjtën mënyrë që Adolf Hitleri kërkoi një “zgjidhje përfundimtare” për të shfarosur hebrenjtë evropianë.

Ashtu si Hitleri donte një “zgjidhje përfundimtare” për çështjen hebraike, tani, nëse lexoni politikanët perëndimorë … ata thonë qartë se Rusia duhet të pësojë një disfatë strategjike, u tha Lavrov gazetarëve në Moskë.

Më parë, ka pasur një sërë narrativësh të dështuara, të tilla si se Rusia po zhvillon një “luftë kundër narrativës së antikrishtit”, por së fundmi Kremlini i është rikthyer metodës së vjetër, duke përsëritur se nazistë ka pothuajse kudo në Evropë dhe SHBA. .

Ata thonë se nazistët janë kudo, përveç Rusisë, natyrisht, thuhet në emisionin “Break the fake” nga 30 janari i këtij viti.

Në emision, në minutën e dytë, një fjalim nga propagandisti rus Vladimir Solovyov, përndryshe një nga propagandistët më të njohur në kanalet televizive zyrtare ruse, i cili konsideron se Berlini, Parisi, Madridi, Londra, Uashingtoni, si “kryeqytete të shteteve naziste duhet të digjen”.

Të poshtërit si Borel, Scholz, Bearbock, nazistët, ndihen plotësisht të sigurt. Ata përdorin tanke për të vrarë ushtarë rusë në territorin rus dhe ne themi, do t’i varrosim. Berlini, Parisi, Madridi, Londra, Uashingtoni, duhet të digjen – kryeqytetet e shteteve naziste që vendosën të hyjnë në luftë me Rusinë, thotë ai.

Kremlini po zgjeron me shpejtësi rrethin e “nazistëve”. Fillimisht filloi me autoritetet ukrainase dhe më pas vazhdoi të etiketonte të gjithë popullsinë dhe këdo që mbështet Ukrainën. Ndërsa Ukraina vazhdon të çlirojë territoret e pushtuara, retorika e palës ruse në kontekstin e nazizmit vazhdon të forcohet dhe të bëhet gjithnjë e më ekstreme.

Disklejmer i ri, baner, NED

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button