EMV: Ngrohja në Shkup do të jetë e njëjtë për të gjithë, nuk ka më radiatorë të nxehtë 24 orë në ditë

Me ndryshimet në sistemin e ngrohjes dhe futjen e standardizimit dhe uniformitetit të ngrohjes, EMV do të sigurojë të njëjtat kushte për të gjithë 62 mijë konsumatorët, objektet e biznesit dhe institucionet, tranemton Portalb.mk.

“Ndryshimet, siç theksojnë nga EMV, nënkuptojnë se një numër i caktuar i konsumatorëve të lidhur me “EMV-Energetika” tani do të kenë ngrohje nga ora 6 e mëngjesit deri në 22:00, siç furnizohet i gjithë qyteti, dhe me një temperaturë mesatare ditore të brendshme prej 20 deri në 22. 21 gradë, siç përcaktohet në rregullat e rrjetit të miratuara nga Komisioni Rregullator. Këta konsumatorë të “Energetika” kanë 24 orë ngrohje”, thekson EMV.

Nga atje shtojnë se nga 1 shkurti nga gjithsej 4000 konsumatorë të “Energettika”, gjysma janë transferuar në rrjetin e “EMV Furnizim”, ndërsa për 2000 të tjerët që mbeten në “Energetika” në periudhën e ardhshme. Përgatitjet teknike do të bëhen për sezonin e ardhshëm të ngrohjes për të marrë ngrohje, ashtu si edhe pjesa tjetër e qytetit.

“Pas futjes së ndryshimit, faturat në lagjen Autokomanda nuk do të rriten pasi ka pasur spekulime, ndërsa deri në 45 për qind do të ulen faturat e shkollave, kopshteve, objekteve të biznesit dhe institucioneve të tjera”, thuhet në njoftimin e sotëm nga SHA EMV.

Shpjegimi për ndryshimet që jep EMV është se “EMV-Energetika” do të nxjerrë jashtë përdorimit kaldajat e vjetra me avull që nuk kanë mundësi teknike të shuarjes ditore dhe prandaj ngrohja është furnizuar 24 orë me konsum të madh gazi.

“Kaldajat janë ndërtuar në një kohë tjetër dhe për një qëllim tjetër, që ishte furnizimi me avull teknologjik i objekteve metalurgjike prodhuese në kompleksin “Zhelezara” dhe për ato arsye dërgimi i energjisë termike përmes tyre me këto çmime të gazit bëhet e paqëndrueshme. Për shkak të teknologjisë së vjetër, këto kaldaja ndotin ndjeshëm mjedisin gjatë funksionimit. Nëse do të vazhdohej e njëjta mënyrë e punës, me këto çmime të energjisë do të kushtonin 15 milionë euro shtesë nga buxheti për sezonin e ngrohjes. Kjo do të thotë se ose të gjithë qytetarët e Republikës së Maqedonisë së Veriut do të paguajnë përmes buxhetit për një numër të caktuar të konsumatorëve që të marrin ngrohje 24 orë në ditë, ose faturat e të gjithë konsumatorëve në Shkup do të jenë dukshëm më të larta”, thonë nga kompania.

Nga ShA EMV sqarojnë se nga gjithsej 62.000 konsumatorë në Shkup, 57.500 furnizohen përmes kompanive të sapoformuara “EMV Prodhim”, “Distribuim” dhe “Furnizim”, përkatësisht përmes rrjetit kryesor të qytetit që më parë operonte BEG. 4000 konsumatorë furnizohen përmes filialit të “EMV-Energetika” dhe 500 përmes ngrohjes “Shkup Veri”, e cila po ashtu menaxhohet nga ShA EMV përmes prokurorit dhe financohet nga SHA EMV me mjete buxhetore.

Nga ShBA EMV theksojnë se duhet pasur parasysh se nëse nuk ka mjete nga buxheti për të mbështetur SHA EMV në këtë krizë energjetike, mund të ndodhë që të mos ketë fare ngrohje, prandaj është i nevojshëm shfrytëzimi racional i burimeve.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button