Simptomat që zbulojnë se gjëndra tiroide është shkaku për lodhjen dhe gjendjen shpirtërore

Gjëja më e rëndësishme është të arrihet në diagnozën e duhur për të zgjidhur sa më shpejt problemin, i cili mund të shkaktojë edhe mosfunksionim të gjëndrës tiroide, transmeton Panacea.

Çrregullimi gjëndrës tiroide, hipotiroidizmi ose hipertiroidizmi, së bashku me simptoma të tjera, pothuajse gjithmonë rezulton në lodhje të lehtë ose të rëndë.

Në rastin e hipotiroidizmit, lodhja është pasojë e drejtpërdrejtë e ngadalësimit të metabolizmit në muskuj dhe sistemin nervor.

Lodhja, së bashku me funksionin e dëmtuar të tiroides, mund të shoqërohet me një sërë sëmundjesh të tjera, si anemia, presioni i ulët i gjakut, sëmundjet e zemrës, por mund të ndodhë edhe si pasojë e stresit dhe stili i shpejtë i jetesës.

Këtu janë simptomat që mund të zbulojnë se gjëndra tiroide është përgjegjëse për lodhjen tuaj, disa prej tyre sigurisht që mund të lidhen me gjendje të tjera.

  • Mund të parashikoni ndryshimet

Nëse vini re gjithmonë rënie të humorit në dimër, kur ditët janë më të shkurtra dhe dielli shfaqet rrallë, përgjigja mund të jetë në një proces normal të trupit.

“Funksioni i tiroides mund të ngadalësohet gjatë dimrit, kështu që trupi do të kursejë energji”, shpjegon Dr. Kelly Brogan.

Ajo që sjellin disa nga gjendjet e tiroides, si p.sh. tiroide joaktive, është thjesht humori i keq dhe mungesa e energjisë në çdo kohë të vitit, jo vetëm gjatë dimrit. Vizita te mjeku mund t’ju ndihmojë të njihni modelin dhe mjeku do ta bëjë këtë nëpërmjet analizave të ndryshme, më e thjeshta prej të cilave është ndoshta përmes gjakut.

  • E keni vështirë të zgjoheni 

E keni të vështirë të ngriheni pasi u bie alarmi? Nëse kjo ndodh ndonjëherë, nuk keni arsye për t’u shqetësuar, por nëse zgjoheni vazhdimisht aq të lodhur saqë e keni të vështirë të ngriheni në tingullin e alarmit dhe vazhdimisht e vononi zgjimin dhe nuk dini si do të “funksionoi” dita, një nga arsyet e mundshme mund të jetë dhe tiroidja.

“Kur mungojnë hormonet e tiroides, metabolizmi ngadalësohet, gjë që mund të ndikojë edhe në humorin depresiv dhe mungesën e motivimit”, thekson doktori.

  • Rënia e përshpejtuar e flokëve

Çrregullimi afektiv sezonal njihet ndryshe si “depresioni i dimrit” dhe ndikon në humorin e ulët, por simptomat mund të mbivendosen edhe me hipotiroidizmin, por do të ishte e pazakontë që një person që vuan prej tij të ketë vetëm probleme emocionale, thotë Dr. Brogan.

Kjo do të thotë se ndjenjat e trishtimit dhe plogështisë do të ishin vetëm pjesë e problemit.

“Hipotiroidizmi nuk është vetëm depresion, mund të vëreni simptoma të tilla si kapsllëk, duar dhe shputa të ftohta, rënie të flokëve dhe lëkurë pa jetë”, shpjegon ajo.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button