“Llaskarca” nisi nga fillimi: Superekspertiza u prit një vit, tani ekspertët nuk u paraqitën në gjykatë

Superekspertiya që presim prej më shumë se një viti dhe fakti që ekspertët nuk u paraqitën sot, na krijon sërish dyshime se ky proces gjyqësor nuk po shkon në drejtimin e harresës, e duke dhënë kështu mundësinë që e vërteta dhe drejtësia të dalin në shesh, tha Sinisha Ristovski, vëllai i të ndjerit Dejan Ristovski, i cili humbi jetën në aksidentin në afërsi të Laskarcës, transmeton Portalb.mk..

Superekspertiza që Gjykata urdhëroi në dhjetor 2021, u refuzua nga fakultetet shtetërore, me arsyetimin se ekspertët e tyre tashmë kishin marrë pjesë në ekspertizën paraprake ose nuk ishin kompetent për të. Pas refuzimit të fakulteteve, lënda është dërguar në Byronë e Ekspertizës Ligjore, e cila ka aftësinë të formojë ekip ekspertësh të licencuar që do të kryejnë një superekspertizë.

Ekspertiza nga Byroja e Ekspertëve mbërriti në seancën e fundit dhe i është dorëzuar prokurorit dhe të pandehurve përmes mbrojtësve të tyre.

Në një deklaratë për media pas seancës së sotme në të cilën gjykata ka marrë vendim, pas pëlqimit të të gjitha palëve, për shkak të ekonomizimit dhe përshtatshmërisë së procedurës, duhet të lexohen të gjitha provat e deritanishme dhe procedura të vazhdojë me inspektimin e superekspertizës, të paraparë për seancën e radhës, Ristovski tha se deri në seancën e së enjtes, në të cilën janë paraparë të dëshmojnë dy ekipe të inxhinierëve mekanikë dhe të komunikacionit, nuk mund të jemi të sigurt nëse do të ketë proces tjetër gjyqësor.

Sipas Bllagojçe Tërpevskit, prindi i Jovica Tërpevskit, i cili po ashtu ka qenë në aksidentin në Laskarcë, siç tha, “nga sa kam pasur rastin të shoh paraprakisht, superekspertiza nuk do të ndryshojë asgjë”.

“Ajo superekspertizë është përgatitur nga inxhinierë mekanikë dhe të trafikut dhe përmban 50-60 faqe, shumica e të cilave janë fotografi. Ndonëse njerëzit që bënë superekspertizën duhej të ishin sot, nuk erdhën. Gjykata duhet t’i kishte dënuar këta njerëz për këtë ql po bëjnë. Tashmë te ne po krijohet një revoltë e madhe dhe dyshime se kjo po vonohet qëllimisht që fajtorët të mos arrijë drejtësia, por këtë nuk do ta lejojmë”, tha ai.

Familjarët i kërkuan gjykatës që të jepte vendim sa më shpejt me qëllim që të arrihet drejtësia dhe pas katër vitesh nga aksidenti, çështja më në fund të marrë zgjidhje.

Gjykata në seancën e sotme mori vendim që pas pëlqimit të të gjitha palëve, për shkak të ekonomizimit dhe përshtatshmërisë së procedurës, të lexohen të gjitha provat e deritanishme dhe të vazhdojë procedura me këqyrjen e superekspertëve, të caktuar për seancën e radhës.

Për seancën e radhës, të caktuar për 26 janar, është planifikuar të inspektohen dy superekspertiza të përgatitura nga dy ekipe inxhinierësh mekanikë dhe të trafikut.

Në seancën e kaluar nga Byroja e Ekspertëve ka mbërritur ekspertiza dhe i është dorëzuar prokurorit dhe të pandehurve përmes mbrojtësve të tyre.

Vitin e kaluar, më 21 dhjetor, gjykata e dërgoi çështjen në Byro për ekspertizë, pasi të dyja palët në këtë proces gjyqësor – prokuroria dhe mbrojtja – kanë dorëzuar ekspertizën e tyre. Paraprakisht, Fakulteti Teknik në Manastir kishte refuzuar kryerjen e ekspertizës për shkak të mungesës së ekspertëve.

Që atëherë e deri më tani janë dërguar rreth dhjetë kërkesa urgjente për përgatitjen dhe dorëzimin e superekspertizës.

Zvarritja e proceseve gjyqësore ngjalli një ndjenjë revolte tek familjarët e udhëtarëve të vdekur në aksidentin e autobusit, për këtë arsye ata u mblodhën para gjykatës në mes të nëntorit dhe kërkuan drejtësi.

Aksidenti i autobusit ka ndodhur më 13 shkurt 2019, kur autobusi i “Durmo Tours” i cili lëvizte në linjën e rregullt Shkup-Gostivar doli nga autostrada afër fshatit Llaskarcë. 16 udhëtarë humbën jetën dhe 37 u plagosën. Në këtë proces gjyqësor akuzohen gjashtë persona: pronari i “Durmo Tours”, Durmish Beluli, personi përgjegjës për transport në kompani, Remzi Miftari dhe shoferi i autobusit Manoil Trifunovski, si dhe tre punonjës të stacionit të kontrollit teknik. Tre të parët akuzohen për krime të rënda kundër sigurisë së njerëzve dhe pronës në trafik, ndërsa të tjerët akuzohen për bashkëpunim në të njëjtën vepër.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button