Gurët në veshka: Simptomat janë të lehta për t’u njohur, por në këto situata duhet të shkoni te mjeku

Dhimbjet e forta dhe zë papritura në veshka dhe bllokimi i rrugëve urinare janë simptomat më karakteristike të gurëve në veshka. Është një nga çrregullimet më të dhimbshme dhe një nga çrregullimet më të shpeshta të traktit urinar, transmeton Panacea.

Gurët në veshka formohen nga kristalet që grumbullohen nga urina dhe vendosen në sipërfaqen e brendshme të veshkave. Mund të shfaqen në të dyja veshkat dhe shfaqen më shpesh tek meshkujt sesa tek femrat.

Simptomat e gurëve në veshka

Çrregullimi dhe shfaqja në veshka dallohen lehtësisht.

Kjo gjendje ndodh për shkak të një shqetësimi të substancave kimike që gjenden në urinë. Ata janë përgjegjës për krijimin ose pengimin e formimit të kristaleve që kthehen në gurë tek disa njerëz. Gurët në veshka mund të përmbajnë kombinime të ndryshme të substancave kimike, më të zakonshmet janë kalciumi dhe fosfori.

Kristalet mud të jenë mjaft të vogla për të kaluar vetë përmes traktit urinar, por bëhen problem kur ato janë shumë të mëdha për të kaluar përmes urinës. Format e gurëve në veshka mund të jenë kokrra të vogla si rëra deri tek ato më të mëdha si guralecë ose topa. Gurët më të mëdhenj të ngjashëm me topin, për fat të mirë, janë të rrallë.

Prandaj, simptoma e parë është dhimbje jashtëzakonisht e fortë në veshka që shfaqet kur guri fillon të lëvizë në traktin urinar. Gurët në veshka dhembin sepse shkaktojnë acarim ose bllokim.

Këto janë simptomat më të zakonshme të gurëve në veshka:

-Dhimbje të mprehta, ngërçe në shpinë
-Dhimbje në ije
-Dhimbje në zonën e veshkave
Dhumbje në pjesën e poshtme të barkut
-Nauze, të vjella
-Përhapja e dhimbjes në ijë
-Gjak në urinë
-Nevoja e shpeshtë për të urinuar
-Ndjesia e djegies gjatë urinimit
-Temperatura e lartë e trupit nëse ndodh infeksioni

Dhimbja e gurëve në veshka mund të ndihet në pjesë të ndryshme të trupit. Disa pacientë mund t’i ndjejnë ato në zonën e stomakut. Kudo që ato ndodhin, ato janë intensive dhe të shurdhër dhe janë të vështira për t’u toleruar nga shumica e pacientëve. Nëse së bashku me dhimbjen e gurëve në veshka ka rritje të temperaturës së trupit ose të vjella, është e rëndësishme të kontaktoni mjekun sa më shpejt të jetë e mundur. Këto simptoma tregojnë infeksion, i cili mund të jetë i rrezikshëm.

Shumë pacientë ankohen për dhimbje të shtuara gjatë natës. Arsyeja për këtë është ndoshta depozitimi i gurëve pas urinimit të fundit para se të shkoni në shtrat. Në përgjithësi, ne urinojmë më pak gjatë natës, që do të thotë se uretra qëndron e bllokuar ose e inflamuar më gjatë gjatë natës sesa gjatë ditës.

Disa simptoma të gurëve në veshka mund të ngatërrohen me probleme të tjetra, veçanërisht nëse gurët janë më të vegjël. Shpesh gabimisht se është apendiciti, gastrit, probleme me vezoret/testikujt ose inflamacion i fshikëzës.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button