Kundërspin: Apasiev pa argument shtrembëron se populli është pro rus

Rezultatet e sondazheve të opinionit publik, sado me gracka qofshin ato, megjithatë mbeten një nga argumentet më të rëndësishme në shprehjen e pikëpamjeve për opinionet apo orientimet e qytetarëve. Nga disa sondazhe mund të konstatohet se në RMV ka ndjenja pro-ruse, ato nuk duhen neglizhuar, por është gjithashtu fakt se shumica e qytetarëve janë ende pro-perëndimorë dhe të orientuar drejt BE-së, me theksim të fortë të Gjermanisë dhe SHBA-së si partnerët individualë më të dëshirueshëm, shkruan Vërtetmatësi.

Shkruan: Теоfill Bllazhevski

Kryetari i Levicës dhe deputet i Kuvendit të RMV-së, Dimitar Apasiev, në paraqitje televizive, duke shtrembëruar të vërtetën, ndër të tjera, tha se në vendin tonë “populli është i orientuar pro-rus”.

“Spin: Ata (qeveria-) mendojnë se po na dëmtojnë, ndërsa në thelb Levica artikulon atë që mendon populli. Në një situatë ku populli është pro-rus, këtë e thotë Levica dhe ata thonë – hej, ju jeni pro-rus. Jo, populli është pro-rus, jo Levica. Po flasim për këtë përplasje globale mes Perëndimit dhe konfliktit në Ukrainë dhe Rusi si një nga fuqitë botërore”.

[Burimi: TV24/Аrgument plus – D. Apasiev (min 36); data – 19.12.2022]

Kundërspin: Kryetari i partisë parlamentare Levica, Dimitar Apasiev, pa asnjë argument, komunikoi me opinionn duke pretenduar se populli është pro-rus dhe se Levica vetëm artikulon atë që mendon populli, duke shtrembëruar të vërtetën dhe duke bërë spin.

Apasiev e tha këtë në kontekstin e pyetjes nëse Levica dhe simpatizantët e saj i shqetëson fakti që qeveria dhe LSDM gjithnjë e më shumë i cilësojnë si parti me lidhje më të thella me Rusinë, se përfaqësojnë pikëpamjet e tyre, përgjithësisht se janë lojtarë rusë dhe parti pro-ruse.

Por përderisa synimi ishte të tregohej se një etiketim i tillë jo vetëm që nuk e shqetëson partinë, por e kundërta, spini është evident për dy gjëra thelbësore që tha Apasiev. Së pari, ai përgjithëson se i gjithë populli është pro-rus, pa dhënë argument, dhe së dyti, përsëri pa argumentuar, ai nuk specifikoi nëse dhe në cilin segment populli është pro-rus – në përgjithësi apo specifik për çështje të caktuar, familjariteti gjuhësor, sllavizmi, feja… Edhe pse, ai sqaroi se e kishte fjalën për konfliktin global mes Perëndimit dhe Rusisë lidhur me luftën në Ukrainë. Por, edhe nëse ai do të kishte menduar vetëm për pushtimin e Ukrainës nga Rusia, pa argumente, një deklaratë e tillë e Apasiev mund të konsiderohet si rrotullim.

Megjithatë, për të bërë një pohim të tillë, duhet të mbështetet nga disa fakte që nuk mund të jenë fakte të bazuara në ndjenja nga me rrethinën, me kolegët, me miqtë etj. Faktet e para relevante për të mbështetur pretendime të tilla do të ishin sondazhet e opinionit publik.

Dhe pikërisht kur Apasiev e shqiptoi këtë spin, në opinion u publikua një hulumtim i gjerë dhe serioz i Institutit Republikan Ndërkombëtar Amerikan – IRI, i cili bëhet dy herë në vit në vend dhe në të cilin ka segmente të detajuara për politikën e jashtme të udhëhequr nga qeveria, por edhe për opinionet e qytetarëve nëse dhe cilat shtete në botë janë në përputhje me interesat kombëtare të Maqedonisë.

Sipas këtij sondazhi (shih fq. 66-69), Rusia është në vendin e parafundit, së bashku me Kinën, në përgjigje të pyetjes “cila prej këtyre vendeve (përfshirë edhe BE-në) i ndihmon më shumë interesat kombëtare maqedonase”. Rusia dhe Kina morën votat e 4 për qind të të anketuarve. Turqia zuri vendin e parë me 22 për qind, BE-ja në tërësi doli e dyta me 21 për qind, Gjermania u rendit e treta dhe Shtetet e Bashkuara u renditën e katërta, e ndjekur nga Rusia dhe Kina,… E njëjta ndodh edhe në pyetjen pak më të riformuluar se me cilat vende duhet të mbahen marrëdhëniet për t’i shërbyer interesave të vendit, ndërsa plotësisht të qarta janë përgjigjet edhe në pyetjen se cila duhet të jetë politika e jashtme e vendit – 47 për qind e drejtuar vetëm drejt BE-së dhe Perëndimit, kundrejt 26 për qind properëndimore, por të ruhen marrëdhëniet edhe me Rusinë, 9 për qind pro ruse, por të ruhen marrëdhëniet edhe me BE-në dhe Perëndimin, ndërsa vetëm 4 për qind, ekskluzivisht vetëm me Rusinë.

Pjesë nga anketa e IRI-t. Foto: printscreen

Në të njëjtën kohë, Deutsche Welle publikoi një anketë të Gallup International të realizuar në periudhën gusht-tetor në mbi 60 vende, përfshirë në RMV, me çka, gjithashtu, partnerët më të preferuar në vend janë BE dhe SHBA. BE-ja nga pikëpamja ekonomike, dhe nga pikëpamja e sigurisë, 28 përqind BE dhe 29 përqind SHBA. Në të njëjtin sondazh thuhet se 19 për qind e të anketuarve e shihnin Rusinë si partner të dëshirueshëm nga pikëpamja ekonomike dhe 23 për qind nga pikëpamja e sigurisë.

“Sipas rezultateve të opinionit publik të hulumtuar për Perëndimin kolektiv (SHBA dhe BE së bashku), 52% e të anketuarve në RMV i preferojnë ata si partnerë ekonomikë, ndërsa 57% edhe si partnerë në sferën e sigurisë. 31% kanë deklaruar Rusinë dhe Kinën (së bashku) si partnerë të dëshiruar ekonomikë, dhe 29% partnerë të dëshiruar në fushën e sigurisë”, shkruan Deutsche Welle.

Sa i përket pyetjes së dytë, sqarimit të Apasiev-it për mendimet e qytetarëve për marrëdhëniet mes Perëndimit dhe Rusisë në kontekstin e Ukrainës, këtu do të përmendim një tjetër anketë që është bërë nga kompania ndërkombëtare IPSOS për nevojat e VMRO-DPMNE-së në mes të muajit prill, pra rreth dy muaj pasi filloi agresioni rus kundër Ukrainës, i cili u njoftua në mesin e majit 2022. Në pyetjen “Cilën palë mbështetni në luftën me Ukrainën?”, përgjigjet ishin si më poshtë:

Sipas sondazhit, 29 për qind e të anketuarve janë përgjigjur se mbështesin Ukrainën, 13 për qind Rusinë dhe 10 për qind të dyja palët. Megjithatë, numri më i madh i të anketuarve janë përgjigjur se nuk mbështesin asnjërën nga dy palët ndërluftuese, kurse 10 për qind janë përgjigjur se nuk e dinë se për kë janë.

Dhe për të qenë i drejtë ndaj sondazheve, në fund të muajit të kaluar MKD.mk publikoi një sondazh të agjencisë vendase Market Vision, sipas të cilit, megjithatë, shumica e qytetarëve nuk pajtohen me sanksionet ndaj Rusisë të zbatuara nga Qeveria, si dhe me dërgesat e armëve për Ukrainën nga arsenali i ARM-së.

Megjithatë, edhe po të konsultohen sondazhet më të vjetra, nga viti 2020 dy vjet para luftës në Ukrainë, si sondazhi IDSCS, i cili thotë se megjithëse mbështetja për Rusinë është rritur, shumica është për BE-në dhe Perëndimin:

Derisa mbështetja për Rusinë mbetet ende shumë nën nivelin e miratimit të Bashkimit Evropian ose mbështetjes së perceptuar të marrë nga Shtetet e Bashkuara, nëse një e katërta e të anketuarve e shohin anëtarësimin në Bashkimin Euroaziatik si një alternativë të mundshme ndaj anëtarësimit në BE, duhet të dërgojë sinjal të fortë për Brukselin (ose Parisin, ndërsa jemi në këtë temë (f. 8).

***

Rezultatet e sondazheve të opinionit publik, sado me gracka qofshin ato, mbeten ende një nga argumentet më të rëndësishme në shprehjen e pikëpamjeve për opinionet apo orientimet e qytetarëve. Ndërsa nga shumica e sondazheve që kemi renditur këtu, por edhe në përgjithësi, mund të konstatohet se ndjenjat pro-ruse në RMV ekzistojnë, ato nuk janë për t’u neglizhuar, por edhe se shumica e qytetarëve janë ende properëndimore. dhe me orientim pro BE-së, me theks të fortë ndaj Gjermanisë dhe SHBA-së si partnerët individualë më të dëshirueshëm, të cilëve Turqia i është imponuar rrezikshëm në sondazhin e fundit të IRI-t. Prandaj, pohimi i Apasievit se “populli është pro-rus” është shtrembërim i së vërtetës, gjegjësisht spin.

Disklejmer i ri, baner, NED

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button