Stoltenberg paralajmëroi botën e biznesit për Kinën: Ajo po na sfidon

Biznesi norvegjez dhe ai botëror nuk duhet ta bëjnë veten vulneravël duke u bërë shumë i varur nga tregtia me Kinën, paralajmëroi të enjten Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg, duke iu referuar “gabimit” të Evropës për t’u mbështetur shumë në gazin rus, transmeton Euractiv.

Stoltenberg, i cili është edhe ish-kryeministër norvegjez, është ftuar në Konfederatën norvegjeze të ndërmarrjeve norvegjeze (NHO, Næringslivets Hovedorganisasjon), një konferencë e madhe vjetore në Oslo më 5 janar, ku do të diskutojë se si tregtia me vendet autoritare mund të kërcënojë sigurinë e vendeve dhe kompanive.

“Tregtia e lirë nuk mund të mposht lirinë dhe konsideratat tregtare nuk mund të tejkalojnë konsideratat për sigurinë e vendit tonë”, tha Stoltenberg për VG të enjten, duke shtuar se lufta në Ukrainë theksoi cenueshmërinë e Evropës në këtë drejtim.

“Një mësim i nxjerrë nga lufta në Ukrainë është se është e rrezikshme të bësh veten financiarisht të pambrojtur në raport me Rusinë. Ata shkurtuan eksportet e gazit për të arritur qëllimet politike, një armë e dhimbshme që ka kontribuar në krizën e energjisë dhe çmimet e larta në Evropë”, tha sekretari i përgjithshëm.

Por përtej referencave të qarta për Rusinë, Stoltenberg synoi Kinën, e cila për herë të parë u etiketua si një “kërcënim” në dokumentin e planifikimit afatgjatë të NATO-s të përditësuar këtë verë.

“Ambiciet e deklaruara dhe politikat shtrënguese të Pekinit sfidojnë interesat, sigurinë dhe vlerat tona”, deklaroi Koncepti Strategjik i aleancës.

“Së shpejti po hyjmë në një vit të zymtë me luftën e plotë në Evropë dhe me Kinën që na sfidon në shumë mënyra. Unë dua t’i them konferencës vjetore të NHO se sa e rëndësishme është të kesh institucione të forta si NATO në këto kohë të trazuara”, tha Stoltenberg, duke dëshiruar të shmangen “gabimet e së kaluarës” që Evropa bëri në fushën e energjisë me Moskën.

“Ne nuk duhet ta përsërisim atë gabim ndaj Kinës,” tha ai.

Stoltenberg, megjithatë, këmbënguli se nuk dëshironte të izolonte ekonomikisht Kinën, por në vend të kësaj bëri thirrje për më shumë “konsiderata të përgjithshme kur angazhoheni ekonomikisht me vende autoritare si Kina dhe Rusia”, duke shtuar se të mos bësh biznes me Kinën do të ishte “e gabuar”.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button