Vajzat 13-vjeçare janë nënat më të reja në Maqedoni

Nënat më të reja në vitet e fundit ishin vetëm 13 vjeç dhe janë nga rajoni i Manastirit, u tha në takimin e ekspertëve të gjinekologëve nga mbarë Maqedonia që u mbajt këto ditë në Manastir. Gjinekologët theksuan se së fundmi vajzat kanë një cikël menstrual në moshë më të re se më parë dhe se po hyjnë më shpejt në marrëdhënie seksuale. Ka raste të vajzave që bëjnë seks edhe në moshën dhjetë vjeçare, transmeton Portalb.mk.

“Vitet e fundit menstruacionet e para tek vajzat e reja janë në moshën 9-vjeçare, ndaj disa fillojnë të kryejnë marrëdhënie seksuale në moshën 10-vjeçare. Fatkeqësisht kemi edhe raste të tilla që bëhen nëna në moshën 13-vjeçare. Vajza të tilla fillimisht duhet të marrin pëlqimin nga prindërit ose kujdestari i tyre përpara se të fillojmë të gjitha ndërhyrjet rreth lindjes”, tha dr.Elizabeta Çipurovska.

Seksioni gjinekologjiko-obstetrik në Manastir u mbajt pas 30 vitesh. Në të u diskutua shëndeti i grave dhe zbulimi i hershëm i ndryshimeve malinje në organet riprodhuese, si dhe aborti mjekësor. Gjinekologët thanë se mundohen të parandalojnë sa më shumë sëmundje të tilla, por ka pacientë që nuk paraqiten në kontrolle. Pandemia nuk ka kontribuar në rritjen e numrit të grave që vuajnë nga kanceri i mitrës.

“Për sa i përket incidencës, ne jemi diku së bashku me fqinjët tanë dhe është midis 16 dhe 24 raste për 100,000 gra me kancer të qafës së mitrës. Fatkeqësisht, kemi gra që nuk vijnë edhe pse mund të vijnë. Kemi raste të shumë të rinjve që nuk kanë shkuar për kontroll dhe vuajnë nga kanceri i qafës së mitrës”, tha prof. dr. Goran Dimitrov, kryetar i Shoqatës mjekësore të Maqedonisë dhe Shoqatës për Patologji të qafës së mitrës dhe kolposkopi.

Gratë zakonisht nuk shkojnë për kontroll për shkak të frikës, mungesës së kulturës shëndetësore, e disa edhe për shkak të zakoneve dhe traditave të vendeve ku jetojnë. Gjinekologët theksuan se në Itali dhe vende të tjera të zhvilluara vajzave u mësohet që në moshë të vogël se duhet të bëjnë kontrolle të rregullta.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button