Po tërhiqet propozim-ligji për ushqim të subvencionuar, studentët nesër në takim me deputetët dhe MASH-in

Propozim-ligji, i cili parashikonte ndryshime në kriteret për fitimin e të drejtës për ushqim të subvencionuar studentor, tërhiqet nga Kuvendi, pasi ishte në rendin e ditës të seancës parlamentare të planifikuar për të mërkurën, shkruan Meta.mk, transmeton Portalb.mk.

Tërheqjen e propozimit e ka bërë të ditur deputetja Monika Zajkova nga Partia Liberal Demokratike (PLD), e cila ishte në mesin e deputetëve që propozuan ndryshime në ligjin për ushqimin e subvencionuar të studentëve.

Njoftimi i saj vjen pas reagimeve në opinion për kriteret e reja që duhet t’i plotësojnë studentët për të qenë përfitues të kësaj mase.

“Ligji i ushqimit të studentëve, i cili ka shkaktuar reagime të justifikuara te studentët për kriteret e përfshira në të, tërhiqet, me qëllim harmonizimin e kësaj pjese së bashku me përfaqësuesit e studentëve… Kjo zgjidhje duhet të bëhet praktike në mënyrë që për ta ndërtuar në vitet pas shembullit të Sllovenisë, ku aplikohet për shumë vite”, ka shkruar Zajkova në Facebook, duke ftuar përfaqësuesit e Kuvendeve Studentore Universitare në mbledhje nesër në Kuvend.

Parlamentet studentore të fakulteteve dhe universiteteve këtë fundjavë kanë reaguar ndaj ndryshimeve të paralajmëruara, duke theksuar se nuk janë dakord me to.

Në Parlamentin Studentor Universitar të UKIM-së thonë se nuk i pranojnë kushtet e reja të propozuara për faktin se thelbi dhe qëllimi i ligjit për ushqimin e subvencionuar është që çdo student të sigurojë ushqim të shëndetshëm.

“Me kushtet e reja automatikisht hidhet poshtë thelbi dhe qëllimi i ligjit dhe është shumë e qartë se synimi është që të përjashtohen sa më shumë studentë nga e drejta e përdorimit të vaktit të subvencionuar të studentëve. Prandaj si PS-UKM tashmë jemi në proces të përdorimit të të gjitha mekanizmave që të mos kalojë një propozim-vendim i tillë”, kanë reaguar nga USS UKIM.

Reagimi i Parlamentit të Universitetit u pasua nga disa parlamente të fakulteteve nga ky universitet.

As Parlamenti Studentor Universitar i UKLO-së nuk e mbështet projektligjin e ri. Nga aty pretendojnë se ai do të diskriminojë studentët për arsye të ndryshme.

“Këto fonde janë të rëndësishme për studentët në të gjithë territorin e vendit dhe me këtë procedurë do të ndiqnim edhe një herë rrugën e diskriminimit që u bë vitin e kaluar me rritjen e bursave, sërish e pabarabartë për të gjithë”, reagon Parlamenti Studentor i UKLO-s.

Reagime dhe mospranim ka paralajmëruar edhe Parlamenti Studentor i Fakultetit të Shkencave Mjekësore në Universitetin “Goce Dellçev” në Shtip, si dhe parlamentet studentore të disa universiteteve private.

Nesër në ora 16:30 në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë së Veriut do të mbahet takim me deputetët dhe Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës, përfaqësues të kuvendeve studentore universitare, në të cilin do të diskutohet për tërheqjen e kushteve të reja të vendosura. në ligjin për ushqimin e subvencionuar të studentëve.

Propozim-ligji për ushqimet e subvencionuara ishte paraparë që të mërkurën të ishte në seancë parlamentare dhe të kalonte nga deputetët pas një procedure të shkurtuar. Ndryshimet parashikojnë kushte të reja që duhet të plotësojnë studentët për të qenë përfitues të masës financiare.

Kushtet që studentët duhet të plotësonin vitin e kaluar kur filluan pagesat e subvencionuara të vakteve përfshinin të mos ishin të punësuar, të mos ishin të regjistruar si fermerë individualë dhe të mos kishin të ardhura mujore më të larta se paga minimale.

Krahas këtyre kushteve, ndryshimet në projektligjin e ri parashikojnë që studentët për të përfituar një vakt të subvencionuar nuk duhet të jenë përfitues të bursës nga Ministria e Arsimit dhe Kulturës, si dhe kriteri i pagës minimale, përveç ata personalisht, tani vlen edhe për familjet e tyre. Ndër të tjera, parashihet që të refuzohet ushqimi i subvencionuar për studentët me statusin e “absolvent”, si dhe janë shtuar kushtet sipas të cilave vetëm studentët që kanë kaluar së paku 80 për qind të lëndëve të parapara në vitet e mëparshme të studimet do të jenë në gjendje të marrin një vakt.

Me këto kushte, numri i studentëve që do të ishin përfitues të masës do të ulet ndjeshëm. Vitin e kaluar është miratuar vakti i subvencionuar për 27 mijë studentë.

Meta.mk në disa raste ka shkruar se konkursi i sivjetshëm për ushqime të subvencionuara të studentëve është vonuar. Ndryshe nga ky, konkursi në vitin e kaluar akademik është shpallur tashmë në gusht, kurse pagesën e parë studentët e kanë marrë në tetor.

Projektligji parasheh që shuma e subvencioneve të rritet nga 120 në 140 denarë në ditë.

Për nesër para Kuvendit të Maqedonisë së Veriut është paralajmëruar protestë e Lëvizjes “Rezistenca Studentore”. Ata thonë se kërkesat që do t’i bëjnë institucioneve përfshijnë tërheqjen e ndryshimeve në ligjin për ushqime të subvencionuara, rritjen e shumës nga 120 në 150 denarë, barazimin e bursave me shumën më të lartë, më pas lirimin e studentëve nga masat kundër krizës. Qeveria të kursejë energjinë elektrike dhe përmirësimin e kushteve dhe sanimin e menjëhershëm të problemeve në konviktet e studentëve.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button