Nga Mjekësia Ligjore dëshmuan për rastin e Denis Tot: Lëndimi në palcën kurrizore ka qenë fatale

Sot u mbajt seanca e radhës gjyqësore për rastin e vdekjes së hendbollistit Denis Tot në Shkup, me ç’rast u dëgjuan dëshmitarët nga Mjekësia Ligjore: Aleksandar Stankov, drejtor i këtij instituti dhe mjeke Renata Jankova, shkruan 360 stepeni, transmeton Portalb.mk.

Nga ekspertiza dhe obduksioni që iu bë trupit të Totit pas vdekjes së tij nga ky institut, është thënë se në trupin e Totit është intervenuar me kohë, mirëpo shtypja e trurit dhe lëndimi i pjesës fillestare të shtyllës kurrizore ishin fatale.

“Tek i ndjeri është intervenuar me kohë dhe me atë lëndim në shtyllën kurrizore nuk besoj se do ta shpëtojë dikush.”, dëshmoi sot Stankov, nga Mjekësia Ligjore.

Për vrasjen e Totit akuzohen tre persona: Angelo Gjorgievski (28), Klementina Levkovska (19) dhe Andrej Kostovski (19). Ata sot në sallën e gjyqit dëgjuan dëshmitë e ekspertëve të cilëve u drejtuan pyetje nga prokurorja Tanja Trajçevska dhe avokatët e tyre.

“Shtypja e indit të trurit paraqet kundërlëndim që kanë ndodhur për shkak të veprimit të forcës në zonën e kokës dhe kjo ka ndodhur gjatë një rënieje. Lëndimi i pjesës fillestare të palcës kurrizore ka ndodhur për shkak të lëvizjeve rrotulluese të shkaktuara nga goditjet në zonën e kokës.”, tha Stankov, duke iu përgjigjur pyetjes se si janë shkaktuar këto lëndime.

Me përjashtim të një dëmtimi të shtyllës kurrizore, siç dëshmoi Stankov, Tot do të kishte pasur një shans shumë më të mirë për të mbijetuar.

Duke iu përgjigjur pyetjes nëse një ndërhyrje më e shpejtë mjekësore do të kishte ndonjë rëndësi për gjendjen shëndetësore të Totit, drejtori i Mjekësisë Ligjore, i cili është nënshkrues i raportit, tha se me një dëmtim të tillë në shtyllën kurrizore, vështirë se dikush do ta kishte shpëtuar atë.

“Tek i ndjeri është intervenuar në kohën e duhur, por me atë lëndim në shtyllën kurrizore nuk besoj se do ta kishte shpëtuar njeri. Ka edhe lëndime të trurit, si për shkak të dëmtimeve, ashtu edhe për shkak të ndërprerjes së punës së zemrës në një moment dhe ndërprerjes së frymëmarrjes.”, tha Stankov.

Në një pjesë të dëshmisë, dëshmitarja Jankova ka folur në detaje për lëndimet dhe konkretisht për kontuzionet e trurit, siç tha ai, nëse analizohen veçmas, nuk do të sjellin domosdoshmërisht deri në vdekje, sepse nuk janë masive dhe në pjesën ku ka funksione jetësore.

“Në rastin konkret, disa faktorë kanë ndikuar në shfaqjen e rezultatit të vdekjes, dhe këto lëndime nuk mund të përjashtohet që nuk kanë kontribuar, por nuk kanë qenë shkaktar i vdekjes.”, tha Jankova.

Sipas saj, lëndimi në pjesën fillestare ngjitur me shtyllën kurrizore është fatale. Ajo, ashtu si Stankov, pretendoi se ishte shkaktuar nga goditjet që mori Toti nga tre të pandehurit, dhe jo nga rënia.

“Dëmtimi i pjesës fillestare të palcës kurrizore, siç u tha, është shkaktuar nga veprimi i drejtpërdrejtë i forcës së mprehtë dhe të fortë që ka çuar në rrotullimin e kokës dhe qafës, megjithëse një dëmtim i tillë mund të ndodhë edhe nga rënia. Por në rastin konkret plagosja është shkaktuar nga një goditje. Pse e përjashtojmë mundësinë që të jetë shkaktuar nga një rënie? Për shkak të transmetimit të forcës. Rënia është në rajonin anësor, nuk është, për shembull, një rënie në pjesën më të lartë të kokës. Kishte gjithashtu një hematomë në anën e djathtë të rajonit fundal që ishte më i lartë në atë rajon.”, ka thënë mjeku që ka bërë autopsinë.

Krahas këtyre, ajo në fillim të dëshmisë së saj ka përmendur edhe dëmtime të tjera që ka pësuar hendbollisti kroat, si frakturë në anën e djathtë të hundës dhe lëndim në anën e majtë të gjoksit.

Në pyetjet e mbrojtjes nëse Toti ka qenë i dehur, pra pse nuk është konstatuar prania e alkoolit etilik, Jankova ka thënë se kur e kanë bërë autopsinë, periudha kur mund të tregohej në rezultate, veçse kishte kaluar.

“Alkooli etilik nuk u zbulua në gjak. Alkooli është prezent në momentin kur është marrë gjaku, por kanë kaluar më shumë se 24 orë nga ngjarja deri në vdekjen, periudhë në të cilën heqja e alkoolit etilik, nëse ka qenë prezent, pra nëse personi e ka konsumuar, ka qenë veçmë përfunduar. Në atë pjesë nuk kemi njohuri.”, tha Jankova.

Në pyetjet shtesë ajo ka treguar se teorikisht edhe alkooli mund të ndikojë në gjendjen, por nuk ka asnjë provë për një gjë të tillë.

“Teorikisht mund të ketë ndonjë efekt kontribuues, por nuk kemi asnjë konstatim për dehje apo ndonjë gjë që lidhet me këtë. Por do të ishte mirë nëse alkooli etilik do të testohej.”, tha doktoresha.

Sa i përket substancave tjera, megjithatë, ai tha se një gjë e tillë nuk është konstatuar as gjatë ekzaminimit të urinës gjatë trajtimit klinik derisa Toti ishte ende gjallë.

Në seancën e radhës pritet të dëshmojnë ekspertë të tjerë dhe gjatë seancës pritet të shikohen pamjet e kamerave të sigurisë.

Në seancën e fundit në sallë ka ardhur edhe babai i Denisit, Igor Tot, i cili tha se presin të zbardhet e vërteta, për të parë nëse të pandehurit janë fajtorë dhe nëse janë fajtorë, të kenë dënimin e duhur.

Prokurorja Tanja Trajçevska, nga ana tjetër, ishte e para që tha fjalën hyrëse dhe përshkroi ngjarjen fatale. Debati i tre të pandehurve ka nisur në automjetin taksi, e më pas ka vazhduar jashtë saj. Ajo u kthye në një përleshje fizike ku Toti ka pësuar disa goditje, ku nga grushtet e para ka rënë në asfalt. Teksa ishte shtrirë, sipas prokurorisë, ai është goditur disa herë me këmbë dhe me dorë në kokë dhe në trup. Për shkak të lëndimeve të rënda, Tot ra në gjendje kome, u diagnostikua me kontuzion të trurit, aktiviteti i neuroneve të trurit u ndal dhe e gjithë kjo rezultoi me vdekjen e tij të nesërmen (8 prill).

Ndryshe, më 07.04.2022, Denis Tot ishte dërguar në Klinikën e Shkupit për reanimacion, anestezi dhe kujdes intensiv KARIL, pas një përleshjeje në diskotekën elitare shkupjane dhe klubin e natës “Privilege”.

Ndonëse mediat raportuan se Tot është rrahur, Ministria e Punëve të Brendshme të Maqedonisë së Veriut ka lëshuar një komunikatë, në të cilën thuhet se Denis Totit nuk i janë shkaktuar lëndime, por se rasti po hetohet.

Gjyqi për rastin e Denis Tot filloi me 5 shtator dhe rastin, ashtu siç kanë konfirmuar nga Gjykata Themelore Penale në Shkup, është duke e udhëhequr Elena Ilievska Josifoviq.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button