Komiteti i Helsinkit: Përgjegjësi për personat publikë dhe mediat që shkaktojnë përçarje

Liria e shprehjes është e drejtë themelore e njeriut dhe paraqet vlerë demokratike, por çdo keqpërdorim i kësaj të drejte mund të shkaktojë pasoja të rënda negative në shoqëri, thuhet në reagimin e Komitetit të Helsinkit për të Drejtat e Njeriut ndaj kolumnës së Jagnula Kunovskës “Çfarë i pret shqiptarët” botuar në portalin Plusinfo, transmeton Portalb.mk.

Nga Komiteti i Helsinkit theksojnë se figurat publike dhe mediat luajnë një rol të madh në ndërtimin e multikulturalizmit dhe kohezionin social në vend.

“Komiteti i Helsinkit, në periudhën e fundit disa herë ka rekomanduar që të kihet kujdes me përdorimin e retorikës publike që përmban elemente etnike sepse shpesh keqpërdoret në rrjetet sociale dhe shkakton përhapjen e gjuhës së urrejtjes në bazë të përkatësisë etnike. Gjithashtu theksojmë edhe një herë se mediat kanë përgjegjësi kyçe në fushën e publikimit të përmbajtjeve që përmbajnë elemente të gjuhës së urrejtjes, thirrjeve për ndarje dhe përhapje të intolerancës etnike”, thuhet në reagim.

Nga atje thonë se ky reagim referohet pikërisht për faktin se autorja është personazh publik dhe në kolumnën e saj, përmes një sërë interpretimesh, zhvillimet aktuale politike analizohen në prizmin e marrëdhënieve ndëretnike, veçanërisht duke vënë në dukje fajtorët dhe armiqtë imagjinarë që çon në paranojë sociale shtesë dhe ndikon drejtpërdrejt në krijimin e një diskursi që çon në mosmarrëveshje midis grupeve dhe që synon vetëm të shkaktojë lexues të bazuar në emocione, jo në argumente.

“Për këto konstatime, Komiteti i Helsinkit kundërshton fuqishëm parimet e një shoqërie për të gjithë dhe nënvizon reagimet e zgjimit emocional të lexuesve, të mediumit dhe autorit. Kësaj i shtojmë se ne si organizatë që nga viti 2018 paralajmërojmë për trendin e prapambetur me të cilin po përballet shteti sa i përket përhapjes së gjuhës së urrejtjes, e cila fatkeqësisht shpesh rezulton me akte urrejtjeje, sidomos te popullata e re. Ky lloj diskursi përdoret shpesh për të ndezur më tej tensionet dhe për ta zhvendosur debatin publik në mediat sociale, gjë që vetëm sa e ndez më tej urrejtjen”, thonë nga Komiteti Helsinkit.

Komiteti i Helsinkit për të drejtat e njeriut edhe një herë thekson të drejtën e pacenueshme kushtetuese për lirinë e shprehjes dhe thekson edhe një herë se duhet pasur kujdes në publikimin e përmbajtjeve që në mënyrë të rastësishme dhe të paargumentuar i referohen disa skenarëve të errët të llojit të përçarjeve dhe luftërave që vetëm kontribuojnë më tej në përforcimin e paragjykimeve dhe të kontribuojnë në tensionet ndëretnike.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button