Dëftesat vonohen, kompania “Arbëria Design” është e zënë me organizimin e festës shtetërore për të shënuar marrëveshjen kornizë për njëqind mijë euro

Në njërën anë, zyrtarë qeveritarë nga nënshkruesit e BDI-së, në anën tjetër, pronari i Arbëria Design, Hasim Hamzai, i kontratës së prokurimit publik. E njëjta praktikë prej vitesh, dhe vetëm vitin e kaluar 61 blerje publike përfunduan në duart e shtypshkronjës së Tetovës. Kompania që tradicionalisht fiton prokurimet publike për printimin e certifikatave, transmeton Tellma.

Dy javë pas fillimit të vitit shkollor nuk ka vërtetime. Por për këtë arsye në llogarinë e “Arbëria Design” janë dy tenderë në vlerë prej 13 milionë denarë për këtë qëllim. Derisa nxënësit e disa klasave presin dëftesa me shkrim për suksesin e tyre, “Arbëria” ofroi dhe fitoi tenderin e ministrisë së drejtuar nga Artan Grubi dhe nesër duhet të organizojë festën për shënimin e Marrëveshjes Kornizë. Njëqind mijë euro për akomodim në hotel, sistem audio, mikpritëse, këngëtare dhe katering.

Kompania është themeluar me kodin e biznesit “printing”, por në faqen e tyre janë promovuar disa oferta të tjera biznesi. Pronari është themelues dhe pranues i prokurimit publik në vlerë prej 1 miliard denarë.

Tellma e ka kërkuar dhe e ka marrë në telefon për atë se kur do printohen dhe dorëzohen certifikatat e nxënësce, por ai është jashtë shtetit. Ai iu shmang pyetjeve, për shkak të roamingut të shtrenjtë..

Funksionimi i kompanisë, e preferuar e institucioneve publike, është produkt i ligjit të keq për prokurimin publik. Njohësit e Tellmës thonë se problemi është se kjo firmë nuk ka marrë kurrë një referencë të keqe.

Njeriu i parë i “Arbërisë”, Hasim Hamzi, nuk është i ri për publikun. Sipas zgjedhjeve në vitin 2015, ai ka dhuruar tre herë më shumë për BDI-në se lideri Ali Ahmeti. Ajo u bë publike edhe në vitin 2018, kur kjo kompani lidhi disa kontrata private me Ministrinë e Arsimit. Nuk ka asnjë përgjegjësi dhe bashkëpunimi i mirë ka vazhduar.

Pesë ministra kanë ndërruar dhe asnjë nuk ka hequr dorë nga shërbimet e shtypshkronjës së Tetovës. Sipas të njëjtës formulë, oferta më e ulët dhe refuzimi i ankesave nga konkursi, “Arbëria” mbretëron në institucionet shtetërore.

Nuk ka faj aty ku ka prova. Vetëm premtime se do të shpërndahen javën e ardhshme.

Në pritje të kurorës së suksesit të arritur mungojnë edhe tekstet për të paktën dy paralele. “Arbëria” ishte regjistruar edhe në atë tender. Ankandi elektronik përfundon sot dhe fituesi me fat do të shpallet brenda pak ditësh. Nxënësit e shkollave fillore dhe të mesme do të ulen në bankat shkollore në datën 1 të muajit të ardhshëm, ndërsa për vitin e ardhshëm parashikohet që viti shkollor të zhvendoset për 10 ditë. Fundi duhet të jetë më 20 qershor, por tani për tani kjo është vetëm një ide e paralajmëruar nga ministri përgjegjës, Jeton Shaqiri.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button