Sllovenia bëhet shteti i parë në botë që certifikohet si një destinacion “i gjelbër” (FOTO)

Sllovenia është bërë vendi i parë në botë që është shpallur një destinacion i gjelbër i certifikuar, bazuar në shëndetin, higjienën, qëndrueshmërinë dhe etikën mjedisore – që mbulon gjithçka, nga parqet e saj kombëtare dhe qendrat e qyteteve deri te plazhet e saj, shkruan ITTN, transmeton Portalb.mk.

Vendi i prekur nga Adriatiku, i cili gjithashtu konsiderohet si një nga më të sigurtit në Evropë, ishte gjithashtu – në vitin 2020 – ndër kombet e para në botë që u njoh nga Këshilli Botëror i Udhëtimit dhe Turizmit me vulën e tij të udhëtimeve të sigurta.

Lubjanë, Slloveni, foto: Fisnik Xhelili/Portalb.mk
Lubjanë, Slloveni, foto: Fisnik Xhelili/Portalb.mk

Sllovenia po udhëheq rrugën për eliminimin e plastikës dhe promovimin e mbetjeve zero. Kryeqyteti i saj Ljubljana riciklon 68% të mbetjeve të saj, duke e bërë atë një nga kryeqytetet më të gjelbra në botë.

Të gjitha bizneset e bazuara në turizëm në vend po kërkojnë të eliminojnë plastikën e njëpërdorimshme deri në fund të këtij viti.

Lubjana është gjithashtu një zonë qendrore pa makina. Duke futur teknologji të re, duke përmirësuar hapësirat publike dhe duke përmirësuar rrjetin e autobusëve, qyteti mori një rritje më të madhe të përdorimit të transportit publik dhe aktiviteteve të qëndrueshme si ecja dhe çiklizmi.

Lubjanë- Slloveni, foto: Fisnik Xhelili/Portalb.mk
Lubjanë- Slloveni, foto: Fisnik Xhelili/Portalb.mk

Plazhe të shumta në Slloveni fokusohen në qëndrueshmëri. Grajsko Kopalishçe në liqenin Bled ka një certifikatë të flamurit blu që garanton ujë të pastër, ndërkohë që mban një certifikatë Sllovenia Green Beach për qasjet e saj të qëndrueshme.

Bled, Slloveni, foto: Fisnik Xhelili/Portalb.mk
Bled, Slloveni, foto: Fisnik Xhelili/Portalb.mk

Rreth 13% e territorit të Sllovenisë është e mbrojtur duke përfshirë të vetmin park kombëtar në vend, Parkun Kombëtar Triglav, i cili konsiderohet gjerësisht si një nga parqet më të vjetra dhe më të bukura në Evropë. Duke përfshirë Alpet Juliane, parku shtrihet në pjesën veri-lindore të Sllovenisë dhe krenohet me plazhe të paprishura dhe liqene të qeta.

Deti Adriatik, Slloveni, foto: Fisnik Xhelili/Portalb.mk
Deti Adriatik, Slloveni, foto: Fisnik Xhelili/Portalb.mk
Natyrë, male, Trigllav, Slloveni, foto: Fisnik Xhelili/Portalb.mk
Natyrë, male, Trigllav, Slloveni, foto: Fisnik Xhelili/Portalb.mk

Ferma në tryezë vlerësohet shumë në Slloveni, me shumë restorante që kanë rrethin e tyre të furnitorëve lokalë apo edhe fushat e tyre ku ata i marrin direkt përbërësit për pjatat e tyre.

Në Atelje, i vendosur në një nga hotelet më prestigjioze të Lubjanës, Grand Hotel Union, shefi Jorg Zupan nuk njeh kufij. Duke gjetur frymëzim në recetat tradicionale sllovene, 90% e ushqimit përgatitet në shtëpi nga përbërësit vendas; ata bëjnë kosin, bukën dhe djathrat e tyre.

Restoranti Michelin, Hisha Franko, blen nga prodhuesit vendas, si dhe ka një menu verërash shumë të qëndrueshme, me verëra kryesisht natyrale biodinamike.

Restorant- ushqim, Slloveni, foto: Fisnik Xhelili/Portalb.mk
Restorant- ushqim, Slloveni, foto: Fisnik Xhelili/Portalb.mk

Etiketa Sllovenia Green Cuisine vë në pah restorantet, kafenetë dhe baret që vendosin qëndrueshmërinë në krye të gatimit të tyre.

This slideshow requires JavaScript.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button