Zëvendës Avokati i Popullit, Andonovski në Kiev, takim me homologen ukrainase Sivitska

Zëvendës Avokati i Popullit Jovan Andonovski u takua në Kiev me homologen e tij ukrainase Irina Sivitska, me të cilën diskutoi çështjet kryesore të ukrainasve në Maqedoninë e Veriut, transmeton Portalb.mk.

Siç njoftuan nga kabineti i Andonovskit, ata diskutuan për qasjen në kujdesin shëndetësor për ukrainasit që ndodhen në vendin tonë, aksesin në arsim për fëmijët ukrainas, si dhe aksesin në punë për ukrainasit e zhvendosur përkohësisht.

Gjithashtu, ata ngritën çështje lidhur me qëndrimin e shtetasve ukrainas në Maqedoni.

“Avokatja e Popullit Sivitska shprehu mirënjohje dhe informoi për ngarkesën e shtuar të punës lidhur me shkeljet e të drejtave të njeriut në zonat ku ende ka aktivitet ushtarak. Ajo theksoi se vrasjet masive në Buça dhe qytete të tjera të Ukrainës u interpretuan si gjenocid dhe se Ukraina mbeti e përkushtuar ndaj vendeve të tjera evropiane që i klasifikonin ato krime si gjenocid”, thuhet në njoftim.

Dy homologët ranë dakord të qëndrojnë në komunikim dhe të monitorojnë situatën në lidhje me shkeljen masive të të drejtave të njeriut.

Avokati i Popullit Andonovski theksoi se Republika e Maqedonisë së Veriut është mike e popullit ukrainas dhe se do të bëjë gjithçka që është e mundur për të lehtësuar qëndrimin e tyre në vendin tonë.

Pas takimit në Avokaten e popullit, Andonovski pati takime në edhe në Prokurorinë Publike me tre kryeprokurorët që i udhëheqin rastet kundër ushtarëve rusë. Valeria Melnik, Emir Abdullaev dhe Oksana Dimitrieva e informuan Avokatin e popullit Andonovski për dy vendimet e para kundër ushtarëve rusë të cilët morën 11 vjet e gjysmë burg për krime lufte.

Prokurorët informuan se ka të dhëna për mbi 14.000 krime lufte, aktualisht prokuroria ka 79 raste. Sipas shifrave të tyre, më shumë se 100.000 njerëz janë zhvendosur me forcë vetëm nga qyteti i Mariupolit. Një nga temat kryesore ishte situata me fëmijët. Që nga fillimi i luftës janë plagosur 689 fëmijë, 243 të vrarë, nga të cilët 20% janë nën 7 vjeç dhe 137 fëmijë janë të zhdukur.

Prokurorët iu referuan edhe dëbimit të fëmijëve. Sipas tyre, numri i kalonte 1000 të miturit e dëbuar me forcë. Aktualisht prokuroria ka hapur 5 raste të përdhunimit të fëmijëve. Prokurorët kanë shprehur shqetësim të madh edhe për fëmijët nga Krimea, të cilët, sipas tyre, prej 8 vitesh militarizohen dhe stërviten për të luftuar kundër popullit të tyre.

Avokati i Popullit Andonovski theksoi se mund të kërkojnë ndihmë juridike ndërkombëtare dhe pyeti nëse do të kërkonin krijimin e një gjykate ndërkombëtare për krimet e luftës. Ofron ekspertizë ligjore maqedonase në zbulimin e krimeve të luftës. Prokurorët shprehën mirënjohjen dhe thanë se çdo ndihmë ishte e mirëseardhur, por deri më tani prokuroria e tyre është e vetmja që ka hapur raste të tilla.

Pas dy vizitave, Avokati i Popullit vizitoi periferitë e Kievit, Irpin dhe Buça, ku u zbulua varri masiv me 300 trupa. Sekretari i komunës, Dmitro Gapçenko, shpjegoi në detaje situatën dhe e çoi për të inspektuar vendin ku ishte bërë varri masiv dhe rrugën ku u gjetën shumica e trupave të pajetë. Andonovski pati mundësinë të dëgjojë dëshmi nga të mbijetuarit e Buçës, si dhe nga mjekët që luftuan me ditë për të shpëtuar jetë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button