Tetova do park: Këshilltarët e komunës folën më shumë për probleme dhe pengesa se sa për zgjidhje

Dje u mbajt takimi i paralajmëruar konsultativ i përfaqësuesve të nismës “Tetova do park” me anëtarët e Këshillit të Komunës së Tetovës. Në mbledhjen e 31 këshilltarëve, pothuajse gjysma e tyre, të cilët patën rastin të dëgjojnë detajet e nismës së parkut. Më pas u zhvillua diskutim në të cilin u shkëmbyen pikëpamje, mendime dhe përgjigje për pyetjet, transmeton Tetovoinfo.

Të gjithë këshilltarët që folën theksuan mbështetjen për këtë nismë, por nga ana tjetër theksuan një sërë, sipas tyre, pengesa dhe probleme për të cilat është e vështirë të realizohet ideja për ngritjen e një parku të qytetit, pa ofruar zgjidhje për problemin.

“Ne do ta mbështesim këtë iniciativë por duhet të shohim edhe se cilat janë problemet tona. Kemi dhjetë vjet që kemi probleme me shpronësimin e një bulevardi. Do të duhen 30-40 vjet që zonat e propozuara të jenë në pronësi të shtetit dhe më pas tu shiten investitorëve privatë dhe derisa të jemi gati të hyjmë në shpronësim. Ne, ato vende që janë në pronësi të Komunës së Tetovës do të bëjmë parqe, ato që janë të investitorëve privatë, është shumë e vështirë të bëhet park aty”, tha Besar Durmishi, kryetar i Këshillit të Komunës së Tetovës.

Besar Durimishi, foto: Tetova do park/fb
Besar Durimishi, foto: Tetova do park/fb

Edhe Hamdi Sulemani, këshilltar i nismës qytetare “Më mirë për Tetovën” dhe kryetar i komisionit për urbanizëm në Këshillin e Komunës, konsideron se ka disa pengesa për realizimin e idesë.

“Kjo është një nga iniciativat më të mira që po rritet në Tetovë. Ka shumë çështje dhe probleme juridike pronësore të pazgjidhura prej shumë vitesh. Si njeri me profesion besoj se realizimi i idesë së parkut është i mundshëm në fazë ose pjesërisht ndërsa komplet është i pamundur”, tha Sulemani.

Hamdi Sulemani, foto: Tetova do park/fb
Hamdi Sulemani, foto: Tetova do park/fb

Nisma “Tetova do park” thekson se këshilltarët kujdesen shumë për pronarët privatë të cilët janë pjesë më e vogël e lëvizjes së propozuar në krahasim me interesin publik për ngritjen e parkut për të gjithë qytetarët. Nismëtarët thanë se kjo është pronë dominuese shtetërore e tokës që mund të kontrollohet lehtësisht përmes institucioneve.

“Pronën private nuk e kemi shpikur as këshilltarët, as ne, as komuna dhe po të ishte pengesë prona private, RMV-ja nuk do të kishte objekt infrastrukturor. Gjëja e dytë, kur ka vullnet ka gjithmonë edhe mënyra. Kur ka mungesë ose mungesë vullneti më shpesh njeriu dëshiron të gjejë justifikime. Gjëja e tretë, dhe ai që ka dëshirë për një të mirë publike më të lartë, gjithmonë do të pranojë gjithçka që mundet dhe atë që është përtej fuqisë së tij vetëm për të kontribuar në realizimin e interesit publik”, tha Darijan Sotirovski, nga nisma “Tetova do park”. ”

Darijan Sotirovski, foto: Tetova do park/fb
Darijan Sotirovski, foto: Tetova do park/fb

Edhe pse fillimisht ka pasur qëndrime të ndryshme, megjithatë diskutuesit janë pajtuar që takimet e tilla të vazhdojnë dhe me iniciativë të kryetarit të Këshillit është paralajmëruar një mbledhje në Komunën e Tetovës.

“Njësia e vetëqeverisjes lokale është organ përfaqësues përmes Këshillit të vetë qytetarëve, pra këshilli është vendimmarrës i drejtpërdrejtë i neve, qytetarëve. Për këtë kemi filluar këtu, shkalla e dytë që është pjesë e komunës është kryetari i komunës. Është e sigurt se në periudhën e ardhshme do të mundohemi të gjejmë mirëkuptim nga kryetari i komunës”, tha Sotirovski.

Iniciativa i është dorëzuar komunës dhe në pajtim me ligjin për vetëqeverisje lokale si propozim me shkrim, për të cilin “Tetova do park” presin përgjigje brenda 60 ditëve të përcaktuara. Peticioni online është nënshkruar nga mbi 3000 qytetarë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button